Chromebooker til elever – Acer C740 og Lenovo N21

Dette innholdet er 9 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.
Lenovo N21 og Acer C740

Jeg sitter nå og diller med to Chromebooker, som begge er tenkt brukt av elever – Acer C740 og Lenovo N21

Maskinene er nokså med hensyn til maskinvare/innmat. De har samme litt dårlige LCD-skjerm på 1366×768, de har begge 2/4 GB minne og samme SSD. De har begge vanlig HDMI, 2x USB, kortleser og utgang for høretelefoner. Acer C740 skiller seg ut ved at den har den nyeste Intel-CPUen, som er betraktelig raskere og bruker mindre strøm enn Lenovo N21 sin løsning.

Acer C740 er en naturlig videreføringen og oppdatering av hitten Acer C720. Den er ikke så veldig originalt, men den er en klassisk og solid bærbar maskin. Lenovo N21 stiller med et par nye og spennende annerledes ting enn Acer C740.

 • N21 har ingen vifte og derfor ikke noe behov for lufting av innmaten. Den tåler derfor en god del mer støv og fuktighet/veske – uten at de garanterer noe(!). Om dette gjør at N21 blir for varm å ha i fang eller å bruke, eller om CPUen må senke farten fordi den blir for varm finner jeg ut etter hvert.
 • Web-kameraet kan vippes rundt 180 grader og kan derfor brukes som et front-kamera, ikke bare til hangout/skype. Om dette kameraet kommer til å overleve elevbehandling er et åpent spørsmål.
 • N21 har også en ru plastikkoverflate, noe som gjør den mye mindre glatt og ikke så lett å miste i gulvet (elever er utrolig slepphendte!). Den har også runde hjørner og virker mer solid enn C740. Jeg har ikke testet (enda) om N21 tåler å gå i gulvet bedre enn C740. C740 får vi nok testet i praksis på skolene i år, så får vi se om jeg skal slippe N21en min i gulvet bare for å se.
 • Du kan vippe skjermen helt flatt på N21, mens C740 stopper på rundt 140 grader.

  IMG_20150821_140349
  Et innebygget bærhåndtak. God ide? Vet ikke helt.
 • N21 har faktisk et uttrekkbart bærhåndtak! Virker stilig, men hvor lenge holder det?
 • Tastaturet på N21 skal være pirkesikkert. Igjen har jeg ikke prøvd dette, men jeg synes selv at tastaturet på C740 er bedre å skrive på enn N21. N21 er litt flatt og plastikkaktig, mens C740 er virkelig bra.
IMG_20150821_140444
Omtrent like store. N21 er pittelitt større (litt mer plastikk).

Hvis jeg skal tippe – så tror jeg N21 er mer elevvennlig enn C740, både når det gjelder hva den tåler og at vippekameraet gir mer funksjonalitet. Samtidig trenger N21 en oppgradering av CPU til Intels siste utgave av Celeron. Det merkes at C740 er raskere enn N21 – og det har ingenting med minne å gjøre (det betyr også noe, men ikke ift det jeg har testet enda). Selv synes jeg C740 er mer behagelig å jobbe på og jeg har lært å stille meg spørsmålet at hvis jeg liker en maskin bedre en en annen, hvorfor skulle ikke elevene også få den gode maskinen (når de likevel koster omtrent det samme)?

Bare tiden vil vise om delene på N21 og C740 tåler aktivt bruk og ransel. Styreflaten på min tidligere Lenovo N20p tålte ikke min jevne, men snille, bruk særlig godt. Den ble tydelig slitt og dårlig i nedre venstre hjørne hvor jeg venstreklikker i ny og ne.

Prisen på dingsene er temmelig like. Lenovo N21 (2GB og Intel Celeron N2840) fikk jeg på komplett.no/mpx.no for kr 1 996,- eks mva, mens Acer C740 (4GB og Intel Celeron 3205U) koster kr 2 295,- eks mva på Dustin. Drømmen kunne jo vært en N21 med samme minne og CPU som C740 – og til en enda lavere pris. Dessverre ser det ikke ut til at Lenovo kommer til å oppgradere CPUen med det første.

