Tenkte en tanke som ikke er ny

Dette innholdet er 13 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

I samtalen om tilpasset undervisningen har jeg mange ganger sagt at læreren ikke kan snakke med flere stemmer samtidig. I beste fall kan en gruppe elever jobbe selvstendig med noe lett, mens læreren forklarer noe avansert til en annen gruppe elever (eller omvendt).

Plutselig gikk det opp for meg at om alle elever hadde hatt hver sin datamaskin kunne læreren/skolen/noen ha spilt inn mange ulike forklaringer/presentasjoner av et tema med ulik vanskelighetsgrad, og elevene kunne da valgt hvilken instruksjon/forklaring de ville følge – med påfølgende arbeidsoppgaver etterpå. Det er korte filmsnutter som elevene kan se om igjen om de følger at det er nødvendig. De kan snakke sammen i grupper om hva læreren prøver å vise dem, for så å se filmbiten om igjen sammen. Lærer er selvfølgelig tilgjengelig i timen. Elevene kan «snekre» sin egen læringssti ved hjelp av denne «forklaringsbasen» ved å sette sammen enkle forklaringer, mer kompliserte forklaringer, utvidede forklaringer osv. Dette er ikke et forsøk på å gjøre læreren unødvendig, slett ikke. Læreren er viktigere enn noen sinne, men ville med et slikt tiltak bli «frigjort» fra deler av det å presentere informasjon til å hjelpe elevene med å forme sin egen kunnskap om de ulike temaene. Det vil også hjelpe elevene som alltid har en tilpasset forklaring av et tema tilgjengelig hele døgnet. Alle disse forklaringene som er filmet er selvfølgelig tilgjengelig via Internett etter skoletid også. Da har eleven i det minste lærerens forklaring tilgjengelig om en ikke har læreren selv. Foreldre kan også være med å se filmklippet om eleven trenger hjelp.

Flere universiteter i det store utland er godt i gang med dette – og her på haugen har Universitetet i Stavanger gått foran med et godt eksempel på iTunes U og lagt ut en god del av pensumet for sykepleie.

PS! Hvis noen lurte – ikonet til innlegget er fra TeacherTube. Stilig navn og godt konsept, men ikke godt nok gjennomført. Det er ikke strukturert nok – og det er reklame. Mye reklame…


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

3 kommentarer til “Tenkte en tanke som ikke er ny”

  1. David avatar
    David

    Interessant! Her må jo Kaltura være et kjekt sted å lage/lagre filmer…

    1. Odin avatar

      Kaltura hadde vært helt perfekt her. Jeg må se om jeg finner en grunn til å bruke Kaltura fremfor å bare «semi»-streame film via http. Jeg regner med det finnes – siden Kaltura er der :-)

  2. Erik avatar
    Erik

    http://www.khanacademy.org/
    Sjekk spesielt ut «stien» man kan følge i matematikk. Fra helt basic til nokså avansert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.