Et mer teknisk blogginnlegg om Chromebook og Ubuntu

Dette innholdet er 9 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.
...og Ubuntu med MinecraftEdu et sekund etterpå!
…og Ubuntu med MinecraftEdu et sekund etterpå!

Jeg har dykket ned i hvordan jeg kan effektivisere installasjonen av Ubuntu på Chromebook, og selv funnet på en løsning jeg er temmelig fornøyd med (et hyggelig klapp på egen skulder). Den korte utgaven – vi bruker Crouton-skriptet til å installere Ubuntu på en «hovedmaskin», sammen med alle de programmene vi vil ha der. Deretter pakker vi sammen de delene på denne maskinen som er Ubuntu til et «image» og legger dette ut på en webtjener (eller tilsvarende). På nye Chromebooker trenger vi ikke installere og kjøre Crouton og installere de andre programmene, vi bare laster ned bildet vi laget på den forrige maskinen og pakker det ut på den nye maskinen. Det tar ikke mer enn 5 minutter tilsammen, og det er mer enn godt nok.

Så kommer den lange utgaven for de som vil vite hvordan jeg gjør det i praksis…

På Harestad skole opprettet vi i sin tid www.gnuskole.no – etter inspirasjon fra www.gnuskole.dk (som nå er blitt et grusomt nettsted med bare tulleting). Vi ville skrive ned alt vi gjorde med fri programvare, slik at andre kunne gjøre akkurat det samme som vi hadde gjort. Også var det en glitrende huskelapp for hvordan vi selv en gang hadde gjort ting. Det er ikke så lett å huske alt når systemet jobber i vei uten behov for vedlikehold med bokstavelig talt års mellomrom :-)

Jeg regner med at vi i forbindelse med Chromebook kommer til å bruke www.gnuskole.no på samme måten – altså skrive mer tekniske ting om hvordan vi løser Chromebook i skolen. Men vi er ikke der enda, så i mangel av et bedre sted å skrive det jeg skal skrive i dag – så gjør jeg det her på bloggen.

For de som ikke lever delvis et liv i CLI vil resten av bloggen være mer eller mindre uinteressant. Du er herved advart!

Her følger en oppskrift på hvordan du enkelt og greit kan lage et Ubuntu-«image» til Chromebook ved hjelp av Crouton-skriptet og litt egen mekking.

Sett Chromebook i «Developer Mode»

Reboot Chromebook i «Recovery Mode» ved å holde nede ESC+REFRESH-tastene mens du trykker inn POWER-knappen. Etter at maskinen restarter skal du se et gult utropstegn på skjermen. Trykk CTRL+D. Det står ingenting om det på skjermen, så dette må du bare vite at du skal gjøre.

Du vil bli spurt om du ønsker å gå over i «Developer Mode». Det er jo hele poenget, så det bør du bekrefte. Da slettes alt som ligger på Chromebooken, og det tar fra 5-15 minutter. Så starter maskinen i «Developer Mode» av seg selv.

Det spesielle med hver start i «Developer Mode» er at du får en rød varseltrekant med en 30-sekunders pause. Du kan trykke CTRL+D for å hoppe over pausen (står ikke på skjermen). Hvis du trykker SPACE, vil maskinen reboote, slette alt og gå ut av «Deleveloper Mode» (det står på skjermen).

Installere Ubuntu ved hjelp av Crouton

Start nettleseren i Chromebook og last ned Crouton her. Pass på at filen lastes ned i nedlastingskatalogen.

Du åpner et terminalvindu ved å trykke CTRL+ALT+T og skriver inn kommandoen «shell» i vinduet.

Skriv inn kommandoen «sudo sh ~/Downloads/crouton -r trusty -t unity» og trykk ENTER. Vent :-) Hvis du har Chromebook med touchskjerm kan du skrive «sudo sh ~/Downloads/crouton -r trusty -t unity,touch» i stedet.

Når skriptet har jobbet seg ferdig kan du starte Ubuntu ved å skrive «sudo startunity» og alt er såre vel…

…nei, ikke helt. Du mangler en masse programmer. Du har nå bare installert et engelsk rammeverk rundt Ubuntu.

Installere LibreOffice og språkgreier

Start Xterm i Ubuntu. Skriv inn følgende «sudo apt-get install libreoffice language-selector-gnome». Når dette er installert går du inn i innstillinger i Ubuntu og velger «Language support». Velg «Install / Remove Languages…» og hak av de språkene du ønsker. «Apply changes» og la maskinen laste ned det den trenger.

