Da var den nye iPaden på plass, sammen med et Logitech-tastatur laget til iPad. Det første jeg må si om nye iPad er at oppløsningen på skjermen, med påfølgende kvalitet, er slående. Det er et utrolig vakkert og behagelig bilde på skjermen. Jeg likte Logitech-tastaturet også. Det er lett og ledig å skrive på, fester iPaden magnetisk i tastaturet og det kan brukes som cover. Det noen småting med tastaturet og noen apper, men det får jeg kommer tilbake til ved en seinere anledning – alt i alt virker tastaturet godt (det er det beste iPad-tastaturet jeg har testet til dags dato).

Det er et par umiddelbare ting som nå slår meg etter en god helgs bruk – nå som jeg er godt vant med TF101:

  • Jeg liker bedre 4:3-formen til iPad enn 16:9-formen til TF101. Det er noe mer kompakt med 4:3-formen som passer bedre i hendene. Men – så oppdaget jeg at jeg ser såpass mye film på nettbrett, og at mange apper faktisk tjener en del på 16:9-forholdet til TF101, at jeg savner det på iPaden.
  • På iPad savner jeg virkelig widgeter og det å legge ut ikoner/apper jeg bruker ofte – sammen med lett tilgang til kontrollpanel og ulike funksjoner der.
  • Jeg savner den universelle «tilbake»-knappen i Android v4 som tar deg tilbake til der du var før – om det så er en app, en nettside eller en ett-eller-annet.
  • …og det er nesten håpløst å få overført mp3-filene mine fra PCen min over til iPaden. Jeg fatter ikke hva de som laget iTunes på PC tenkte på. Programmet er praktisk umulig å bruke til slike ting. Jeg har fått det til, men programmet er utrolig lite fleksibelt – f.eks. må musikken du vil overføre ligge «hjem»-katalogen din i Windows-installasjonen – ikke i den digre musikk-katalogen på filtjeneren (som den gjør i mitt tilfelle). «Løsningen» er å kjøpe en god app til Subsonic-installasjonen min hjemme. Da har jeg tilgang til hele musikk- og lydsamlingen min overalt :-)
Nå skal jeg bruke iPaden til øyet blir stort og vått og fingrene såre. Så skal jeg rått og brutalt gå over til TF101 igjen, og de om alt jeg noterte meg i listen over kommer til å være snudd om :-)

Jeg har begynt å installere felles apper på iPaden, som jeg også bruker på TF101. Jeg ble litt sjokkert over JumpDesktop. På Play til Android finner du en gratisutgave, som kun gir deg en kobling til eksterne maskiner, og en betal-utgave til kr. 59,-. På iTunes finnes bare en betal-utgave og der må du ut med kr. 105,-! Jeg ser det er en trend for mange apper. På Play finnes det som regel en gratisutgave, som er begrenset enten i form av funksjonalitet eller tid, og en kjøpeutgave som er billigere enn kjøpeutgaven på iTunes.

Kort fortalt viser helgens gjennomgang av apper at det fra mitt ståsted er lite forskjell på appene til Android og iPad. iPad har noen apper som er mer eller mindre enestående og hvor Android ikke har noe som kan måle seg:

  • iWorks – Pages (tekstbehandling) og Keynote (presentasjon) er to veldig gode apper til iPad, hvor Android enda ikke har like gode apper – selv om OfficeSuite Pro 6 slett ikke er verst. Men… Numbers (regneark) til iPad fungerer godt uten tastatur, men med tastatur er grensesnittet mer i veien enn til hjelp. På Android finnes det i de fleste kontorpakkene gode regneark som fungerer godt både med og uten tastatur, og de er mer funksjonelle og likner med på vanlige regneark enn det Numbers gjør.
  • iMovie – er mye bedre enn tilsvarende til Android/TF101. TF101 har en grei filmapp, men den er for treg på overganger og du kan ikke spille inn et eget talesport til filmen etterpå.
  • GarageBand – …og her skinner iPad. Jeg holder enda en knapp på at det egentlig ikke er mulig å lage et slik program til iPad, men der tar jeg jo grundig feil :-). Du finner forskjellige musikkprogrammer til Android som er bra, men hovedutfordringen ligger i at det er for høy forsinkelse (>10 ms) mellom trykk på skjem til det kommer lyd – og da kan ting ellers være så bra de vil. Men… det er verdt å nevne Caustic2Musical ProSoloChordbot Pro og EasyBand Studio.

Det er vel kanskje ingen overraskelse at disse appen er laget av Apple selv – og er helt funksjonelle «light»-utgaver av større programmer for OSX. Ikke at det er noe argument mot dem – de er veldig bra :-)

En app som overrasket meg var iStopMotion for iPad. Denne trodde jeg skulle være bedre enn Clayframes for Android, men selv om iStopMotion er en «vakrere» app er Clayframes enkelt å bruke og har mer og bedre funksjonalitet enn iStopMotion – og det hadde jeg ikke regnet med. Jeg falt for egne fordommer :-)

Etter at jeg hadde avinstallert et par av de store appene

Så oppdaget jeg at 16GB lagring ikke er mye lengre. Det var ikke mange appene jeg installerte før jeg ikke hadde mer lagringsplass igjen – og det uten at jeg hadde lagt inn noe musikk eller film. Appene begynner å bli store…

En siste ting – batteritiden er upåklagelig, men prisen er jo at den er tyngre og at det tar merkbart lengre tid å lade. Faktisk bruker den hele natten på å komme seg opp fra 10% til 100%.

Jeg har ingen Transformer Prime hjemme, men jeg regner med at en TF300 kommer til Prosjekt «Nettbrett» når den kommer til butikkene i Norge – og da skal jeg teste ut en del ting igjen. TF101 er tross alt over ett år gammel :-)