Huffda! Google Apps er forbudt i Norge

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Da har Datatilsynet tenkt ferdig – og sagt at Google Apps i sin nåværende form ikke følger norsk lov. Jeg lenker videre til digi.no som trofast har fulgt saken og hvor du også finner brevet fra Datatilsynet til Narvik kommune.

I praksis sier vedtaket fra Datatilsynet at Google Apps ikke er lov å bruke av norske virksomheter som er pålagt å forholde seg til bl.a. personopplysningsloven. Utfordringen fremover er at nærmest alle skytjenester blir rammet av den samme kritikken som nå rammer Google Apps. I praksis betyr det at ingen norske virksomheter kan ta i bruk noen skytjenester – særlig om en ikke kan inngå noe annet enn en standardisert avtale. Dropbox, iTunes, iCloud, Amazon, Facebook, EverNote osv. – det er bare å tenke på en skytjeneste og sjansen er stor for at du ikke kan inngå noe annet enn en standardavtale og at de lagrer data rundt omkring i forskjellige land.

Jeg mener også at mye av kritikken til Datatilsynet også vil ramme norske skytjenester som itslearning og Fronter – og en del til. Jeg tror ikke jeg helt uten videre får lov til å kontrollere deres datalagre i den detalj Datatilsynet legger opp til. Jeg tror heller ingen klarer å garantere at det ikke ligger sensitive personopplysninger lagret der og jeg ikke at f.eks. Harestad skole får itslearning eller Fronter til å gjøre større endringer i systemet om vi skulle ønske det. Det er mang en norsk stor institusjon som har hatt sine høner å plukke med norske skytjenester uten at noe har skjedd. Meg bekjent inngår du ikke noe annet enn standardavtaler med itslearning og Fronter heller…

Hva gjør vi på Harestad og Grødem skole? Vi setter oss på gjerdet og venter. Jeg vil se hva både Narvik og Google gjør. Det er noe som får meg til å tro at Google er nokså interessert i ikke å miste hele det norske bedriftmarkedet. Og om det ikke skjer noe kommer vi rolig og stille til å rulle over på en lokal installasjon av Zimbra. Zimbra er fri programvare, men hvis vi betaler 8,- kr per elever og 80,- kr per ansatt i året får vi en god backuprutine og gode protokoller for å koble opp mobiltelefon mot løsninger – og jeg tror det er verdt det. Da likner det en del på Google Apps, men vi kommer i praksis til å gå ned i standard. Det er ingen som har en bedre webløsning enn Google – men den er foreløpig ikke lov i Norge…

OPPDATERING
Datatilsynet presiserer hvorfor de satte ned foten. De vil at Google skal endre vilkår for tjenestene sine.

Nettopp hostet opp fra Avalon (firma som selger Google-produkter i norden):

Hej Odin!
Jag vet att Google arbetar just nu för att ta fram ett avtal som lever upp till Norska Datatillsynet samt den Svenska motsvarigheten Datainspektionen.
Detta är jätteviktigt för många Google Apps kunder!
Hör av mig till er då vi vet mer.

 


Publisert

i

,

av

Kommentarer

2 kommentarer til “Huffda! Google Apps er forbudt i Norge”

 1. Snorre Løvås avatar
  Snorre Løvås

  Tviler på at dette blir slutten. Uansett kan en ikke vurdere alle skytjenester ut i fra et spesifikk brukstilfelle og en spesifikk avtale som er sjekket.

  Kroken på døra for skytjenester i norsk skole:
  http://lovas.info/jobb/20120124-kroken-pa-dora-for-skytjenester-i-norsk-skole

 2. Bjarke Sahl avatar

  Datatilsynet forbyr Google apps education. Kort tid etterpå åpner Google endelig for at norske education-brukere kan å legge opp videoer på samme vis som Youtube (men kun synlig internt for skolen/institusjonens brukere).
  Å kunne dele videoer internt på skolen har længe vært ønsker nr 1 på vår «be-Google-om» liste, og det vil helt sikkert gjøre det enda tristere om Datatilsynet får held til å invareta et skrekkelig foreldet regelverk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.