Hopp til innholdet

Jeg vil, jeg vil, jeg vil… men får det ikke til…

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Jeg lastet ned iOS 4.3 og GarageBand til iPad-en min i helgen. Det skulle jeg ikke gjort :-)

Jeg har aldri vært helt komfortabel med å si at alle de gode applikasjonene til iPad veier opp for ulempene knyttet til noen innlysende mangler den har i forhold til vanlige PCer. Vel er Flipboard utrolig elegant og veldig kjekt å bruke, men jeg har ikke helt tatt bølgen av det jeg har lastet ned.

Så kom GarageBand til iPad. Jeg kjenner programmet på Mac, men hallo… jeg har plukket på det hele helgen. Minsten har også fått lov og vi er begge hektet. Det er en imponerende applikasjon. Jeg skjønner at det går ann å lage slike programmer, men hvorfor eksisterer de bare på Apple sine produkter!? Hvis Apple klarer å holde programmer som GarageBand, iMovie, Flipboard og en rekke andre slike funksjonelle, enkle og ellers utrolige applikasjoner eksklusivt på f.eks. iPad, så har de unektelig et stort fortrinn foran Android – uansett!

…så koblet den venstre hjernehalvdelen seg på igjen.

iPad har noen “mangler” som gjør at det er vanskelig å bruke den som en erstatning for en PC med en god nettleser. Flash og Java er et savn og utgjør en utfordring. Når www.nrk.no ikke virker, må du ty til en “app” – om den finnes. NRK har foreløpig en app til iPhone, men ikke til iPad. Det betyr at du kan bruke iPhone-appen på iPad, men den utnytter ikke iPads fordeler. [NRK fungerer fint om du går inn på http://m.nrk.no. Eksempelet var dårlig, men problemstillingen er den samme ;-)] Du havner i en situasjon der du må ha en app for å fylle den funksjonaliteten som nettleseren mangler – og det er slik Apple foreløpig har tenkt det. iPad skal ikke være en erstatning for en PC med en god nettleser – den skal være et tillegg, en mellomting mellom en mobiltelefon og en bærbar PC. Greit nok, men det betyr i praksis at iPad ikke kan være dingsen som alle elever kan bruke som IKT-maskinen sin i skolen. De må ha en PC med en god nettleser for å kunne bruke Internettets ressurser fullt ut – og da må de ha en maskin med en “fullverdig” nettleser. Vi har ikke råd til at de skal ha en iPad i tillegg – uansett hvor kjekke apps det finnes.

Denne utfordringer dukker også opp på andre områder enn Flash, video og Java. Ingen webbaserte teksteditorer ser ut til å virke på iPad – ikke i Safari og heller ikke i noen av nettleserne det er mulig å kjøpe. Det blir en sløv nettopplevelse (om den overhode virker) i WordPress, itslearning, GoogleDocs, Fronter, Moodle, MediaWiki, Etherpad osv. Alle webapplikasjoner som bruker en rik teksteditor må ha en tilsvarende “app” som du må kjøpe/laste ned for at iPad skal fungere tilfredsstillende – og stort sett så finnes ikke det! [GoogleDocs fungerer fint om du klikker på “Use desktop version”.]

Bare for å ha sagt det. Dette problemer gjelder også Android. Flash finnes, men Java og rike teksteditorer fungerer ikke der heller.

Forbasket også… jeg skulle så gjerne delt ut iPader til alle elevene. Tenk på hva vi kunne fått til i musikktimene! :-)

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer til “Jeg vil, jeg vil, jeg vil… men får det ikke til…”

    1. Takker for opplysningene! m.nrk.no funket perfekt og jeg fant til slutt “Use desktop version” i GoogleDocs. Da fikk jeg en rik teksteditor som ser ut til å fungere godt – selv om den er en smule treg. Da får vi håpe at WordPress, Fronter, itslearning og Moodle (og FCKEditor-utvidelsen i MediaWiki) tar etter Google :-)

      Kom med kommentarer – jeg vil ha alle hinder i veien for å bruke iPad i skolen vekk! ;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.