Apple gjør det igjen

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Denne gangen med digitale bøker og viser at Apple igjen er verst og best på en gang.

Best er de når de ser at det er et hull i det digitale landskapet og så fyller de det med et vakkert, enkelt og funksjonelt program (iBooks Author) med tilhørende distribusjonskanal; iBookstore og iTunes U. Det er ingen som får dette til på samme måte som Apple. De går modig frem i ukjente landskap og så kommer alle de andre ramlende etter.

Verst er de når du leser betingelsene for å få bruke iBooks Author. Om du gir det du lager gratis fra deg kan du gjøre det på hvilken måte du vil og til hvem som helst. Tar du betalt er du derimot nødt til å gjøre det gjennom Apples kanaler og du må derfor inngå en avtale med Apple som sikrer Apple 30% av inntektene og retten til å velge å publisere eller ikke å publisere. Foreløpig er også iPad den eneste tingen hvor du kan lese bøker laget med iBooks Author.

Uansett kan en ikke gjøre noe annet enn å applaudere Apple for å ha klart å ta grep igjen og presset den digitale listen enda høyere. Så får en håpe at presset fra resten av verden gjør at de lemper på de helt håpløse betingelsene de stiller. Apple har en god tradisjon for å begynne veldig restriktivt for så å åpne opp etter hvert som omverden krever det – enten i form av konkurranse eller press fra sluttbruker.

En helt annen ting er om det er dette er en revolusjonere den det digitale læreverket. Personlig vil jeg heller ha «bøker» online på nettsider enn i digitale bøker. En digital bok i form av iBook er fremdeles en etterlikning av boken – vel og merke med interaktivitet, film og lyd, men også med sidetall. Jeg tror NDLA-modellen/Wikipedia er mer fremtidsrettet som læreverk enn noe annet jeg har sett så langt – men det er det jeg som synes. Jeg er fullt klar over at jeg, og flere IT-interesserte med meg, har levd så lenge i denne digitale verden at vi av og til bommer på hva alle andre synes er revolusjonerende – og det er ikke alltid den beste tekniske løsningen som vinner kampen om massene.

Jeg skulle ønske jeg kunne fått et verktøy som var like enkelt, vakkert og bra som iBook Author til å lage et helt NDLA-nettsted eller noe i retning av Wikipedia/Wikibooks.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

2 kommentarer til “Apple gjør det igjen”

  1. Alexander Even Henriksen avatar

    Odin, jeg har testet iBooks Author, og det er jo frydefullt enkelt å lage medierike bøker med verktøyet. Elegant slik bare Apple klarer det. Blir gøy å se om det gir enda flere gode selvpubliserte læreverk. Kan hende vil det gjøre for digitalbøker, det bloggverktøy gjorde for faglig kortform og kommentarer på web.Og i iBooks Author lager man bøker med format skreddersydd til iPad, til forskjell fra slik vi nå gjør det med Smartbok, med utgangspunkt i bokas PDF. Slik gir bøker lagd med IBA en enda smidigere leseropplevelse på pad. Men opplevelsen av å lese medierike bøker med iBooks 2 ligner ellers ganske mye på Smartboka for tablets som vi slipper i løpet av våren. Jeg gleder meg til brukerne våre får hendene sine på Smartbok Tablet, og testet den opp mot Apples variant.

    Men det er et par grunner til at vi ikke umiddelbart pusher alle bøkene våre gjennom Apple.
    1) Smartbok, både online og for tablets, får innlest tekst, synkronisert med avsnittene i boka, i tillegg til medierikdom med videoer, interaktive oppgaver etc. Denne synkroniserte lyden kan ikke Apple per dags dato tilby. Samtidig er tilbakemeldingene etter uttesting av Smartboka at nettopp den synkroniserte lyden er noe av det brukerne setter aller mest pris på.
    2) iPad er for tiden ikke nok utbredt i norsk skole, til at vi kan satse ensidig på denne hardwaren. Omlag 1-2 % av norsk skole har i dag iPader. Ikke akkurat et bærekraftig marked for oss. Derfor velger vi i stedet et publiseringssystem som plasserer Smartboken på både iPad, Andoid tablets og Online for desktops/interaktive tavler, der mesteparten av bruken av digitale læremidler er for tiden. Så sørger vi selvfølgelig for å synkronisere dine notater, bokmerker og tekstmarkeringer i skyen, slik at de dukker opp på Smartboka på dine ulikde devicer. Et tilleggsmoment er jo også at det er ok å unngå Apples 30 cut om vi kan, men det er ikke avgjørende. Distribusjon og salg koster uansett.

