Denne maskinen er vi glad i…

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Skjerm og tastatur…

…og Zotac ZBOX

I dag vil jeg slå et slag for IKT-løsningen vår på Harestad skole og en maskin-løsning vi er veldig godt fornøyd med.

Vi har satt sammen «vår egen» maskin. Det er en Zotac ZBOX HD-AD01, 2GB minne, ingen harddisk, en passende flatskjerm og mus/tastatur. Samlet har den en behagelige prislapp på kr. 3.200,- inkl. mva. Den kobler vi opp til DRBL-løsningen vår. Kort forklart er DRBL et system der diskløse klienter kobler seg opp til en tjener som «deler ut» sitt eget operativsystem til klientene. Det betyr at alle programmer som er satt opp på tjeneren umiddelbart blir tilgjengelig på klientene.

Se for deg tiden du bruker på å installere et system på 40, 30 eller til og med 10 klientmaskiner hver for seg. I DRBL setter du opp alle klientene dine ved å installere bare en tjener. Det er dessuten gratis å ta i bruk og er basert på fri programvare (linux). Du får alle fordelene ved å konfigurere alle maskiner på en maskin (som en tynnklient-løsning) samtidig som alle maskinene er tykke klienter og kan kjøre tunge programmer uten at det går ut over noe. En DRBL-tjener kan takle 200 maskiner uten problemer (og mer om en spanderer et ekstra GB-nettverkskort og en SSD-disk).

Å koble opp et datarom med disse maskinene tar ikke mer tid enn å koble alt sammen og skru det på. All programvare er ferdig satt opp på DRBL-tjeneren. De tar lite plass, siden ZBOXen festet bak på skjermen, og de bruker lite strøm og lager lite lyd – og det går ca. 80 sekunder fra du trykker inn på-knappen til du surfer på internett (kommer litt ann på hvor mange sekunder du bruker på å skrive inn brukernavn og passord).

Vi har selvfølgelig skreddersydd systemet litt slik at det passer til vår IKT-løsning – det er slike ting du kan gjøre når det er fri programvare! Så i stedet for å bruke NIS og NFS direkte mot DRBL-tjeneren kobler vi alt opp mot sentrale NFS-tjenere og LDAP-autentisering.

Vil noen vite noe mer er det bare å ta kontakt med oss på Harestad skole. Vi snakker gjerne om løsningen vår :-)


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Denne maskinen er vi glad i…”

  1. Bjarke Sahl avatar

    På Nyskolen i Oslo (privat barne- og ungdomsskole) har vi også gode erfaringer med en DRBL-server. Her tjener den dog primært som verktøy til kloning av skolen bærbare PC-park. Minst en gang i året sletter vi alt på alle PCene og installere OS og programvare påny. DRBL-serveren og Clonezilla (fortreffentligt program) gjør det til en ganske overkommelig oppgave. Anbefales.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.