Et veldig positivt blikk på Acer W510 og Windows 8

Dette innholdet er 11 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Bare for å utfordre mitt alltid litt skeptiske jeg følger det nå en ravende positiv omtale av fordelene med Acer W510 kombinert med Windows 8.

Til deg som stolt proklamerer at du bruker iPaden (ofte med et tastatur) i stedet for en bærbar PC. Hvorfor gjør du egentlig det? Har det ikke noe med at iPaden er utrolig grei å ta med seg og at den har god batteritid, mer enn at appene er så fantastiske? Er ikke et «bytte-ut-PC-med-iPad»-prosjekt mer å vise at appene på iPaden er gode nok og at iPadens begrensninger ift. deling av filer mellom apper er overkommelig (med litt godvilje)? Med en Acer W510 og Windows 8 har du løst alt det. Der har du et nettbrett/en bærbar PC med samme størrelse som en iPad og med 15 timer batteritid og en bedre løsning på tastaturdocking enn det som finnes til iPad.

Og – du trenger ikke leve med noen begrensninger, fordi… alt virker. Du bruker ikke apper som er avskygninger av det egentlig programmet. Du bruker LibreOffice eller MS Office 2010 som kontorpakke (og ja, de fungerer forbausende bra også med touch/nettbrett). Du trenger ikke lure på om en nettside virker eller ikke – de virker. Flash og Java virker. Geogebra fyrer opp. Google Apps blunker ikke. Silverlight virker også – om noen lurte. Alle kjekke og gode pedagogiske nettsider med visualiseringer av ulike slag laget av ymse skoler med begrensede midler, som gjør at de aldri kommer til å lage det i HTML5 eller som en app, funker. For ikke å snakke om at du ikke har noen problemer med å gjennomføre nasjonale prøver og eksamen av noe slag.

Du trenger heller ikke sitte med en avspist app hvor du noterer i ren tekst, for så å sende det videre til i epost til deg selv – eller hele tiden laste dokumenter opp og ned fra Dropbox/Google Drive/Wuala. Om du bruker Dropbox o.l. lagrer du selvfølgelig ting i den katalogen på maskinen som deles med Dropbox – akkurat som på en PC. Du trenger ikke knote med WordPress-appen for å skrive innlegg i WordPress. Du bruker selvfølgelig nettleseren (som jeg gjør akkurat nå i nettbrett-modus). Det funker som en kule!

Samtidig kan jeg sitte i sofaen (eller på pulten) og lese/surfe på nettsider, PDFer, eposter, sosiale medier osv. Jeg kan springe rundt på skolen og ta bilder og film med nettbrettet. Alle fordel med hva du kan bruke et nettbrett til, sammen med fordelen med at alle programmer og nettsteder virker uten noen dikkedarier.

Alt av fri programvare til Windows virker, og det betyr litt for skoler som skal rulle ut en del maskiner og programmer. Programpakken som skal til for å få en iPad opp og gå kan lett koste en 200-300 kroner per maskin – om en ikke bruker gråsone-trikset om å bruke samme appstore-konto på mange iPader. En tilsvarende pakke på en Windows 8-maskin er i praksis gratis, fordi alt kan løses med fri programvare – og husk at alle nettsider virker.

Det er også ordentlig kjekke apper til Windows 8. IE10 er faktisk blitt en veldig bra nettleser – helt sant altså! Reise-appen kan brukes til mye i undervisning. Nyhets-appen også. Skydrive gir deg 25GB med skylagring gratis. Den gratis OneNote-appen skal en overhode ikke kimse av som notatblokk. Det er en masse apper i Microsoft Store jeg ikke har sjekket ut enda, og de varierer fra utrolig bra til tull.

Jeg igjen fremheve Tiles og touch-grensesnittet til Windows 8. Det er så bra og naturlig at jeg virkelig håper at Apple og Google klarer å snappe opp noen gode ideer.

Acer Iconia W510 gjør jobben jeg alltid har drømt om at iPad eller et Android-nettbrett skulle gjøre, nemlig alt en PC kan gjør i form av et nettbrett + god batteritid. Trenger jeg da egentlig å prøve å bytte ut den bæbare PCen med en iPad eller Android-nettbrett? Nei.

PS! Fremdeles 11% (1,5 time) batteritid igjen… :-)


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

8 kommentarer til “Et veldig positivt blikk på Acer W510 og Windows 8”

 1. Karin Brånebäck avatar

  Väldigt intressant. Jag ska snart bestämma mig för om det blir en ny PC eller ipad och det lutar allt mer åt en PC. Det här gav mig vatten på kvarnen.

 2. Arne Olav Nygard avatar
  Arne Olav Nygard

  Spennande, og prisen er ikkje så hakkande galen heller. Eg hadde lenge trua på dette konseptet, men eg lurer litt på om det strir for mykje mot marknadslogikken bak både små berbare og nettbrett til at det kan finne sin plass, dette. Føresetnaden for at dette skal bli ein suksess, er at folk vil ha både PC og nettbrett i eitt. Det trur eg eit bestemt segment halvgamlisar, slike som oss, vil ha. Men eg trur ikkje dockinga til eit tastatur er greia for majoriteten av iPad-brukarar, som jo fram til no nyleg har dominert. Altså: suksessen til iPad har ikkje hunge på moglegheitene til å kople til eit tastatur, dette er krav som vi som er vaksne opp med PC kjem med, vi som aldri heilt greier å kvitte oss med tanken om at ein pc er ein pc. Tvert om har iPad’en gått ein heilt annan retning, og drege med seg (og dreg framleis med seg) folk i den retninga. Sjølvsagt er tastaturet der, men som eit add-on du dreg fram når du må, ikkje omvendt, som ein føresetnad for at dingsen skal vere heilskapleg. Du er vel i den siste gruppa her, og der trur eg mange skulefolk er. Men eg trur ikkje nødvendigvis resten av verda er der, og skulefolk har jo ein tendens til å tru at dei kan erklære verda i sitt bilete ;) Heller ikkje trur eg resten av verda _treng_ vere der, utan å måtte fikle med eit tastatur, vil dagens born og unge godt kunne vakse opp saman med eit skjermtastatur. Vanskeleg for oss, sikkert, men mykje lettare for dei.

