Mye er relativt, men dette begynner å likne på noe

Dette innholdet er 11 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Jeg vet ikke helt hvilken kirke jeg banner i nå – men jeg liker Windows 8. Ut i fra hva som er trenden på de sosiale nettene skulle jeg egentlig ikke gjort det, spesielt som den pragmatiske fri program-entusiasten jeg er. Det er nok noe med ordet pragmatisk som her klinger mest.

Det er nemlig noe som skjer i PC-markedet for tiden. Intel har (endelig) sluppet den første CPUen (Atom Z2760) som både skal og kan konkurrere mot de strømgjerrige kjernene i vanlige nettbrett (såkalte ARM-prosessorer). Fordelen med Intels utgave er at du kan kjøre helt vanlige Windows-program, samtidig som du uten problemer får 7-8 timer batteritid. Nå begynner maskinene som bruker denne CPUen å komme på markedet…

Jeg har bestilt en Acer Iconia W510, men den ble plutselig utsatt på det norske markedet (ubekreftet 14. februar hos komplett.no). Så oppdaget jeg at Samsung også har sluppet en liknende maskin, Samsung ATIV Smart PC XE500T, og den var «På lager»…

Etter å ha skummet igjennom en haug med omtaler av både W510 og XE500T bestemte jeg meg for å bestille en Samsung med en gang, fordi den vil gi meg et godt bilde av hvordan Aceren vil virke i praksis. Anandtech har en godt skrevet omtale av W510, mens Toms Hardware har en grundig omtale av XE500T.

Før jeg skriver mer vil jeg si at jeg, som mange av dem som har skrevet om disse maskinene, også har oppdaget at å skrive en omtale av disse maskinene egentlig er å skrive en omtale av tre forskjellige nye ting. Du har Windows 8, Intel Atom Z2760 og Samsungs/Acers maskinvare. Hver av dem har sine styrker og svakheter, og de slår ut litt forskjellig alt etter hva du er på jakt etter. Hvis jeg skal oppsummere omtalene jeg har lest og hva jeg selv har erfart, før jeg skriver om det, så synes jeg AnandTech (som vanlig) har gjort en svært god oppsummering. Han skriver at noe er veldig bra og noe kunne unektelig vært bedre, og…

You know it’s going to be made obsolete in less than a year’s time, so you have to be ok with that fact if you’re going to pull the trigger today.

Maskinvaren først… Forskjellene mellom Acer og Samsung er små. De har samme CPU, skjerm, batteri, minne og operativsystem. Samsungen er, som jeg kommer til å skrive litt om, 1,5″ større enn Aceren (som er 10,1″) og den har Samsungs klassiske S-Pen. Acer har derimot ekstra batteri i tastaturdockingen, som gir 7 nye timer med strøm, og du kan vippe skjermen/nettbrettet helt rundt. Den er også en god del billigere.

Samsung XE500T 11,6" og Asus TF300 10,1"
Samsung XE500T 11,6″ og Asus TF300 10,1″

Samsungen ramlet inn på mandag – og det første som slo meg når jeg pakket den ut var at nettbrettet var GIGANTISK! Å holde et 11,6″ nettbrett i hendene virker som om jeg sitter rett foran et 42″ TV. Berøringsskjermen er presis og rask og skjermen er behagelig å se på. Men det er pussig hvor mye disse ekstra 1,5″ betyr. Jeg er glad Aceren er 10,1″, fordi 11,6″ er for mye av det gode :-)

Tastaturdocken til XE500T er jeg også skeptisk til. Det virker som om kontakten mellom nettbrett og tastatur kunne vært bedre, fordi den veldig lett mister forbindelsen mellom dem og så sitter du der uten å skjønne helt hvorfor tastatur og pekeflate plutselig ikke virker. Da må du skyve nettbrett en umerkelig millimeter lengre ned, selv om det henger godt fast i tastaturdocken. Jeg hadde forventet bedre av Samsung.

Oppdatering 27/1 – Tastaturproblemet var ikke til å leve med. Jeg sendte Samsung med tastaturdock tilbake til Komplett.no og fikk nokså prompte en flunkende ny sak tilbake. Her var det ingen problemer med tastaturdocking. Siden jeg i skrivende stund har fått Acer W510 blir det IT-ansvarlige på Grødem skole som får låne Samsungen inntil videre.

Jeg skal ikke plage lesere med tekniske detaljer om maskinen – da kan du lese omtalene til AnandTech og Toms Hardware, som begge er svært bra. Jeg er mer interessert i å vurdere om dette er maskiner som passer godt i skolen, spesielt med tanke på oppstart 8. trinn høsten 2013.

