Microsoft Office 365 (og Google Apps)

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Jeg vet at jeg nå stikker en finger ned i et vepsebol, men jeg synes jeg må skrive noe om det jeg gjorde i går kveld – jeg testet Microsoft Office 365. Frampeik – jeg trodde faktisk at Office 365 ville være bedre enn det jeg fant ut.

Office 365 består av en rekke pakker som kan settes sammen:

  • Office Professional Plus – som er et abonnement på Office 2010 + Office Web Apps.
  • Exchange Online – som er tilgang til ferdig satt opp Exchange i forskjellige varianter.
  • SharePoint Online – som er en ferdig oppsatt SharePoint-løsning i to varianter.
  • Lync Online – direktemeldinger, lyd- og videokonferanser, igjen i to varianter.
  • Office Web Apps – en svært forenklet utgave av Microsoft Word, Excel, PowerPoint og OneNote (også i to varianter).
Alt dette kan settes sammen i forskjellige ferdigdefinerte pakker, såkalt Office 365 (plan) E (ja, det skrives slik), som går fra kr. 70,25 til kr. 200,- per bruker/måned. Office Professional Plus følger med i de to dyreste pakkene (kr. 177,75/200,-). Du kan også få en forenklet (plan) P for kr. 42 per bruker/måned, men bare opp til 50 brukere og ikke mulighet for å overføre brukere fra (plan) P til (plan) E. (plan) E har ingen begrensning i antall brukere, har telefonsupport og kan integreres i Active Directory.

Office Web Apps, som skal være tilsvarende Google Docs, når rett og slett ikke opp. Den er tregere og har ubehagelig færre muligheter enn Google Docs – men den har gode ordlister (også på nynorsk). Den største nedturen er derimot at du ikke kan skrive samtidig i dokumenter. I Office Web er et dokument opptatt hvis en annen skriver i det – som det er i et vanlig flerbrukermiljø. Det er ikke en gang mulig å kommentere tekst i et dokument i web-grensesnittet. Hele ideen til Office 365/Office Web Apps ser ut til å være at du kan knytte dokumentene, som ligger i Office 365-skyen, direkte opp til den lokale installasjonen av Office 2010. Da forsvinner hele poenget med en online office-pakke, om du spør meg.

Alle dokumenter kan organiseres gjennom online-utgaven av SharePoint. Jeg har ikke god kjennskap til SharePoint spesielt, men kjenner Alfresco og andre slike systemer. Grensesnittet til SharePoint Online imponerte ikke særlig i forhold f.eks. Alfresco og det viste seg at mesteparten av det jeg kunne gjøre i SharePoint Online kan jeg også gjøre i Google Apps.

Exchange Online er web-utgaven av Outlook knyttet opp mot Exchange. Web-utgaven er grei nok, men igjen tam sammenliknet med Google Apps/Gmail.

Du må også installere Lync Online(!) på maskinen du jobber på om du ønsker direktemeldinger og video- og lydkonferanser/chat. Kanskje ikke overraskende mangler Lync støtte for linux. I Google Apps virker direktemeldinger direkte i nettleseren, mens du der også må installere et program på klienten om du vil ha video- og lydkonferanser (men Google har støtte for linux).

Det er nærliggende å sammenlikne Office 365 med Google Apps for Business, som har en variant/pris som koster 4 EUR per bruker/måned. Der får du alt som Google Apps tilbyr. Nei, du får ikke Office 2010 med på kjøpet – og det er vel den eneste større forskjellen, slik jeg ser det. Men det er også litt av poenget med Google Apps at du nettopp ikke har noe installert lokalt på maskinen for å få det til å virke optimalt.

Jeg ser at bedrifter som allerede bruker Microsoft Office-pakken kan få en utvidelse av systemet sitt ut mot Internett på en relativt enkel måte gjennom Office 365-programmet. Samtidig synes jeg Office 365 ikke når antydningsvis opp til Google Apps, hvis en skal måle dem opp mot hverandre som (platformuavhengige) online-løsninger.

Forresten… så nettopp at det skal være mulig å integrere Alfresco og Google Docs. Da vil kombinasjonen Alfresco + Google Apps (+ Office 2010/OpenOffice/LibreOffice) være en mye friskere løsning enn Office 365.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.