  Så, når du seier dette med appar, og at dei ikkje er viktige for iPaden og bruken av den, trur eg du overser kva som er sjølve greia med den retninga pc-en tok i og med iPad, og du undervurderer kan hende dei som innfører iPad i skulen med godt hell, og som kan hende har visjonar om å bruke dette på ein heilt annan måte enn ein pc med trykkfølsom skjerm og avtagbart tastatur?

  Dette er berre spørsmål, eg er heilt open for at eg tar heilt feil. Det eg i mellomtida er redd for, er at Surface er eit litt forvirra produkt, som ikkje kjem til å bli stort anna enn ein litt rar laptop. Det har med kva Microsoft kommuniserer — Surface er nettbrettet som ikkje heilt trur på seg sjølv, og prøver å heilgardere. Kven vil bruke tid på å lage eit godt, touchbasert presentasjonsprogram, til dømes, når du berre kan fyre opp gode, gamle powerpoint?

  1. Odin avatar

   Jeg er ikke i tvil om at iPad både er populær og kommer til å fortsette å være det – og at disse hybrid-PCene ikke kommer til å ta over noe særlig av det markedet. Jeg tror mer at de vil ta over for de vanlige bærbare PCene.

   Apper er viktige for iPaden, men det er i den delen av markedet som kjøper en iPad for å kjøpe en iPad. De som drar med seg iPader som notatverktøy på møter og de som sier at de har byttet ut den bærbare PCen med en iPad, tror jeg gjør det med den begrunnelsen jeg skrev i innlegget. De har vært på jakt etter noe som er mer portabel og har bedre batteritid enn en bærbar PC. De har funnet noe som gjorde akkurat det, men de har måttet jobbe litt med å forsvare at verktøyene på iPaden er gode _nok_ i forhold til programmene på PCen og at det er greit å laste opp og laste ned filer på iPaden via en eller annen tjeneste for å holde kontakten med omverdenen.

   Jeg er heller ikke i tvil om at iPad kan innføres i skolen med stort hell og på områder hvor den tradisjonelle PCen ikke kan bidra så mye. Samtidig kan vi ikke se oss fordi det at vi får problemer med å _bare_ ha iPad. Det er unektelig programmer og verktøy vi per dags dato _må_ ha i skolen som overhode ikke finnes på en iPad (eller på en Android-nettbrett).

   Og igjen – hvorfor bruke iPad i skolen når du nå kan få en PC som gjør det meste av det et nettbrett gjør, samtidig som det gjør alt det en PC kan gjøre? Må ikke la deg blinde av at W510 er en PC – den er et nettbrett også ;-)

   Det jeg skriver i et tidligere innlegg, som du også skriver, er nok Windows 8s store svøpe. Hvorfor lage en app når du lett kan fyre opp en _god_ nettleser eller et fullverdig program som gjør ting bedre enn appen, men ikke er helt ideelt for touch? (selv om jeg er passe imponert over både MS Office 2010 og IE10 som touch-programmer)

   Surface er et forvirret produkt og Windows RT kommer ikke til å slå ann. Acer W510 er et mer fristende steg siden det er et nettbrett, men kan også være en helt OK bærbar PC. Det Windows 8 mangler for å gjøre storeslem er flere (og bedre) apper…

 3. Arne Olav Nygard avatar
  Arne Olav Nygard

  (I parentes må det likevel bemerkast, eller understrekast, at eg er svært nyfiken på koss dette vil fungere; om det faktisk er ein slags hybrid som ber med seg det beste frå begge verder. Eg er elendig til å spå, så det kan godt vere at dette blir svært bra.)

 4. Torger Åge Sinnes avatar
  Torger Åge Sinnes

  Eg er berre spent på korleis det tek seg ut med Ubuntu. ;)

 5. Arne Olav Nygard avatar
  Arne Olav Nygard

  Er samd i mykje av det du seier her, men eg er ikkje heilt overtydd om at desse dingsane kjem til å utvikle seg i retning av å vere både nettbrett, forstått som noe anna enn ein laptop, og pc. Eg trur derimot dei ender opp som ein laptop med nogo attåt. Og det er den retninga det går i no, med svært få appar og liten interesse for å utvikle nettbrett-appar til plattforma (kvifor skulle no utviklarar ville det?), og ei total forvirring i forhold til W8 etc. Eg er likevel spent på å teste dette på ordentleg, f eks ved å kjøpe ein W510 ;) Det er jo ofte slik at ting ser annleis ut frå innsida.

 6. […] uker er gått siden elevene på 8. trinn fikk utdelt hver sin hybrid bærbar/nettbrett PC. Det begynner allerede å skje spennende ting ute i undervisningsfeltet på skolen. I forkant av […]

 7. […] uker er gått siden elevene på 8. trinn fikk utdelt hver sin hybrid bærbar/nettbrett PC. Det begynner allerede å skje spennende ting ute i undervisningsfeltet på skolen. I forkant av […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.