Hva i all verden er poenget med FEIDE?

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Dette er et innlegg inspirert skribleriene til Hr. Sinnes på dalstroka-innafor om en lærers hverdag. Denne lærerhverdagen utløste en kommentar fra Senter for IKT og et svar fra Sinnes.

Først av alt – jeg vet hva FEIDE er og hva de håper å oppnå, hvis noen skulle mistenkte meg for ikke å ha fulgt med i timen. Samtidig er jeg en smule spørrende til mengden ressurser som legges ned i dette i forhold til gevinsten.

På FEIDE sine hjemmesider finner du en veiledningfilm for FEIDE. Den lirer av seg en del påstander om FEIDE som jeg unektelig finner vel optimistisk…

«Felles elektronisk identitet»
Mange tror at i FEIDE skal de få ett brukernavn og passord – en elektronisk identitet – som følger dem gjennom hele skoleløpet. Men det er jo ikke slik det er. Mange har problemer med å forstå at FEIDE ikke er noe mer enn en tjeneste som autentiserer at du er den brukeren du utgir deg for, og at FEIDE ikke oppbevarer andre data enn akkurat hvem du er. Skifter du jobb eller studiested i kommune/fylkeskommune/universitet får du en ny FEIDE-konto med nytt brukernavn og passord – og den gamle slettes. Det heller ingen problem å ha flere FEIDE-kontoer – en for lærerjobben i fylkeskommunen, en for deltidsjobben i den kommunale kulturskolen og en som student på nettstudiet på universitetet.

«Du trenger bare huske et brukernavn og et passord.» / «…kan brukes på alle pålogginger på skolen…»
Ja, om alle IT-tjenester i kommunen integreres mot skoleadmin/FEIDE-løsnings-systemet. Det dessverre ikke slik verden er i praksis. Jeg har registrert at kommuner stort sett velger en løsning der FEIDE brukes mot enkelte eksterne web-tjenester (f.eks. LMS-systemet), mens innad i kommunen har alle hvert sitt kommunale brukernavn og passord.

«Bedre personvern og informasjonssikkerhet.» / «Alltid oppdatert og korrekt informasjon om brukeren.»
Igjen ja, om kommunen/fylkeskommunen/universitetet gjør jobben sin. Det er ikke alle som vasker data i skoleadministrative systemer mot folkeregisteret. Og det er ikke alltid at folkeregisteret har rett de heller (stort sett har de det :-).

Dessuten er de passordene jeg har sett på forskjellige FEIDE-kontoer det jeg kaller ubrukelige passord. Jeg må alltid finne frem eposten med passordet når jeg skal inn på systemene der jeg har FEIDE-tilgang. Selv om jeg mener jeg er flink til å huske rare/tilfeldige passord, så er et passord bestående av 8 tilfeldige tegn, som jeg bare bruker i ny og ne, ikke noe jeg husker. Om de ikke brukes daglig kommer de til å bli skrevet ned på lapper, og det er ikke god informasjonssikkerhet.

På Harestad og Grødem skole har vi nå et system med passord på minst 12 tegn. De er utrolig lette å huske, men veldig vanskelige å gjette. Både store og små husker disse passordene og de glemmer dem sjelden over ferien. Jeg håper det er lov å lage egne rutiner for hvordan FEIDE-passord genereres…

«Enklere og billigere å bruke digitale tjenester.»
Enklere for sluttbruker er jeg med på (om alt virker slik det er lovet), men billigere for hvem? Kanskje for leverandører av nettjenester mot utdanningssektoren. De kan koble seg opp mot FEIDE og autentisere brukerne mot en felles base – og kanskje det er noe å spare for dem der. Men FEIDE-reklamen stopper ikke der…

«Masse penger å spare for administrasjonen.»
Å nei du! Det er et hav med kommuner som her har brukt mye møtetid og etterhvert en del penger på en løsning de føler seg presset til å gå inn i. Kommunene sparer ingenting. De får bare utgifter med å koble systemene sine opp mot FEIDE. Det er en rekke firma som tjener gode penger på dette (men det er ikke deres feil ;-).

FEIDE er komplisert og det er ikke for hvem som helst å lage et system som kobler det skoleadministrative systemet opp lokal autentisering og FEIDE. Forvaltning av digital identitet er spisskompetanse og det er langt i fra alle kommuner som har slik kompetanse sittende i IT-gjengen. Du må nok til større konsulentfirma eller spesialiserte firma for å finne noen som vet hva norEdu* 1.5 og SAML 2.0 er for noe – samtidig som en kan integrere dette mot det aktuelle skolesystemet og den lokale autentiseringsbasen.