    Som jeg nevner i Aftenposten i dag, er ikke vi i Gyldendal prinsipielt mot å bruke Apples iBooks til læremidler. Det er helt andre markedsmekanismer i skolemarkedet enn i markedet for allmennforleggeri, og derfor må vi behandle utgivelsesområdene helt ulikt. I allmennmarkedet er man avhengige av den markedsføringen de norske bokhandlerne gir, for å holde oppe vannstanden i markedet og ha et bærekraftig norsk litteraturmarked. Om Amazon, Apple og Google tar over makten fra norske bokhandlere antar vi at vannstanden i norsk allmennforleggeri synker – de amerikanske mastodontene er for lite engasjert i å markedsføre norsk litteratur.

    Men for læremiddelforleggeriet gjelder andre mekanismer. Vi er lite avhengige av norske bokhandlere for å markedsføre læremidlene våre, og dermed er det ingen prinsipielle motforestillinger mot å bruke for eksempel Apple som distribusjons- og salgskanal for læremidler.

    Vi gleder oss til fortsettelsen!

    Mvh. Alexander Henriksen
    Utviklingsleder
    Gyldendal Undervisning

  2. Ole Ekroll avatar

    Enig med første kommentar; iBooks Author er besnærende enkel og elegant, bøkene både ser og er fantastiske…men så er det alt det andre som du så riktig påpeker Odin; baksiden av tilbudet som gjør at dette ikke er aktuelt for de fleste i norsk skole i overskuelig fremtid.

    Fremtiden bør og må baseres på en videreutvikling av nettsider som kan leses av alle enheter og dingser elevene har/bruker utfra sine forutsetninger og lommebøker. Tilgangskontroll både må og skal det være, men den må ordnes på annen måte enn at en også må ha rett type enhet. Må ikke ende opp med at tilgangen til innhold bestemmes av operativsystemet og ikke de faglig behovene til elevene.

    Ifølge http://www.baekdal.com er e-pub egentlig XHTML, men i en nyere og mer fancy innpakning? Når en får tenkt seg om så ser en at funksjonaliteten som tilbys både av Apple og andre ikke gjør mer enn det nettsider har gjort i mange år allerede…hvorfor da velge denne omvegen?

    Og så til noe helt annet, eller jo, dette handler også om hva og hvordan en leser på skjerm. Har lest bøker både på nettbrett og lesebrett og er litt skeptisk til om skjermer med bakgrunnslys er den rette løsningen på sikt. Jeg blir mer sliten av å lese på en skjerm med bakgrunnslys enn på en skjerm med f.eks e-ink og dermed uten bakgrunnslys. Ser også at en slik leseenhet uten for mange spennende distraksjoner gjør noe med lesemønsteret mitt, leser mer konsentrert (har en gammel Sony Reader uten WiFi). Kanskje en burde hatt begge typer skjermer tilgjengelig i skolehverdagen både for å kunne variere men også gjøre noe med lesesituasjonen? Kanskje vi bør håpe på at teknologien i den nye OLPC (http://one.laptop.org/) der en kan skifte mellom LCD og e-paper, slår igjennom slik at en får lov å si som Ole Brumm; «Ja takk, begge deler..»?

    NDLA for grunnskolen…det hadde vært et glimrende supplement, det kan vi snakkes mer om ved en passende anledning:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.