Google Stadia har landet i en nettleser nær meg

For noen dager siden ramlet det inn en epost med en aktiviseringskode til et 3-måneders Stadia Pro-abonnement, og følelsen av litt tidlig jul var unektelig tilstede. Google Stadia har fått alt fra blandede til fantastiske tilbakemeldinger på verdensveven, så jeg var litt spent på hvordan det ville bli. Jeg har oppdaget både ting jeg liker veldig godt og ting jeg ikke fordrar. La oss ta det jeg ikke liker først…

Du kan ikke bruke Stadia på annet enn @gmail.com-kontoer. Nettopp ja. Jeg har ikke slike kontoer. Jeg har GSuite Edu på jobb og GSuite Business privat, og jeg fant raskt ut at jeg ikke kunne aktivere Stadia-koden med disse kontoen. Etter litt rask googling så jeg at det var jeg som hadde gått glipp av denne viktige detaljen, men Google gikk ikke særlig inn for å advare deg om det heller. Stadia kommer heller ikke til å virke med noe annet @gmail.com-kontoer på sikt, så her var det ikke noe annet valg enn å lage seg en slik konto. Dette misliker jeg, fordi jeg vil ikke ha en egen Google-konto for å kunne kjøpe og spille spill på Stadia. Det vil jeg gjøre på min private og personlige Google-konto som jeg allerede har etablert.

Og den andre mer pussige tingen er at du aktivere og styre Stadia-kontoen din fra mobiltelefonen. Du kan ikke gjøre det via webgrensesnittet. Du kan starte spill og spille dem i nettleser, men du kan ikke kjøpe spill eller gjøre noe med kontoen din. Da må du over i Stadia-appen på mobiltelefonen.

Den siste negative tingen er at de (få) spillene som foreløpig er tilgjengelige i Stadia er skrekkelig dyre. Stadia er ikke «Netflix for spill» og du må kjøpe spill som du så kan spille i Stadia. Ta for et eksempel Rage 2 som koster kr 749,- og Rage 2 Deluxe Edition til kr 999,-. De er kr 200,- dyrere enn tilsvarende spill/pakker i Steam.

Så til det som unektelig er bra. Jeg har prøvd alle dingser med Chrome-nettleser i huset (Mac, Window og Chromebook – alt av ulike prisklasser) og ikke én gang har Destiny 2, et rimelig tungt FPS med multiplayer, nappet, hikket eller blitt kornete når jeg har spilt noen heftige runder. Ikke én! Jeg er ikke i stand til å merke noen forsinkelser – og jeg skjønner ikke hvorfor (eller hvordan Google får dette til). Grafikk med alle detaljer på og lyd i alle kanaler, FullHD og 60 bilder i sekundet – og ingen tekniske problemer. Og spillet starter mer eller mindre umiddelbart når du starter det i nettleseren. Dette er mil bedre enn Playstation Now! Stadia som teknisk løsning er helt fabelaktig!

…hvis du har båndbredden til det. Google mener alvor når de viser til båndbreddekravene for Stadia. Har du mindre enn 10Mbit/s jevn fart mot Internett kommer du til å få hikk, lav oppløsning og forsinkelser. Jeg har testet på åpne nettverk på skoler, bibliotek og hotell (som regel under 5Mbit/s) og det fungerer ikke godt. Det rykker og det napper, og Destiny 2 er fullstendig uspillelig.

Hvis Google får utvidet spillbutikken sin radikalt (og senker priser) og fremdeles klarer å levere denne tekniske kvaliteten, så kan de overta mye i dette markedet. Men… dette kan Steam også gjøre – om de, som det ryktes, nå bygger opp en spillsky der spillere kan spille Steam-spillene de allerede har kjøpt.

Jeg håper i det minste én av aktørene tenker ut en utdanningsløsning på veien…


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.