En Chromebook

IT-ansvarlig på Grødem skole lurte på om vi på Harestad skole ville hive oss på en bestilling av noen Chromebook-er fra Amazon. Vi var ikke særlig vanskelige å be, og i går fikk vi dem i hende!

Etter en dags intens bruk ser vi at det er ting vi liker, men det er også ting som vi synes andre gjør mye bedre. Hovedutfordringen til Chrombook-en er at den hverken er en bærbar PC/nettbok eller et nettbrett. Nettbrettet jobbet litt med å finne sin plass mellom den bærbare PCen og mobiltelefonen, og jeg er ikke sikker på om Chromebook kan finne noen god plass mellom PCen og nettbrettet.

Til de som ikke vet hva chromebook er – det er rett og slett en maskin som ser veldig ut som en bærbar PC, men som bare har en nettleser og ingen andre programmer overhode. Denne nettleseren er Google sin Chrom-nettleser (derav navnet på maskinen) og den har installert flash og Google Chat med lyd og bilde. Alt annet den gjør gjør den på nett. Det vil si at du alltid må være på Internett for at den i praksis skal virke. Epostprogrammet er nettsiden til Gmail, tekstbehandlingsprogrammet er Google Docs osv. Alt er online! Dette betyr i praksis at maskinen starter kjapt, den har god batteritid og ingenting er installert på maskinen – slik at du mister ingen data om maskinen blir overkjørt av en lastebil. Du vil ha tilgang til akkurat se samme «programmene» om du åpner en annen Chrome-nettleser (på en hvilken som helst maskin) og logger på med det brukernavnet du bruker på Chromebook-en. Om du har mange slike Chromebook-er kan de lett administreres på en svært elegant måte fra Google Apps sitt administrasjonssystem.

Og her stopper det jeg liker – og mange mangler blir synlige.

En Chromebook er ikke en bærbar PC – det betyr at det er en rekke programmer og funksjoner som ikke er tilgjengelige på en Chromebook, siden den bare er en nettleser. Du får ikke Java, ikke andre videoplugings enn flash, ingen medieavspiller, ingen PC-programmer og alt det andre en bærbar PC kan tilby mer enn f.eks. en nettleser.

En Chromebook er heller ikke et nettbrett – det betyr at du ikke kan ta med deg bare skjermen når du trenger noe som er lett å ta med seg. Det er heller ingen berøringsfunksjon på skjermen. Du mangler det umiddelbare og tilgjengelige et nettbrett kan gi. Du kan heller ikke installere apps på samme måten som et nettbrett. Nettbrettet har selvstendige programmer som kan lastes ned og som du kan kjøre uavhengig av om du er koblet på nett eller ikke, f.eks. kalkulator, foto, film osv. Chromebook mangler (foreløpig) mye av dette.

Og helt til slutt – jeg synes Chromebook-en er treg. En middels bærbar PC er mye kjappere om du f.eks. surfer (i Chrome) til www.vg.no. Til og med Google Apps-pakken oppleves luggete/»sluggish». Dette til tross for at Chromebook-en vi har kjøpt er den kjappeste du får tak i på markedet.

En Chromebook er rett og slett en nettleser – med bare flash som tilleggsfunksjon. Og for all del – Google har aldri påstått at det er noe annet heller!

Du sitter igjen med tre fordeler – den er billig (kr. 3.300,- inkl. mva., frakt o.l. fra USA), den er lett å administrere fra Google Apps (om du har en haug av dem) og du mister aldri data om maskinen går fysisk i stykker. Hvis du bare trenger Google Apps, en nettleser på innholdsnivå med et nettbrett og noen få tilleggs apps som f.eks. Kindle og Angry Birds – så ja, det gjør Chromebook bra.

Som IT-ansvarlig på Grødem skrev det i en epost i går kveld «Du mangler liksom en arm» – og jeg vet ikke helt om jeg klarer å vende meg til det…

2 tanker om “En bok av krom

  1. Så langt jeg kan se har du klart deg bra med begge bena amputert ved kne (Androidbrett). Dette burde være langt enklere ;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.