Kindle Paperwhite er det beste lesebrettet så langt

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.
Kindle Paperwhite

Da er Kindle Paperwhite i hus og jeg har prøvd JetCarrier for første gang. Jeg ikke vente til den siste utgaven av Kindle ble tilgjengelig for kunder utenfor USA, så jeg opprettet en konto hos JetCarrier og bestilte Kindle Paperwhite via denne. Da tror Amazon at du holder til i USA og sender varen til dem (men de er nok veldig klar over hvem som bor på JetCarrier sin adresse :-). De sender den så videre til meg i Norge, mot et slett ikke ubehagelig mellomlegg. Det ble kr. 680,- for lesebrettet og kr. 345,- i tillegg for mva og frakt (helt hjem til meg). Kan anbefales for de utålmodige…

Så var det Kindle Paperwhite. Det er allerede skrevet flere gode omtaler av Amazons siste lesebrett på The Verge, Engadget og Wired. Jeg har ikke tenkt prøve å overgå dem i finesse eller detaljer (eller bildekvalitet), men heller lene meg på dem og si at jeg stort sett er helt enig i alt det gode de skriver om Paperwhite.

Selv gikk jeg for reklameutegaven denne gangen (som er $20 billigere). De to forrige Kindlene mine var uten reklame. Etter å ha lest meg opp på hva en reklameutgave av Kindle innebærer, ville jeg prøve hvordan det var i praksis. Jeg får reklame på skjermen når jeg skrur den av og det er ingen reklame når jeg leser bøker. Jeg synes at det kanskje er litt mange bokforslag fra Amazon på startskjermen (som du får uansett reklameutgave eller ikke – tror jeg), men den kommer unektelig med gode forslag til bøker jeg vil lese…

Fungerer alt det nye så bra som alle vil ha det til? Ja. Bakgrunnslyset fungerer diskret og godt. Skjermoppløsningen er bedre – og det synes gjennom bedre kontrast og tydeligere tekst. Lesebrettet er raskt og batteritiden er helt i en egen klasse (selv med bakgrunnslys på). Jeg har ikke prøvd ut X-Ray-funksjonen i noen utstrekning enda, men det er litt kult å få all slags supersyn over en boks ulike karakterer.

Til høyre ser du alle mine tre Kindle lesebrett – Kindle Keyboard, Kindle Touch og Kindle Paperwhite. Kindle Keyboard var mitt første lesebrett og jeg ble imponert over epapiret. Det ble enda bedre med Kindle Touch (om mer klumpete enn forgjengeren), fordi jeg synes berøringsskjermen fungerte mye bedre enn tastaturet. Jeg mener det er mulig å surfe med dette lesebrettet pga. berøringsskjermen – selv om den er treg i forhold til et hvilket som helst nettbrett. Kindle Paperwhite topper alt og med bedre oppløsning fungerer surfing (og lesing) enda bedre – og den er slankere enn Kindle Touch.

Det eneste jeg savner med Paperwhite er at den ikke har lyd ut. I motsetning til de forrige lesebrettene er derfor lydbøker og musikk er ikke tilgjengelig. Uansett – jeg har funnet ut at jeg ikke liker amerikanske lydbøker. Det er noe med måten amerikanere leser på jeg ikke blir fortrolig med… eller så har jeg bare funnet de ordentlig sære lydbøkene.

Oppdatering (samme dag)
Jeg irriterte meg plutselig over bokforslagene på startskjermen og logget meg på Amazon for å fjerne reklamen (kalt «Special offer» :-). Lettere frustrert måtte jeg ta kontakt med Amazon-support «Live chat», fordi jeg fant ingen mulighet til å fjerne reklamen – heller ikke når jeg fulgte instruksjonene på Amazons egne supportsider. «Rick» kunne raskt hjelpe meg og fjernet mitt «subscription» til «special offer», og det uten at jeg måtte betale $20. Grunnen til at jeg ikke kunne fjerne reklamen var at hele reklameordningen egentlig ikke var aktivert for min konto siden jeg har hjemmeadresse i Norge – og reklamegreiene bare er tilgjengelig for de som bor i USA. Unektelig god service på Amazon – og det er vel meningen at de vil det skal være også :-)

Forsvant bokforslagene? Nei, men reklamen på skjermspareren og en reklamelinje nederst på startskjermen forsvant (du ser den på bildet øverst til venstre).


