Tester Windows 8…

Dette innholdet er 13 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.
Windows 8

Jeg klarte ikke å la være. Jeg bare måtte installere Win8 på en virtuell maskin her hjemme. Det er kjekt at Microsoft lar oss technofile få tilgang til midlertidige utgaver (Windows Developer Preview). Det er god reklame :-)

Nå får jeg jo ikke prøvd det på et nettbrett, men jeg tror jeg får et visst inntrykk av hvilken vei Microsoft vil med dette operativsystemet.

Etter en time med trykking er jeg godt fornøyd. Her er det enormt med potensiale. Om Microsoft (eller noen andre) klarer å presse Win8 inn i et nettbrett med nok CPU/GPU og batteritid, samtidig som det er like hendig som en TF101/iPad, har de virkelig noe å fare med. Killeren er så langt at nettbrett-Internet Explorer er drevet av samme motor som windows-Internet Explorer – da virker alt det som en til vanlig sliter med i Android/iOS.

Jeg har også sett noen videoer på nett – og det jeg ser er spennende når de fritt veksler mellom en nettbrett-modus og en windows/»full PC»-modus. I nettbrett-prosjektet på skolen jobber vi blant annet ut i fra ideen om at et nettbrett med tastatur skal kunne erstatte en ordinær bærbar PC. Det er utfordringer der som ikke er helt enkle å løse – simpelthen fordi et nettbrett i form av Android og iPad ikke er en bærbar PC. Om de integrerer Win8 i en sak som minner om Asus sitt TF101 vil vi få en veldig spennende løsning hvor nettbrettet er et fullverdig nettbrett med alle sine fordeler og idet du kobler på et tastatur som vil det faktisk være Windows – ikke bare en forenklet utgave av noe som en gang var Windows. Og bare så det er sagt – jeg har allerede testet Google Docs i Internet Explorer i begge modus i Win8. Det virker.

Det er en ting til som jeg kom på – og som er viktig i en skolehverdag. Jeg håper maskinene blir lette å administrere, f.eks. det å installere og avinstallere programmer. Her skinner både Android og iPad fordi de er så enkle å sette opp og ukompliserte å bruke. Dette vil vise seg om en stund, men Microsoft har ingen god historikk her. En skal si mye fint om Windows 7, men det har ikke skjedd mye nytt når en skal installere/avinstallere programmer. Win8 er foreløpig ikke annerledes.

Så noen strøtanker:

  • Fantastisk nettbrett-grensesnitt. Det er bedre enn både Android 3.x og iOS – synes jeg.
  • Ser at det forhatte «ribbons»-system til Microsoft faktisk har noe for seg hvis ikke har et teknisk pekeredskap og må bruke fingerene i windows-modus.
  • Installerte Chrome – og alt virket. Det dukket også opp en «tile» i nettbrett-modus, men den startet logisk nok opp i windows-modus når jeg klikket på den. Jeg regner med at Google snart kommer med en «tile»-utgave av Chrome til Win8.
  • Det blir spennende å se om Microsoft har noen gode algoritmer for å tippe hva jeg trykker på i windows-modus om jeg ikke har mus tilgjengelig.
  • Hvorfor må Microsoft bruke www.msn.com som standard hjemmeside i Internet Explorer? Jeg tror det er nettleseren som er dårlig når jeg ser den siden. Den ser ut som den prøver å være alle nettsider i hele verden på samme side.
  • Har faktisk lyst til å ta på 24″-skjermen her hjemme for å se om jeg klarer å rulle skjermen til høyre og venstre – selv om jeg vet at det ikke kommer til å virke. Det må da fordre godt for hvordan det faktisk blir å bruke på et ekte nettbrett :-)

En TF101 med Win8… ja… kunne levd med det…

PS! Jeg irriterte meg en stund over at jeg ikke kom ut av apper jeg startet i Win8. Det var jo ingen «X» jeg kunne lukke vinduer med, fordi det ikke var noen vinduer. Ikke hadde jeg noen egen knapp for å komme tilbake til hovedskjermen heller… trodde jeg. Så oppdaget jeg «Windows»-knappen på det vanlige Windows-tastaturet mitt. Innlysende, egentlig.

PSS! Når du skal skrive om Win8 sine evner som operativsystem for nettbrett og vanlige PCer oppdager du raskt at ordene «finger» og «mus» ikke lar seg kombinere i samme setning uten at du må tenke deg om.


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

2 kommentarer til “Tester Windows 8…”

  1. Ståle avatar

    Spennende dette her. Win8 bør jo bli bra hvis MS skal overleve tror jeg.

  2. Snorre Løvås avatar
    Snorre Løvås

    Windows 8 sin Refresh kan bli veldig interessant for mange. http://www.zdnet.com/blog/hardware/windows-8-refresh-and-reset-your-pc/14780

    Ser det ikke nevnt her, men mener en kunne sette et «refresh point» slik at en ikke mistet programmer som ikke kom fra Windows Appstore, men ikke helt sikker…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.