Asus U36JC

Dette innholdet er 13 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Jeg har fått en Asus U36JC mellom hendene og jeg tenkte å dele noen tanker om denne maskinen.

Førsteinntrykket er bra. De skryter selv av at maskinen er den første tynne (19mm) laptopen med en standard Intel CPU ombord (Intel i5) – altså ikke noen lavstrøms bærbar-CPU-greie. Den veier 1,6kg med et 8-cellers batteri som varer i 10 timer med vanlig bruk, og den er laget av et lett og svært solid materiale og har et belegg som føles silkemykt og som er fri for fingeravtrykk. Alt dette stemmer! Det er et kraftbeis av en maskin i en svært liten og behaglig pakke. Prisen på rundt kr. 7.500,- inkl. mva. er heller ikke avskrekkende i forhold til hvor kraftig og lett den er.

Det første jeg gjorde var å ta ut den 500GB store hybrid-disken , som har 4GB med SSD for å få disken til å gå mye raskere – noe den også gjør. Maskinen var raskere enn vanlige bærbare maskiner med vanlige harddisker, men så lenge en harddisk har en plate som sviver rundt lager den lyd, vibrasjon og varme – og jeg vet hvordan en maskin med en SSD-disk høres ut! Så jeg satte inn en SSD-disk – og jeg erfarte igjen at jeg aldri noensinne kommer til å ha en bærbar maskin med en vanlig harddisk. Maskinen ble helt lydløs, kjølig og bruker mindre strøm. Det eneste negative med U36JC er at det ikke er noen ingen triviell oppgave å bytte ut disken. Jeg måtte skru ut 10 skruer (4 under gummiknottene), løsne to flatkabler (får alltid litt nerver av å løsne på slike), ta av tastaturet og fjerne 7 tapebiter for å komme til disken.  På den «gamle» Asus UL30-maskinen min var dette så enkelt at alle kunne fått det til. UL30-maskinen hadde til gjengjeld en nokså håpløs tracking pad (fingrene gled ikke lett over den), men på U36JC er den veldig bra.

Men… så var det å reinstallere Windows 7. Jeg hører til dem som er nokså godt fornøyd med Windows 7 – i forhold til WinXP og Vista. Microsoft har gjort mye rett i Windows 7, men ikke nok! Installasjon av grunnsystemet går raskt nok, men det var ingen drivere til noenting som helst på maskinen – ikke en gang kablet nettverk. Så jeg måtte legge over driverne fra DVDen som fulgte med på en minnepinne på en annen maskin før jeg kunne begynne å oppdatere den nye maskinen. Etter 7 omstarter sluttet jeg å telle… takk og pris at jeg hadde installert en SSD-disk slik at omstarter gitt lynraskt, men jeg måtte sitte der og logge meg på hver gang maskinen restartet. Jeg tror det ble 15 omstarter før den var ferdig oppdatert med drivere. Så var det oppdateringen av Windows 7 som innebar 4 nye runder med Windows Update og omstarter før jeg var på plass. Hva er det Microsoft holder på med?! I både MacOS og linux er oppdateringer temmelig smertefrie og krever sjelden en omstart, så Microsoft trenger å gjøre noe annerledes i Windows 8.

Etter alt dette… maskinen ser ut til å virke slik den skal! Nå gjenstår testing med Ubuntu og Fedora ;-)


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

15 kommentarer til “Asus U36JC”

 1. Odin avatar

  Ubuntu og Fedora fungerer rimelig greit. Spesialknapper og nettverk virker rett ut av boksen. Bluetooth må settes opp via omveier på Ubuntu, men fungerer på Fedora. Den spesielle skjermkortløsningen (NVIDIA Optimus) som bytter mellom NVIDIA-kortet og det innebyggede Intel-kortet virker -ikke-, og en må ikke installere NVIDIA-driverne til linux siden de ikke støtter denne løsningen (enda). I praksis betyr det at en er foreløpg låst til Intel-kortet, men det virker jo :-) Har ikke hatt tid til å se hvordan det går med batteritiden i linux, men det pleier ikke være bedre enn windows (hvor driverne er spesiallaget til maskinen).

 2. Torger Åge Sinnes avatar

  Sitter selv å koser meg med en flunkende ny stasjonær. Med Ubuntu på selvsagt. ;)

  Det harde fakta er som følger:
  Intel(R) Core(TM) i7-2600K CPU @ 3.40GHz
  6GiB System Memory
  /dev/sda 60GB OCZ-REVODRIVE
  /dev/sdb 60GB OCZ-REVODRIVE
  eth1 82579LM Gigabit Network Connection
  eth0 RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller

  mao 120 GB SSD rett i PCI-porten. Maskinen er stille som en varm sommerdag i motsettning til min gamle AMD (som hadde et treskeverk av ei CPU-vifte).

  Alt fungerer ut av boksen. Digg!

 3. einar avatar

  Dette hørtes spennende ut! Hvor stor SSD-disk satte du inn, og hva kostet den? Går det an å få versjoner av maskinene med SSD-disk installert?