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

20 kommentarer til “Kindle Paperwhite er det beste lesebrettet så langt”

 1. Øyvind avatar
  Øyvind

  Sitter selv med en Kindle Paperwhite og er såre fornøyd. Jeg kjøpte uten reklame. Mitt forrige lesebrett var Kindle keyboard, men jeg kan ikke påstå at Paperwhite virker særlig klarere enn Keyboard i sollys eller under ei nattbordslampe. Lyset i skjermen har jo sin fordel og får den til å se litt klarere ut pga hvitere bakgrunn, men noe stort fremskritt synes jeg ikke det er. Formfaktor og vekt er en annen sak. Jeg har aldri eid touch-versjonen, så for meg er Paperwhite et nydelig stykke elektronikk.

  Som deg så er ikke lyd ut så stort savn. Lydbøker hører jeg fra mobiltelefonen overført til bilradioen med bluetooth uansett. Trenger ikke lesebrettet til dette formålet.

  Uansett så er Kindle-produktene et «must have» for meg. Har aldri lest så mye som etter at jeg fikk mitt første lesebrett som var en Sony PRS 505. Dette er altså mitt tredje lesebrett på 5 år.

 2. Per avatar
  Per

  Er det noen forskjeller i programvaren mellom modellene som er beregnet for USA og for Norge?

  1. Odin avatar

   Nei. Det er ingen forskjell. Det er akkurat samme maskin- og programvare. Forskjellene ligger i selve kontoen du har hos Amazon, om den har amerikansk adresse eller ikke. Noen firma sjekker også om kredittkortet ditt er amerikansk eller ikke, men det tror jeg ikke Amazon gjør.

 3. Einar avatar
  Einar

  vor kan eg bestille Kindle Paperwhite? amazon vill ikkje selg til meg fordi eg bor i norge. må eg få noen andre til å bestile som bor i utlande?

  1. Odin avatar

   Hvis du leser første avsnitt i bloggen, så ser du at jeg benyttet med at JetCarrier sine tjenester. De gir deg en amerikansk adresse som du kan bruke når du bestiller fra Amazon :-)

 4. Caroline avatar
  Caroline

  Når er det mulig og bestille den for oss i Norge? =) Skjønte ikke helt det med JetCarrier.

 5. Paul avatar
  Paul

  Takk for interessante innlegg. Jeg har akkurat kjøpt min Paperwhite (uten reklame) via venner i Irland. Hadde fra før et Kindle Keyboard som jeg var veldig godt fornøyd med, men som jo manglet sidelys.

  Jeg ble derfor litt skuffet over leseopplevelsen på Paperwhite når sidelyset er slått på. Det fungerer for så vidt greit, men kontrasten blir mye dårligere enn med vanlig leselys. I tillegg er lyset noe ujevnt nederst på skjermen, noe jeg ser andre også har lagt merke til.

  For førstegangskjøpere vil jeg fremdeles anbefale Paperwhite, men dersom man allerede har en eldre Kindle-modell kan man kanskje vurdere et etui med integrert leselys i stedet? Er det noen som har erfaring med dette?

 6. […] være med på en busstur og sprakk så fant jeg endelig en anledning til å oppgradere denne også. Kindle Paperwhite har jeg allerede blitt veldig glad i. For de som ikke gidder å bestille fra USA så finnes den på […]

 7. Marianne avatar

  Heisan,

  Kindle Paperwhite kan nå kjøpes fra Amazon sin international side. Linken ligger i blogginnlegget mitt her:

  http://ebokhyllami.blogspot.no/2013/01/endelig-kindle-paperwhite-selges-til.html

  Testet og fungerer :o) Endelig!

 8. Terje Kristensen avatar
  Terje Kristensen

  Hei og takk for mange tips om Kindle Paperwhite.