Gå tilbake til innstillinger og velg «Text entry». Legg til norsk tastatur og pass på at det er øverst på listen. Dobbelsjekk at det står «No» øverst til høyre på skjermen, og ikke «En».

Gå inn LibreOffice og «Preferences» og gjør alle nødvendig endringer du vil ha gjort. Spesielt er det greit å ordne språktingene.

Så kan du jo installere andre programmer som «sudo apt-get install gimp» osv. Kan være greit å kjøre «Language support» til slutt, slik at den får lastet ned alle språkfiler til programmene du har installert.

Lage et «image» av installasjonen

Når du er ferdig med hvordan Ubuntu ser ut (sjekk at ikonene på siden er slik du vil ha dem o.l.) logger du ut av Ubuntu. Da skal du komme tilbake til terminalvinduet i ChromeOS. Det kan hende du må trykke CTRL+C for få CLI tilbake helt.

Skriv…

sudo rm -rf /mnt/stateful_partition/crouton/chroots/trusty/var/cache/apt/*
sudo tar -zcvf ~/Downloads/image.tgz /mnt/stateful_partition/dev_image /mnt/stateful_partition/crouton

…og la maskinen pakke ned mappene.

Da finner du filen «image.tgz» i Nedlastinger i Chromebook. Denne overfører du til ett eller annet sted du når vi en nettleser – eller du legger det på en minnepinne.

Jeg har laget et lite skript for meg selv (kaller filen «skript» – veldig originalt).

#!/bin/sh
cd /home/
wget nettstedet.mitt.no/image.tgz
cd /
tar -zxvf /home/image.tgz
rm -f /home/image.tgz

Da er du godt rustet for å installere Ubuntu på mange Chromebook relativt raskt. Oppskriften er da som følger:

  • Få Chromebook over i «Developer Mode».
  • Skript sendes rundt i epost – eller laster ned til «Nedlasting».
  • Åpne et terminalvindu i ChromeOS (CTRL+ALT+T og skriv «shell»).
  • Start skriptet kommandoen «sudo sh ~/Downloads/skript».
  • Vent til det er ferdig!
  • Skriv «sudo startunity» for å starte Ubuntu.

Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

4 kommentarer til “Et mer teknisk blogginnlegg om Chromebook og Ubuntu”

  1. Kristian Mathisen avatar

    Installerte selv ubuntu på min chromebook, noe som fungerte fint helt til jeg restartet og fikk opp feilmelding ved oppstart. Husker ikke nøyaktig hva feilmeldingen gikk ut på, men den nektet meg å fortsette uten at jeg gjorte en ren re-installasjon. Etter re-installasjon var ubuntu borte.

    Ble litt rambling her, men vet du hva jeg snakker om, og vet du hva jeg har gjort galt?

    Takker ellers for en flott blogg som jeg leser med interesse hver gang.

    Mvh

    Kristian

    1. Odin avatar

      Hei! Kjekt å høre at du liker bloggen min – alltid godt at jeg ikke bare skriver helt for meg selv :-)

      Feilmeldingen du viser til er noen at maskinen ikke godtar å være i developer mode. Jeg må nok få selve feilmeldingen for å kunne hjelpe deg mer, men om Chromebooken er administrert og rullet inn i et domene er det mange ting en admin kan stille inn som gjør det umulig å få maskinen til å være i developer mode. Som jeg skriver i bloggen kan f.eks. ikke maskinen være under kravet om «forced re-enrollment», da går maskinen alltid ut av developer mode ved omstart eller innmelding i domenet.

      Men som sagt – jeg trenger feilmeldingen før jeg kan hjelpe deg noe særlig :-)

  2. Kristian Mathisen avatar
    Kristian Mathisen

    Når du snakker om at chromebooken er rullet inn i et domene, er det da snakk om hvilke kontoer som er tilknyttet maskinen? Jeg har en privat google-konto knyttet til maskinen, i tillegg til en jobb-konto som er tilknyttet domene som administreres av Trondheim kommune.

    Kristian

    1. Odin avatar

      Ja, det er det jeg tenker på. Jeg regner med du koblet maskinen til jobb-kontoen først og så koblet du opp din private google-konto. Da tror jeg maskinen er rullet inn i domenet til kommunen, som da styrer hva du har lov til å gjøre på maskinen. Sjekk med dem om «forced re-enrollment» er skrudd på – eller om det er andre ting de vet at de har satt av begrensninger :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.