  1. Odin avatar

   Jeg satte inn en Corsair SSD Force Series™ F120 på 120GB. Den koster rundt kr. 1.550,- inkl. mva. Jeg tror ikke det er mulig å få en versjon med en SSD-disk ferdig installert. Det øker nok prisen for mye for en del kunder. Det er ikke uten grunn at en MacBook Air koster påpass som den gjør :-)

 4. Kjetil avatar
  Kjetil

  Som nevnt over: Ubuntu er tingen. Gratis, fritt og greit.

  1. Odin avatar

   Joda… men ikke glem at Ubuntu ikke har nubbesjans mot Windows som OS på U36JC-maskinen enda. Linux sliter alltid med noen rare hardware-løsninger (f.eks. NVIDIA Optimus) og god strømstyring (inkl. dvalemodus). Ut over det er jeg en motivert tilhenger av fri programvare med alle de fordelene det gir – så jeg har ikke installert MS Office på maskinen… Lenge leve LibreOffice! :-)

 5. kav avatar
  kav

  Er 120 Gb SSD nok? Synest maskina er spennade men vil nok legg inn ein større SSD disk. Det blir ikkje aktuelt med anna en Win7. Som nemd over er det for mykje sært med Linux og nyare HW

  1. Odin avatar

   Jeg synes 120GB SSD er nok – i alle fall i forhold til pris. Jeg har sjelden bruk for å legge inn større samlinger med filmer eller musikk på de bærbare maskinene mine. Det streamer jeg heller over nett :-) Jeg har mer enn nok plass til også å legge inn Ubuntu på en annen partisjon på disken!

   Forøvrig vil jeg bare si at Ubuntu og Fedora fungerer forbausende bra på U36JC, sett bort i fra at NVIDIA ikke fungerer overhode. Alle Fn-knapper virker og strømstyringen er bra – og all hardware virker rett ut av boksen (i dette tilfelle minnepinnen). Det er betraktelig mer enn hva en kan si om Win7, der ikke en gang Realtek-nettverkskortet virket uten å installere drivere via en minnepinne.

 6. Odin avatar

  Har hatt noen problemer med den nye maskinen. Får tilfeldige BSOD etter at maskinen går i dvale og etter en del søking på nettet fant jeg ut at det skyldes SSD-disken. Crosairs F-serie ser ut til å slite med å starte rett opp etter dvalemodus. Det er noen firmware-oppgraderinger som jeg har installert og jeg har ikke opplevd noen BSOD etter det – enda. Ellers er jeg godt fornøyd med maskinen :-)

  1. Odin avatar

   Hum… det ser ut til at disken er nokså uskyldig. Den skyldige ser (nå) ut til å være Windows 7 Service Pack 1! Jeg reinstallerte hele Windows 7 igjen, og alt virket bra. Så installerte jeg driver for driver – og oppdaterte maskinen sakte men sikkert. Etter at SP1 var installert begynte alt tullet med BSOD i hytt og pine igjen. Jeg «angret» meg tilbake til slik maskinen så ut før SP1 – og alt virker igjen. Jeg får vente en stund med SP1 og prøve igjen når drivere til Windows7, drivere til chipsett og andre ting er mer oppdatert…

   1. Odin avatar

    Nå er jeg slett ikke sikker på noe lengre. Alt begynte å tulle igjen uten SP1. Så jeg fikk tak i en Kingston SSD – og alt går superfint. Hm… må nok være noe med Corsair-disken som ikke var helt etter boken.

 7. Endre Fiske Eidslott avatar
  Endre Fiske Eidslott

  Hei! Jeg har gått til anskaffelse av samme maskin. Men jeg sliter litt med å se hvordan jeg skal bytte ut harddisken. Har selv en nyinnkjøpt SSD fra Corsair som jeg ønsker å sette inn. Kunne jeg ha fått en liten forklaring på hvordan jeg skal gjøre dette?

  1. Odin avatar

   Jeg har egentlig ikke noen bedre «oppskrift» enn den som står i selve bloggen. Å skifte disk på U36JC er, som jeg skrev, ikke trivielt. Hvis jeg skulle gå mer i detalj ville det bli veldig detaljert. Men et par ting kan jeg føye til:

  2. Etter at du har skrudd ut alle skruer må du løsne «overlokket» – og da er det bare å forsiktig bruke makt til å løfte lokket, som er festet med «klipps» og noe seig tape.
  3. Du må skyve ut en festemekanisme for å løsne flatkablene (og skyve den inn igjen for å feste kabelen) – ikke bare dra flatkabelen ut.
  4. Lykke til :-)

 • Ståle avatar

  Hadde du kunnet ta bilder om du bestemmer deg for å bytte disk ENDA en gang? ;)

 • John A Ognheim avatar
  John A Ognheim

  Hei

  Er det flere, som har erfaringer med U36JC og bytte til SSD?

  Vurderer det selv, er stor fornøyd med maskinen ellers, men vil ha den litt raskere :-)

 • Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.