  Jeg har skjønt at man også via litt merarbeid også får over norske ebøker. Takk til ebokhyllami. Jeg har brukt Calibre en stund sammen med andre hjelpemiddel, så dette funker vel. I dag leser jeg ebøker med Mantano på Galaxy Note 2, men den løsningen er ubrukelig i solskinn. Der forstår jeg at Kindle Paperwhite vil fungere utmerket – riktig? Så får man heller ha to greier. I tillegg så vil vel Kindle appen på Note 2 funke utmerket og synke det jeg leser hvis jeg bruker to lesesaker.

  Mine spørsmål er: anbefaler du/dere å kjøpe US versjonen via JetCarrier eller vanlig kjøp via Amazon sin internasjonale side? Og kan man kjøpe versjonen med 3G via JetCarrier? Jeg ser ikke 3G versjonen på den internasjonale siden så betyr vel at den ikke er tilgjengelig der. Har noen erfaring med med 3G versjonen? Er det noe poeng å ha 3G-versjonen? Kan 3G brukes over alt? Hvilke begrensninger har 3G-bruken?

  1. Odin avatar

   Kindle Paperwhite (og de andre med eInk-skjerm) fungerer ypperlig i solskinn. Jeg har Kindle-apper og -programmer installert på alle dingser og maskiner jeg har, og det fungerer akkurat så smertefritt som det skal å bytte mellom å lese bøker på dingsene. Den eneste er at flere bøker har begrensninger på hvor mange enheter den kan være lastet ned til på en gang. Dette kan du omgå enkelt ved å få bøkene inn i Calibre og laste dem opp til Kindle via Amazon Cloud, og laste den ned til Kindle-dingsene som en egen opplastet bok :-)

   Jeg anbefaler at du kjøper den via Amazon sin internasjonale side – den er så mye raskere og billigere enn å bruke JetCarrier. Det er ikke noe poeng å bruke JetCarrier om du ikke må. Og du kan kjøpe 3G-utgaven av Kindle Paperwhite på de internasjonale sidene. Jeg gjorde det nettopp ved en feiltakelse når jeg ville se om det gikk – og måtte kansellere bestillingen (det er alt for lett å bestille ting på Amazon ;-). Her er lenken til den internasjonale utgaven av Kindle Paperwhite 3G – http://www.amazon.com/dp/B009B1G508?country=NO

   Om det er noe poeng å ha 3G-utgaven? Tja… bøkene til Kindle er ikke akkurat store og jeg tipper du alltid har en mobiltelefon med som kan sette opp en wifi-forbindelse til Kindlen via 3G i mobiltelefonen. 3G er gratis for nedlasting av alle Amazon-bøker – ikke nødvendigvis for egne bøker i Amazon Cloud. Ikke det, du betaler (meg bekjent) ikke mer enn lokal 3G-data for nedlasting av mobildata i det enkelte land, og du blir fakturert dette fra Amazon. Det er billigere enn å gjøre det via mobiltelefonen i utlandet. Kart over 3G-dekning for Kindle 3G finner du her – http://client0.cellmaps.com/viewer.html?cov=2&view=intl

   Jeg har ikke bestilt 3G-utgaven, fordi jeg alltid har en mobiltelefon med meg – og det er ikke uvanlig med wifi-soner her og der i utlandet :-)

 9. Terje Kristensen avatar
  Terje Kristensen

  Takk til Odin for utfyllende kommentarer og svar på mine spørsmål. Som du skjønner av spørsmålene mine, har jeg ikke erfaring med Kindle ennå (ganske uvitende selv om jeg har lest litt tester og blogger). Jeg har bare erfaring med Mantano som epub-leser for android. Og der kan jeg annotere, understreke sette så mange bokmerker jeg vil, tegne inne figurer etc. Og det genereres en liste med annoteringene slik at jeg lett finner dem igjen – veldig nyttig funksjon når jeg leser faglige pdf-dokumenter. Annoteringene synkes via Mantano cloud. Finnes det tilsvarende muligheter med Kindle Paperwhite og Amazone?

  1. Odin avatar

   Du kan markere og annotere, men ikke tegne ting. Annoteringen blir samlet i et eget dokument du har tilgang til, slik at du kan se hvor og i hvilke bøker du har hentet og kommentert tekst. Du får også tilgang til hva andre har markert i de bøkene du laster ned fra Kindle (om du skrur på den funksjonen).

