Jeg har to iPader hjemme og kommer til å oppgradere dem til iOS5 når den kommer (kanskje prøve betaen også – hvis jeg får tak i den), men jeg sitter igjen med en litt rar følelse etter å ha sett på hva Steve Jobs vil gi oss…

Jeg får også en følelse av at Apple er på vei mot en ren iOS-løsning for alt de gir ut og at de kommer til å fase ut OS X. Jeg er tydeligvis ikke den eneste som har tenkt det.

Hvis du kombinerer dette med at iOS knyttes enda mer opp til iTunes/iCloud får du en litt pussig situasjon for Mac-produkter i skolen. Hele iOS-tanken blir at du forholder deg utelukkende til Apple-universet og inngangen dit er gjennom en iTunes/iCloud-konto knyttet til et VISA-kort. Du må være en betalende konsument for å få tilgang til et Apple/iOS-produkt. Faktisk må du kjøpe og laste ned neste oppgradering av OS X fra iTunes Store. Det blir enda vanskeligere for en skole å drifte et system hvor hver elev har sin iPad/iOS-produkt, fordi produktet forventer at det er en personlig eier som bruker det og at denne eieren er betalingsansvarlig.

Det er bare å se hva Apple tjener for tiden for å skjønne at de økonomisk sett har gjort mye riktig. De satser på en gruppe mennesker som vil ha tingene deres og som kan betale for dem – og de har laget en helhetlig og friksjonsfri brukeropplevelse som passer denne gruppen mennesker godt.

Men… nyhetene Apple presenterte var da ikke nye? Selvfølgelig er iCloud og PC Free store nyheter for brukere av iOS, men dette er noe andre har gjort lenge før dem. Google har vært store på sky-tjenester lenge og Amazon har også lettet opp i skyen med all sin datakraft og kompetanse. Apple beveger seg nå inn på områder hvor andre store aktører har vært en stund. Apple har tradisjonelt vært svært innovative. De har tatt dristige avgjørelse på design og funksjonalitet og de har truffet godt. Andre aktører har kopiert hva Apple har gjort – fordi Apple rett og slett fant på svært gode ideer. Det litt pussig er at en del av tjeneste de nå introduserer i iOS5 har vært standard hos andre, f.eks. varslingssystemet som Android har hatt lenge. Dette blir integrert i iOS fordi brukerne har savnet det – fordi det har vært tilgjengelig hos konkurrentene. Plutselig er det Apple som, til en viss grad, kopierer gode ideer fra andre.

Jeg sier ikke at Apple plutselig ikke er gode innovatører lengre, men jeg tror de risikerer å miste litt av fokuset de har hatt og som f.eks. ga oss det fantastiske brukergrensesnittet i iPhone/iOS. De har fått tunge konkurrenter og må styre utviklingen i lys av denne konkurransen – og er på den måten ikke så «frie» som de tidligere har vært i sine bolde valg.