Velkommen til nye «IKT og skole»

Denne siden er en del av en utviklingspermisjon jeg har fått som undervisningsinspektør i Randaberg kommune. Permisjonen strekker seg fra begynnelsen av januar 2011 til utgangen av april 2011.

I en travel skolelederhverdag er det ikke anledning til å sette seg grundig inn i sentrale tema i skolen. «Å kunne bruke digitale verktøy» er en av de fem grunnleggende ferdighetene i skolen. Det er derfor viktig at skolelederne, som tar de sentrale avgjørelsene i skolen, har god kunnskap om IKT. Det er ikke bra om avgjørelser knyttet til IKT blir tatt av ledere/avdelinger over skolen, som hverken skal bruke eller leve med løsningen, eller at lærere får starte opp løse prosjekter som de ikke ser konsekvensene av når det skal overføres til hele skolen. Skolelederne sitter i en sentral posisjon mellom overordnede mål og hvordan disse utføres i praksis.

Jeg velger et dobbelt ståsted i arbeidet, både «digital didaktikk» og «IKT i skolen». Det er ikke nødvendigvis det samme. Fra ett perspektiv er IKT i skolen «bare» et verktøy, på lik linje med blyant, linjal, viskelær osv. Evnen til å bruke IKT stilles i Kunnskapsløftet på lik linje med evnen til å lese, skrive, regne og snakke. Det er noe du må kunne for å være i stand til å lære. Samtidig er det også et perspektiv på IKT som et redskap til å lære, på lik linje med at lesing, skriving, snakking og regning også er et redskap til å lære. Jeg ønsker å tematisere både IKT som ordinært verktøy i seg selv (IKT i skolen) og IKT brukt som et læringsverktøy (digital didaktikk).

Det er mange diskusjoner i skolen rundt «digital didaktikk», som går fra de som vil ha vekk alle maskiner i skolen til de som vil bytte ut den tilstedeværende lærerne med digitale læremidler. Mange av disse diskusjonene er beste fall ukvalifisert synsing. Jeg ønsker å gjøre meg opp en mer forsknings­basert mening om hvordan skolen skal drive en effektiv digital didaktikk og hvilket plass IKT i skolen bør ha. En skoleleder som skal jobbe med digital didaktikk trenger også å ha gode kunnskaper om både fagområdet didaktikk og den digitale / teknologiske verden.

I denne bloggen skal jeg notere ned hva jeg har gjort og tenkt i løpet av dagen, så jeg håper det vil være en kilde til ny gjennomgang av egne tanker og samtidig en anledning til å få tilbakemeldinger/kommentarer (om noen overhode gidder å lese den! :-) ).

Jeg har også opprettet en wiki. Den vil jeg bruke som mitt primære skriveverktøy etter hvert som jeg blir enig med meg selv om hva jeg har funnet ut, hva jeg mener og hvorfor.

Jeg vil ta for meg fire ulike tema og bruke en måned til å fordype meg i hvert av dem. Til hvert tema vil jeg lese meg opp gjennom forskingsrapporter, utredninger, offentlige skriv og annen aktuell litteratur. Jeg kommer også til å hente inn opplysninger om hvordan ting gjøres i praksis på skolene i kommunen og fra omkringliggende kommuner. De to første temaene er sentrale og omfattende, mens de to siste er fordypninger knyttet til de to første.

Tema:

 • IKT som et ordinært verktøy i skolen / den teknologiske fremtiden i skolen.
  • Jeg vil se nærmere på hvordan den digitale hverdagen ser ut om 5-10 år, både på skolen og i samfunnet. Samtidig vil jeg se nærmere på forholdet mellom skole og samfunn i lys av den samme utviklingen.
  • Jeg vil forstå og forklare hva som ligger i utfordringer og løsninger knyttet til valg av dokumentformater, spesielt knyttet til Regjeringens referansekatalog v2 som hele den offentlige sektoren er forpliktet på.
  • Jeg ønsker å si noe om hvilken vei skolen kan og bør ta (og hvorfor) ut i fra hvordan IKT-utviklingen ser ut til å gå.
 • Digital didaktikk / den teknologiske fremtiden i skolen.
  • Jeg vil gi meg selv innsikt i sentrale diskusjoner om IKT og didaktikk i Norge, Europa og resten av verden (med utgangspunkt i Ola Erstads teorier).
  • Jeg ønsker å se nærmere på OECDs tanker om «The new Millenium Learner» (Den lærende eleven i en digital verden).
  • Jeg vil arbeide frem et syn på digital kommunikasjon i skolen (i utvidet forstand) og hvordan en kan arbeide frem en fremadrettet og løsningfokusert satsing på digital didaktikk.
 • Bruk av digitale læringsplattformer i grunnutdanningen.
  • Jeg vil gi meg selv inngående kjennskap til It’s:learning, ClassFronter og Moodle. Jeg kommer også til å arbeidet med problemstillinger rundt LMS-løsninger og om hvilke alternativer er det til ferdige LMS-løsninger.
  • Jeg vil finne ut i hvilken grad og på hvilken måte LMS brukes i undervisningen både lokalt og nasjonalt. Dette er et tema som, jeg tror, knytter seg mer til de eldre elevene enn de yngre.
  • Jeg vil si noe om hvordan LMS kan integreres på en god måte i skolen.
 • Bruk av IKT som et læringsverktøy i grunnskolen.
  • Jeg vil studere i praksis hvordan IKT brukes på de ulike årstrinnene i skolen, både lokalt og nasjonalt. Dette er et tema som, jeg tror, knytter seg mer til de yngre elevene enn de eldre.

9 tanker om “Velkommen til nye «IKT og skole»

  1. Du verden! Jeg hadde ikke akkurat regnet med at noen fikk det med seg så kjapt :-) Jeg tenkte at jeg skulle gjøre bloggen klar før jeg informerte de fleste på skolen hva jeg skal jobbe med fra januar av. Da kan de selv sjekke ut hva jeg har tenkt å holde på med – som et utgangspunkt i alle fall…

 1. Dette blir spennende å følge! Har lagt feeden til i min google reader konto. Si fra hvis jeg kan bistå med artikler, lenker eller kunnskap rundt bruk av mobilkommunikasjon i skolesektoren.

  Lykke til!

  – Håkon

 2. Dette blir interessant å følgja. Til temaet LMS vil eg gjerne få invitera deg til å testa mahara. Eg har ein utviklingsinstallasjon på http://lart.no/guttorm du kan få leika litt med. Driftserveren med eit par hundre elevar er på http://mappa-mi.no. I tillegg har eg to alternative og meir framtidsretta system tilgjengelig dersom det er ynskjeleg. Ta gjerne kontakt.

  1. Mahara ser spennende ut. Jeg liker at Moodle v2 kan koble seg nokså direkte opp til Mahara, slik at brukere på Moodle kan bruke Mahara som en portefølje (og slippe å bruke f.eks. Google Docs til slike ting). Jeg må sjekke om/hvordan jeg kan koble sammen Moodle og Mahara til et mer sømløst system.

 3. Tror også jeg vil komme til å kikke innom her. Jeg er IKT-ansvarlig på en skole med i underkant av 200 elever. Er veldig enig med deg i at IKT-kunnskap og IKT-didaktikk er to viktige skiller innenfor temaet. Jeg tror mangelen på didaktikk er årsaken til at det påstås at elever fra videregående skole i Norge er digitale sinker. Den didaktiske kompetansen i bruk av digitale verktøy er en viktig suksessfaktor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.