   PDFer er forøvrig nesten meningsløst å lese på en Kindle. Kindle Paperwhite er den beste kindlen så langt til dette, men det er i beste fall fremdeles en nødløsning. eInk er fremdeles ikke kjapt nok til lett å manøvrere i en PDF-dokument.

   1. Magne avatar
    Magne

    «eInk er fremdeles ikke kjapt nok til lett å manøvrere i en PDF-dokument.»

    Tenker du på å scrolle i et PDF-dokument? Går det ikke an å lese et PDF-dokument på Kindle som du ville lest en bok, med å bla side for side?

    1. Odin avatar

     Ja, det er tregt å scrolle i et PDF-dokument på Kindle Paperwhite. Det er en nødløsning. Nå skal det sies at jeg ikke har prøvd den helt siste utgaven, som skal være en del kjappere. Oppløsning og størrelse på skjerm (6″) gjør også at du ikke kan lese en hel «vanlig» PDF-side med tekst helt uten videre. Dokumentet må i så tilfelle være tilpasset visning på en 6″-skjerm, noe PDF-dokumenter sjelden er. Du kommer ikke langt hvis du vil vise en hel A4-side uten å zoome inn – og da må du scrolle rundt på siden, og det går tregt.

     1. Magne avatar
      Magne

      Skjønner. Det er nyttig informasjon! Har nemlig lyst å bruke Kindle’en primært til å lese PDF’er eller artikler/bloggposter lagret fra nettet (getpocket.com).

      Har du prøvd PDF->Kindle convertere for å løse problemet du nevner? Som f.eks.:
      http://www.pdf4kindle.com/
      eller http://lifehacker.com/pdf4kindle-converts-pdf-files-to-native-kindle-books-762908817
      ?

     2. Odin avatar

      Nei, jeg har ikke brukt pdf4kindle på fast basis. Jeg bruker Calibre og er veldig godt fornøyd med det. Calibre kan konvertere omtrent hva det skal være til det du vil – og PDF til mobi er ikke noe problem, og den gjør en bedre jobb enn pdf4kindle (i alle fall på det lille jeg har testet). Med de rette pluginene kan også Calibre knekke DRM på Kindle-bøker.

      I min verden er Kindle best egnet til å lese skjønnlitteratur. PDFer og bloggposter er best på et vanlig nettbrett. Faglitteratur er muligens enda best i analog form, selv om jeg ønsker at flere faglitteratur-ressurser skulle vært tilpasset en vanlig nettleser med nokså ordinær HTML-kode. John Hatties «Visible learning» hadde vært glitrende som en nettside, ubrukelig på Kindle, tungvindt på nettbrett og den er litt tykk i bokform :-)

 10. Terje Kristensen avatar
  Terje Kristensen

  Egentlig fant jeg vel svar på de fleste spørsmålene min om annotering på amazone help http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?ie=UTF8&nodeId=200954140, men hører gjerne om andres erfaring med det jeg spurte om likevel.

 11. Terje Kristensen avatar
  Terje Kristensen

  Takk for alle tips. Nå er Kindle Paperwhite innkjøpt. Dessverre er det litt leveringstid, men da har jeg noe å glede meg til. I mellomtiden kan jeg konvertere mine 18 epub-bøker til Kindleformat. Jeg får vel ikke lastet dem opp til skya før Kindle Paperwhite er registrert – eller? Kan jeg det, kan jeg jo bruke Kindle app på android i mellomtiden. Andre ting jeg bør vite om? Takknemlig for tips.

  1. Odin avatar

   Joda, du kan laste dem opp enten ved å sende epost til kindle-dingsen (som godt kan være mobiltelefonen) eller laste dem direkte opp i Amazon Cloud ved på nettsidene til Amazon.

   Når du får Kindle Paperwhite bør du sjekke ut noen av spillene til Kindle. Det er noen spill som fungerer godt på eInk. Min favoritt er AlterEgo – http://www.amazon.com/Alter-Ego/dp/B007MKSGB6

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.