Asus Eee Pad Transformer er i hus

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Nå er den første Asus Eee Pad Tranformer TF101 i hus. Asus er tydeligvis ikke redde for å gi tingene sine lange navn, men jeg liker noe litt mer hamslig så heretter kaller jeg «Asus Eee Pad Transformer TF101» for TFen. Den er jeg har i hus nå er uten tastatur. Jeg får tastatur-utgaven på mandag, så mer om den da :-)

Jeg vil bare begynne med å si at jeg er godt fornøyd med TFen. Den lever opp til alle forventninger jeg hadde (også et par av de negative), men det var flere ting som var mye bedre enn jeg hadde regner med.

TFen er behørig omtalt på mange nettsider, så jeg skal gi en utfyllende omtale av TFen. Jeg vil heller skrive litt om det jeg la merke til – og da, i praksis, hvordan jeg opplever TFen i forhold til iPad2. Og bare for at det er sagt, jeg har installert Android 3.1 på TFen som Asus slapp forrige helg (den oppdaterte seg selv kort tid etter at jeg fikk den på nett).

Maskinvaren i iPad2 er vanskelig slå. TFen er tykkere og mer plastikkaktig enn iPad2, men er fremdeles god å holde i. Den er lengre enn en iPad2 fordi iPad2 har en skjermoppløsning på 1024×768, mens TFen har 1280×800 – og det merkes. Jeg liker godt mer plass på skjermen, selv om det medfører at TFen fungerer best i horisontal stilling. Den blir litt «lang» i vertikal stilling. Her fungerer iPad2 bedre, men det er sjelden jeg har brukt iPad2 i vertikal stilling. Hvis du først skal se film på dingsene er TFen best med høyere oppløsning og bedre skjermformat. Begge har en behagelig skjerm å se på, men du legger raskt merke til at TFen har bedre skjemoppløsning når du skal lese tekst.

Det var et par-tre ting jeg raskt la merke til når jeg begynte å bruke TFen. Brukergrensesnittet er markert annerledes enn iPad2 og nettleseren, kalender- og Gmail-programmet er fantastiske. Brukergrensesnittet på en iPad2 er banalt enkelt. TFen/Android 3.1 har lagt på et lag over det iPad2 har og gjør at det er litt mer komplisert å bruke/stille inn. I Android 3.1 er det mulig å legge inn «widgets» og app-er om hverandre i fem vinduer du kan skifte mellom. Fordelen, synes jeg, er at du lett kan få en oversikt over eposter, kalendre og programmer i det skjermbildet som møter deg når du starter skjermen – uten å måtte starte hver app for å se hva som venter deg (slik du gjør det på en iPad2). Til dere som har brukt Android på telefon – Android 3.x er mye lettere å bruke enn Android 2.x (de har nok lært litt av Apple…).

Nettleseren er som sagt utrolig. Den er lynrask og støtter Flash. I en enkel side om side test jeg kjørte var min høyst uformelle konklusjon at TFen er merkbart kjappere enn iPad2 når de laster inn sider. Det er også flere sider som fungerer godt med TFen som ikke fungerer overhode med iPad2 – og det er ikke sider som bruker Flash! Det er ikke vanlig at nettlesere på nettbrett fungerer like godt som nettlesere på ordentlige maskiner, men dette er første gang jeg har sett noe som nesten er like bra. Det er enda ting som ikke virker helt, men du verden for en fremgang Android 3.1 leverer.

Kalender- og gmail-programmet var også veldig bra. Mye bedre enn iPad2 – og de var også bra. Faktisk er gmail-programmet nesten lettere å bruke enn gmail på nettsiden! Ellers er det jo alltid noen apper fra iPad2 jeg savner (spesielt Flipboard og GarageBand), men så er Google Maps, Google Earth, Google Sky og Google Body noen utrolige (og gratis) apper som bare finnes til Android.

Også trenger jeg ikke bruke iTunes! Nevnte jeg at TFen oppdaterte seg selv etter at den var koblet opp mot Internett? Ja, jeg gjorde det. Kan jeg bruke filer laget i en app i en annen app på TFen? Jupp. Kan jeg laste opp filer til nettsteder via nettleseren? Selvfølgelig. Kan jeg installere programmer fra andre steder enn Android Market? Jada. iOS go home! Om du har en Google-konto kan TFen ta backup av ting og tang mot denne kontoen – og den gjør det via Internett.

Hva liker jeg ikke med Paden? Den har en spesialplugg for å koble den opp via USB til strøm og datamaskin. Spesialplugger liker jeg aldri, men jeg skjønner at noe må en ofre når en skal koble det til en dockingsak… men jeg liker det fremdeles ikke.

Så… er TFen bedre enn iPad2? Til mitt bruk – JA! Den er også mye billigere hvis du tenker på alt du får med TFen som du må kjøpe til iPad2 i form av ekstrautstyr – og bare vent til jeg får prøvd utgaven med tastatur og mus.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

5 kommentarer til “Asus Eee Pad Transformer er i hus”

 1. David avatar

  Flott oppsummering! Sitter her og trykker på de samme dingsene og jeg liker TFen mer og mer!
  (Google Earth finnes også til iPad)

  1. Odin avatar

   Jo, Google Earth finnes også til iPad – men det -litt- forskjell på de to utgavene :-) (Bare gå inn i menyen i Google Earth på TFen og skru på 3D bygninger…)

 2. David avatar
  David

  Ahh….fabelaktig!

 3. Odin avatar

  Og til de som lurer – Ja, jeg er klar over at Maps og Earth også finnes til iPad, men bare for å ha sagt det i klartekst: Det er så stor forskjell i hva iPad- og Android-utgavene tilbyr (i Androids favør) at vi i praksis snakker om forskjellige programmer!

  Og en ting til – TFen har faktisk en egen funksjon/knapp for å ta screenshots! Utrolig nytt når du vil blogge eller dokumentere noe… eller drive reklame for TFen ;-)

 4. ET avatar

  Jeg fikk min Eee Pad Transformer for 1 uke siden, med dockingstasjon/tastatur. Puttet inn 32 GB sdhc i tablet’en, og når du tar i betraktning at dockingst har SD, slot for sdxc, hdmi-port, 2 usb-porter og dobling av batterikapasitet, synes jeg dette er den beste notebook/tablet hybrid og det mest spennende som finnes der ute akkurat nå. Office-pakken er det ikke noe å klage på. Jeg bruker i tillegg IDisplay (desktop-utvidelse, med tablet’en som sekundær monitor). Denne er etter min oppfatning veldig avhengig av hvor rask nettilkobling du har/router-oppsett, men er også noe Android burde forfølge.

  Ellers må jeg bare henge meg på det som er blitt sagt her tidligere. En ting som er blitt påpekt i andre anmeldelser er vekt. TFen veier 80 gram mere enn Ipad2. Personlig må jeg si at forholdsmessig er dette ikke noe problem. Hadde det her vært snakk om samme forhold mellom to fullvoksne laptop’er, og den reelle vektforskjellen ble 1/2 kg eller lignende, da kunne vi begynne å snakke om ufordelaktig. 79 gram forskjell, for å være eksakt, er en vits for meg. Avslutningsvis vil jeg også si at transport av TFen er super (med docking). Den brettes som en laptop og beskyttes dermed mot skader, samtidig som den glir lett oppi laptop-sekken min sammen med min HP.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.