Ingen i grunnskolesektoren jeg har snakket med liker FEIDE. Ingen. Alle opplever det som et ekstra system de ikke helt ser poenget med og som er tvunget på dem. De leter fortvilet etter en billig og enkel måte å innføre det på, fordi de ikke vil bruke av begrensede ressurser på noe de ikke helt ser poenget med.

I grunnskolen er FEIDE i dag synonymt med pålogging i skolens LMS. Og det var det. Ja, jeg vet at FEIDE en gang skal bli så mye mer enn det – og at det i dag er tjenester som er koblet til FEIDE – med per dags dato er det ingen som .

Det jeg liker dårligst med FEIDE-reklamen er at den lover gull og grønne skoger for alle – og så slutter den med en «trussel» om at «…snart vil flere tjenester kun være tilgjengelig for dem med en FEIDE-identitet…», så alle kommuner må jo over på det.

Hvordan gjør vi det i praksis
Randaberg kommune har enda ikke FEIDE, men får det når vi nå i høst går over til Visma FLYT Skole. Da er det eFEIDE gir oss koblingen mellom Visma-systemet og FEIDE. eFEIDE er fra vårt ståsted en helt grei og rimelig løsning som passer oss bra. Vi bare en helt standard kobling mot FEIDE uten noen kobling videre inn i skolesystemene våre. FEIDE blir i praksis et eget brukernavn og passord elever og lærere må huske om de skal logge seg på en eller annen FEIDE-tjeneste. I kommunen bruker vi ingen slike tjenester per dags dato.

eFEIDE tilbyr en kobling mot kommunens AD slik at elever og lærere lokalt kunne brukt de samme brukernavnene og passordene som mot FEIDE. Utfordringen for Randaberg er at vi ikke bruker AD mot skolene. Vi kjører linux og bruker ikke AD. Dessuten, om vi hadde hatt AD, hadde lærerne (ansatte) vært i samme AD som resten av de ansatte og da hadde en kobling fra eFEIDE inn i kommunens AD vært mer komplisert. Derfor har, meg bekjent, de fleste kommer (og en del av de større) valgt en FEIDE-løsning der en ikke bruker samme brukernavn og passord lokalt som mot FEIDE.

For vår del måtte vi koblet opp Novell eDirectory eller noe slikt (Cerebrum var ikke lett å sette seg inn i :-) – og da snakker vi om mye penger for få elever og lærere. Om jeg ikke husker helt feil er det det Rogaland fylkeskommune har valgt, men de har nesten 20 000 elever og lærere i en base – og en egen IT-avdeling for skolene.

Så – vi betaler for eFEIDE utelukkende for å oppfylle kravet om FEIDE i grunnskolen.

Jeg håper vi får brukt det til noe fornuftig en gang i fremtiden…


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

2 kommentarer til “Hva i all verden er poenget med FEIDE?”

 1. Terje Dahlhaug avatar
  Terje Dahlhaug

  Feide forenkler administrasjon av nettsteder for elever og ansatte i utdanningssektoren betydelig. Trenger man nettsteder for prosjektarbeide, utdanning eller gruppearbeid kan de fleste CMS benyttes. Sircon Norge as har en god implementering av Feide for WordPress Multisite, se lenke.
  https://www.sircon.no/hjem/blogg/23-wordpress/269-feide-palogging-til-wordpress

  1. Odin avatar

   Ikke helt så forenklet som en vel hadde håpet…

   Jeg fikk en kommentar på opplysningen om at en så stor aktør Conexus ikke kan/vil bruke Feide, fordi det er opp til 20% feildata i en kommune (i følge dem selv). Kommentaren var interessant: «Mange har gamle versjoner av FEIDE, 1.4 og eldre. De er «Feide klar», men ikke FEIDE oppdatert. Tipper at av de 20% er alle på gamle versjoner. Det skaper problemer for mange av FEIDE tjenestene slik som Conexus, TV2 skole… osv» Siste utgave av Feide er v1.7.

   Feide er altså ikke Feide – og at en satser på at det en gang kommer til å være en standard en kan lene seg på. I mellomtiden lever ulike leverandører godt på at Feide er et krav for utdanningssektoren, uten at det egentlig kan brukes slik det var tenkt enda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.