Roland FA-08… mmm… kos…

Også klarer jeg ikke å la være… vel er det kjekt å putle med nye dingser til IKT og skole, men far i huset fikk – mange år etter at Roland D50en ble pensjonert til kjelleren – oppdatert seg litt på hjemmemusikkfronten også. En Roland FA-08 har dukket opp på arbeidsrommet hjemme og det er ordentlig kjekt!


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

7 kommentarer til “Chromebooker til elever – Acer C740 og Lenovo N21”

 1. Fredrik S avatar
  Fredrik S

  Hei!

  Til lærerbruk har jeg en Toshiba Chromebook 2, med FullHD IPS-skjerm, som er en fantastisk god skjerm! Jeg måtte bare spørre, når jeg leser at du har vent deg til å tenke «hvorfor skal ikke elevene også få det jeg foretrekker».

  CB2 er en veldig fin maskin, sikkert en gammeldags cpu med litt mer strømforbruk, men rikelig god nok(!), og skjermen som er noe av det viktigste en PC har er perfekt. Prisen er den samme som de to maskinene du nevnte.

  Kunne den være aktuell til elever? Kanskje ansvarlige elever (finnes de?), da denne ikke er den som tåler mest knall og fall vil jeg tro…

  1. Odin avatar

   Hvorfor elevene ikke kan få en CB2? Jo, fordi det var et punkt til i forutsetningene – «når de likevel koster omtrent det samme». I følge prisjakt.no koster CB2 rundt kr 3 000,- eks. mva. (4GB-utgaven). Det er en prisdifferanse på 33%, som gjør at vi ikke har råd til å kjøpe den til alle elever. Vi fikk Acer C32 4GB minne og 32GB SSD for rundt kr 2 100,- (tatt fra hodet). Dessuten er 13″ i største laget – og CPUen til Acer C740 må du prøve før du sier at den i CB2 er god nok ;-)

   1. Fredrik S avatar
    Fredrik S

    Jeg kjøpte min for nøyaktig 3149 inkl mva og frakt i vår på lefdal, om jeg husker riktig. Kanskje prisene har gått opp siden da. Virker som om alle chromebookene begynte å gå opp i pris jo nærmere august vi kom.

    Jeg har brukt både C740 og CB2, og selv om det som skjer på skjermen til C740 skjer raskt, er det er det ikke behagelig for øynene å se på, på grensen til anstrengende. Hver gang jeg ser på C740en etter å ha brukt CB2en synes jeg nesten synd på elevene pga skjermen. Og det som foregår på CB2 skjer rikelig raskt nok, spør du meg.
    Forskjellige folk har gjerne forskjellige preferanser/prioriteringer.

    Mitt største (eneste?) ankepunkt på CB2 er hvor mye den tåler av ytre fysiske påkjenninger.

 2. Fredrik S avatar
  Fredrik S

  http://www.neverware.com/abc003#introtext
  Har du sett på dette? Kan være aktuelt til å gi nytt liv til gamle PCer når man har gått over til Chromebooks.

  1. Odin avatar

   Ja, det kan være aktuelt. Dessverre støtter ikke Neverware-saken Asus T100, og den kommer nok ikke til å gjøre det (proprietære drivere er noe herk). Hadde den støttet Asus T100 hadde vi nok kjøpt den. Jeg ser at det er mulig å laste ned en gratis utgave, uten støtte for administrering, så vi kommer nok til å teste det… :-)

   Ellers synes jeg nesten lisensen for å få kjøre Neverware med administrasjon er litt høy. Det er ikke så mange kronene til før du har råd til en splitter ny ekte Chromebox. Jeg tror vi måtte tenkt nøye på om vi ville betale dette for å holde liv i gammel maskinvare.

 3. Fredrik S avatar
  Fredrik S

  Enig med det med prisen.
  Mennjeg begynte å lefle med tanken når våre windows 7 pcer begynte å reboote (winupdate) midt under normert prøve. Men tror vi heller oppdaterer Windows PCene til WIN 10 en gang, og heller kjøper flere Chromebooks når behovet melder seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.