Den andre uken med nettbrett

Dette innholdet er 13 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Tada! Prosjektets første defekte nettbrett! Eleven satt hjemme og jobbet med nettbrettet og plutselig ble skjermen full av fargeglade striper som danset rundt – og bare det. Antakelig er det en løs kontakt til skjermen, men vi ville ikke åpne den selv. Den er sendt inn som garantisak til Asus.

Jeg har eksperimentert litt med distribusjon av programmer og dokumenter. Til nå har jeg sendt dem til elever (og lærere) som vedlegg i epost. Det har fungert bra. Det er en presis måte å levere ut dokumenter og programmer (både som programfiler og lenker) – og det er lett for brukerne å installere programmer og lagre dokumenter. Ulempen er selvfølgelig at jeg må sende ting om igjen om det kommer nye elever eller om elever på installere programmer på et nytt nettbrett, jfr. det defekte nettbrettet. Jeg har nå laget en nettside der elevene finner lenker til programmer på Android Market og programmene vi har kjøpt (som de ikke kan installere via Android Market).

Vi jobber med å finne en god form på innleveringer fra elever. Kontaktlærer synes epost er for tungvindt – noe jeg også er enig i. Det er upraktisk å få 21 eposter med vedlegg inn i en ellers travel innboks, selv om Gmail er en utrolig effektiv epostklient. Vi skal lære opp lærerne på 9. trinn i Google Docs neste uke, og vi kommer til å teste det ut i ukene som kommer. Det siste alternativet er innlevering via Moodle. Moodle er det minst fleksible, men det er ryddig og enkelt å bruke til innlevering. Jeg kommer til å jobbe for at Google Docs er det vi skal bruke. Det har en mye bedre pedagogisk vinkling for hvordan du jobber med tekster. Google Docs og nettbrett er som nevnt ikke helt gode venner, men dette skal vi løse gjennom hjemmekontor-løsningen jeg har testet ut for meg selv den siste uken.

Elevene har laget en katalogstruktur på nettbrettet som likner på det de gjør på hjemmeområdet sitt på skolens IKT-system. De lagrer f.eks. RLE-ting i katalogen /skoleting/RLE/. Da finner de lett frem det har lagret – uansett hvilket program de arbeider i på nettbrettet.

Den digitale godsaken denne uken ble da elevene plutselig kom på at det kanskje var en sammenheng mellom navnet til /dev/null-skriveren, “Nirvana”, og buddhismen. Elevene lurte på hvorfor den het akkurat det og jeg svarte at det skulle vi ta når vi kom til buddhismen – først måtte vi gjøre oss ferdige med temaet hinduismen. Før jeg får snudd meg rundt har 5 av elevene slått opp “nirvana” i Wikipedia, Google og SNL – og spør meg ut om den forklaringen de har funnet der er grunnen til navnet på /dev/null-skriveren. I really didn’t see that coming…


Publisert

i

,

av

Kommentarer

2 kommentarer til “Den andre uken med nettbrett”

 1. Ole Ekroll avatar
  Ole Ekroll

  Spennende å følge med på, ikke minst de løsningene dere finner frem til underveis…det spørs om ikke LMSet fungerer best til å administrere og følge opp innleveringer…hadde elever inne på google docs som delte arbeidene sine med meg, men det var problematisk å følge opp hvem som hadde gjort hva innen fristen og ikke minst ha oversikt over alle de ulike dokumentene. Det setter store krav til de lærerne som skal bruke det til å organisere det godt nok inne i google doc. Jeg endte opp med at elevene gjorde ferdig skriveprosessen i google doc med meg som deltaker og så leverte de en fil i LMSet som endelig produkt…enten som gruppe eller individuelt…hvilken hjemmekontorløsning tester du?

  1. Odin avatar

   Ja, det blir spennende å se hva vi blir enige med oss selv om. Jeg er litt på hogget for å unngå bruk av LMS. Jeg synes det likner for mye på et gammelt «lærerparadigme» som jeg vil prøve å få lærerne vekk fra, men jeg skal ikke være for kategorisk – og ser også for meg den løsningen du endte opp med.

   Vi bruker NX som hjemmekontorløsning mot linux-systemet vårt. Det finnes dessverre ingen NX-klient for Android (selv om jeg ser noen startforsøk på xdadevelopers), så den kan vi ikke bruke på nettbrettene. Heldigvis er det ingen problemer å kjøre opp en VNC-server på hjemmekontortjeneren som starter egne VNC-sessioner når brukere kobler seg opp via VNC – og det er det vi satser på fremover. Det jeg har testet så langt ser ut til å fungere fint og raskt nok. Det blir spennende å prøve det ut med en hel klasse samtidig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.