Det AnandTech/Toms Hardware med rette kritiserer er ikke nødvendigvis kritisk på noe vis for bruk i skolen. Windows 8 er ikke en perfekt løsning for nettbrett, men i mine øyne et godt steg i rett retning for å takle både nettbrett og desktop i samme system. Etter min mening er det for tidlig å gi slipp på den bærbare PCen i skolen og bare bruke rene nettbrett. Ikke det at jeg ikke vil det, men jeg tror vi enda må leve med Flash på nasjonale prøver og til video på sentrale nettsteder, formelutskrift i regneark til eksamen, stavekontroll og andre skriveverktøy og en rekke andre digitale verktøy hvor iOS og Android fremdeles ikke har kommet noen særlig vei.

Det mest spennende spørsmålet er kanskje om Samsungen jeg har her er en bærbar PC som også kan fungere som et nettbrett eller om det er et nettbrett som også kan fungere som en bærbar PC? Det største savnet mitt i nettbrett-bruken av Windows 8 er mangelen på Google sine apper. Det er en samle-app fra Google, men det er ikke noe annet enn et rammeverk for nettsidene. Det er ikke selvstendige apper. Det betyr at ingenting av dette integreres i nettbrettets egne systemer for varsling og du får derfor ikke beskjed når det kommer nye eposter eller avtaler som nærmer seg. Dette er et tap for meg som bruker Google Apps og som forventer varslinger på et nettbrett. Så bruker du Google Apps er Windows 8 i praksis alltid en bærbar PC, som også kan være et nettbrett ved behov.

Det skal også sier at magefølelsen min heller mot at appene til Windows 8 henger igjen som forrige generasjons-apper til iPad og Android. Også i de appene som er felles for de ulike typer nettbrett, f.eks. Kindle, virker det som om Windows 8-utgaven ikke er oppdatert til siste utgave. Det mangler alltid noe i forhold til iPad- og Android-utgaven har. Det er tydelig at app-samlingen ligger godt bak Android og iPad.

Samtidig skal det sies at jeg er dypt imponert over nettbrett-grensesnittet i Windows 8. Det er enkelt, intuitivt og virker så gjennomtenkt at det er forbigår både iOS og Android på sentrale områder som søk, deling og hvor gjennomført det er.

Men hva er det som gjør denne maskinen så bra? Den kjører på en Intel-prosessor. Det betyr at den, i motsetning til vanlige nettbrett, kan kjøre alle vanlige Windows-programmer. Det gjør også at maskinen er kjapp – om du sammenlikner den med andre ARM-baserte nettbrett, som jo er iPad, Android og WinRT. Den freser i fra alt som skjer på et vanlig nettbrett, samtidig som den har imponerende batteritid – 7 timer med bare nettbrett (som øker til 15 timer docket til tastaturet på Acer).

Maskinen er ikke lynrask i forhold til PC-verden, men den kjører de vanlige programmene mer enn raskt nok. Jeg har testet Google Apps i IE10 og Chrome, LibreOffice, MS Office 2010, videoavspilling, masse nettsider (med flash) med Chrome (og IE10), GIMP – og alt dette er raskt nok. Skjermkortet er derimot ikke sprekt og f.eks. World of Warcraft og liknende spill er så trege at de er fullstendig uspillelige.

Alt i alt er maskinen er alt det jeg vil ha i skolen. Den har mobiliteten og fleksibiliteten til nettbrettet, samtidig som den kan gjøre alt det en vanlig PC kan gjøre. Kan jeg springe rundt å filme og ta bilder med den? Ja. Kan jeg sitte i sofaen og bruke den som lese-/nettbrett? Ja. Virker MS Office 2010/LibreOffice, Google Apps, Flash, Java, itslearning og alt? Ja. Kan jeg gjøre det hele skoledagen uten å lade den? Ja! Gleder jeg meg til å teste Acer W510 som bare er på 10,1″ og har dobbelt så mye batteri? Ja :-)

Hadde jo vært morsomt om Ubuntu virket på den…


Publisert

i

av

Kommentarer

2 kommentarer til “Mye er relativt, men dette begynner å likne på noe”

  1. […] Mye er relativt, men dette begynner å likne på noe […]

  2. […] W510 er ikke så forskjellig fra Samsung XT500 jeg omtalt her forleden, så jeg vil nå bare ta for meg det som er annerledes og som utgjør en forskjell for bruk i […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.