En helt ny retning

Dette innholdet er 11 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

6a00d83451e1dc69e20120a516b74a970b-800wiJeg har alltid sagt om meg selv at jeg er en pragmatisk fri programvare-entusiast. Det tror jeg ikke at alle helt tror på – spesielt ikke i kommunen. På Harestad skole og Grødem skole er vi nok mer ansett som noen nokså hardbarka linux-pådrivere. Det er ikke den ting som ikke kan løses med linux og fri programvare! Ikke det.. det er ikke den ting som ikke kan løses med linux og fri programvare, men det er ikke alltid den beste løsningen. Med jevne mellomrom må en stikke en fing godt ned i jorden og erkjenne at det er der jorden er.

I nettbrett-verden er det f.eks. ikke en diskusjon om du bruker fri programvare eller ikke. Android er bygget på fri programvare, men er i praksis langt fra fritt og det er ikke mange apper som er frie. iPad er (og har alltid vært) i en egen lukket liga. Windows 8 er heller ikke åpent. Og Ubuntu for nettbrett/mobiltelefoner kommer ikke før i 2014 – og det er nok for lenge til for veldig mange. I mellomtiden må vi som liker teknologi avfinne oss med at vi må bruke ikke-fri programvare om vi vil bruke teknologi – og det vil vi jo!

På Harestad skole har vi holdt oss i linux-leiren i over 10 år nå. Vi har vi med svært begrensede midler bygget opp et robust og effektivt system. Med ett stk. IT-mann og kr. 275 000,- i driftsbudsjett drifter vi 450 maskiner. Og da drifter denne ene IT-mannen alt – filtjenere, webtjenere, backuptjener, autentisering, DRBL-tjenerne (som gir oss alle driftsgevinstene), skrivertjener, brannmurer, sikker-sone-tjener osv. Han bytter også ut defekte maskiner, setter ut nye, trekker kabler, setter opp svitsjer, fikser skrivere osv. Altså… alt. Og vi er stolte av det.

Overgangen til det vi skal gjøre nå kan vel knapt bli større. På ungdomstrinnet på Harestad skole (og forhåpentligvis også de andre ungdomstrinnene i kommunen) skal vi til høsten, om alt går vel, rulle ut bærbare maskiner til alle elever og lærere på 8. trinn. Da blir det Windows 8 og Microsoft Office 2013. Vi går ikke over til MS-universet helt. Vi beholder Google Apps for Education og kommer nok til å benytte oss av en god del fri programvare – men da i Windows. På lærers arbeidsplass kommer vi nok til å beholde linux med det systemet vi har i dag. Det er fordi Harestad skole er en kombinert barne- og ungdomsskole og lærerne på ungdomstrinnet må jobbe sammen med lærere på 1.-7. trinn – som ikke kommer til å få en bærbar maskin som kjører Windows 8 og Office 2013. Dessuten er det mer behagelig å jobbe mye foran en maskin med en stor skjerm. Notat til meg selv – se om Office 2013 virker i Wine… (niks)

Det blir Windows 8 vi bruker, fordi det er det operativsystemet som følger med maskinen vi kjøper. Med den farten den teknologiske utviklingen har i dag kan du ikke regne med at nye maskiner virker med noe annet enn det operativsystemet de leveres med. Fri programvare (f.eks. Ubuntu) rekker ikke å henge med i svingene (enda), så skal du ha nye maskiner så blir det med det systemet som ligger på dem.

Hva med Microsoft Office 2013 – gjør ikke LibreOffice jobben vel så godt? Jo, det gjør den i aller høyeste grad. LibreOffice krever i tillegg mye mindre lagringsplass enn Office 2013. Så hvorfor Office 2013? … … Har du prøvd Microsoft Office 2013? ;-) Fra mitt ståsted (om jeg ser bort fra fri programvare-idealene) har Microsoft gjort utrolig mye rett med Office 2013. Sammen med at kommunen uansett må betale for en Academic-lisens for skolene (av grunner jeg ikke kommer inn på her), er det nesten meningsløst å ikke benytte seg av mulighetene som ligger i Office 2013. Det som i praksis redder Office 2013 er det første spørsmålet du får når du starter Office 2013:

Ofice2013-lagring

Yes! Microsoft har en stund annonsert at fra og med Office 2013 skal de være gode på filstøtte til åpne format, og det ser ut til at de lever opp til akkurat det. Åpne filformater er faktisk viktigere enn frie programmer og jeg mener fremdeles at OOXML ikke er en god åpen standard enda.

Jeg liker virkelig den nye streaming installasjonen av programmet – at maskinen installerer den delen du bruker av Office 2013 når du trenger den. Jeg var oppe og jobbet i Word 2013 før jeg såvidt hadde begynt installasjon. Microsoft skal ha klapp på skulderen og pluss i margen for dette!

Det som også stiller LibreOffice i skyggen er tilgangen til maler og clipart/bilder direkte i selve programmet. I Office 2013 har du direkte tilgang til mange gode maler og en diger samling av gode bilder og clipart. Og PowerPoint er et mye bedre presentasjonsprogram enn Impress (det som er i LibreOffice), rett og slett fordi det presenterer ting finere – og er det ikke det det egentlig handler om i et presentasjonsprogram?

Office 2013 er laget med tanke på touch-skjermer og perfekt på maskiner av typen Acer Iconia W510. . Pinch-zoom og manøvrering i dokumentet med fingeren fungerer helt strålende. Du får og dynamisk mer romslige menyer/knapper om du tar på skjermen enn om du klikker med muspekeren. Bilder endrer du størrelse på og flytter dem lett rundt der du vil ha dem. Noen har virkelig gjort jobben sin her for å få Office til å virke godt med både touch og muspeker. Her har også LibreOffice/OpenOffice mye å lære.

Dessverre er SkyDrive og Word Web App en blek skygge av Google Disk, men det er ikke vanskelig å koble Office 2013 opp mot Google Drive i stedet for SkyDrive.

Det kan jo også være at utfordringene mellom ulikhetene i dokumentformat mellom LibreOffice og Office 2013 blir så store at vi må lage tydelige retningslinjer om hvilket program du bruker til hva – siden elever/lærere på barnetrinnet ikke får samme tilgang til Office 2013. Dette er en av de tingene vi må jobbe med frem til august 2013.

Om du tror jeg liker Office 2013? Ja, jeg gjør det, og jeg er villig til å ofre LibreOffice på funksjonalitetens alter om vi får filformatene til å snakke godt mellom LibreOffice, Google Disk og Office 2013.

PS! Liker at innsettingspunktet glir fra bokstav til bokstav og avsnitt til avsnitt i Office 2013.


Publisert

i

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.