Snuser på Chromebooker til høsten 2016

Dette innholdet er 8 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Vi er nå godt kjent med Acer Chromebook C740, som vi er veldig godt fornøyd med. Den er kjapp, solid og billig. Bedre enn det skal du lete en stund etter – og det er det vi gjør :-)

Tre nye Chromebooker landet her på kontoret mitt – Lenovo 100S Chromebook, Dell Chromebook 11 og Acer Chromebook R11. Alle har Intel Celeron-CPUer, 4GB minne og 16GB lagring.

91UZbOP-bqL._SL1500_Lenovo 100S stiller i samme pris- og funksjonssegment som Acer C740. Det som ikke er bra er at Lenovo 100S har en eldre CPU-generasjon enn Acer C740. Problemet for Lenovo er at det er så alt for merkbart når du først har prøvd en Acer C740. Lenovo 100S virker treg i forhold. Den virker også skjørere enn Acer C740. Acer C740 har så langt dette skoleåret vist seg å være svært så solid i forhold til de andre maskinene vi har hatt. Det finnes mer solide maskiner, men de har også en høyere prislapp – så dette blir en vurderingssak ut i fra erfaringer. Så langt er vi som sagt godt fornøyd med maskinen vi har valgt.

71Hk6VQzpTL._SL1500_Dell Chromebook 11 er av den mer solide typen. Den har kraftig gummierte kanter og er bygget i solid plastikk. Skjermen kan også bøyes 180°. Dell har plassert høytalerne over tastaturet og det gjør at du får kraftigere lyd (ikke nødvendigvis bedre!) enn andre Chromebooker jeg har prøvd. Dell har også valgt den eldre CPUen (Intel N2840) og det merkes her også. Resten er likt med Acer C740. Den koster mer enn Acer C740, så om soliditeten gjør den til en mer attraktiv maskin eller ikke vil være et spørsmål om hvor mange maskiner som blir ødelagt i løpet av skoleåret.

acer-r11-convertible-chromebookTil slutt kommer Acer Chromebook R11 har berøringsskjerm og skjermen kan vippes helt rundt og fungere da som et nettbrett. Den var/er priset mellom Lenovo 100S og Dell Chromebook 11, så her må vi prioritere nettbrett-funksjonalitet mot pris og soliditet. Den har Intel N3150 CPU, som er enda nyere enn Acer C740s N3205, men jeg synes faktisk at den virker tregere enn C740 i vanlig bruk. Jeg ser på sammenlikninger at dette er en reell forskjell i CPU-tester også. Den skal bruke markert mindre strøm og den har et mye raskere skjermkort. Også har den IPS-skjerm som er en drøm å se på!

Acer R11 er foreløpig den mest interessante arvtakeren til C740. Vi må bli enige med oss selv i Randaberg om vi tror maskinen tåler like mye som C740. Berøringsskjermer er laget med glass til kanten og de tåler mindre enn ikke-berøringsskjermer, som ofte har plastikkskjerm. Nå har jeg ikke skrevet mer enn denne artikkelen på R11, men jeg holder enda en knapp på at tastaturet til C740 er bedre å skrive på enn R11. At R11 er noe tregere enn C740 trekker heller ikke opp. Men… det er herlig å jobbe på en maskin med IPS-skjerm – og jeg hører til dem som liker touchskjerm :-)


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

8 kommentarer til “Snuser på Chromebooker til høsten 2016”

 1. Gunnar Andersen avatar
  Gunnar Andersen

  Hei!
  Jeg har lyst å prøve ut Chromebook for å se om det er noe for vår skole. Jeg prøvde å bestille Acer C740, men den er visst utgått fra Dustins sortiment. Kan du gi meg en anbefaling om hva jeg bør prøve i stedet? Er det R11 som gjelder?

  1. Odin avatar

   Du beveger deg ut i et marked som enda er litt delt. Både Acer C740 og C738 (som er det egentlig navnet på R11) er egentlig ikke maskiner på det åpne markedet. Du må ta kontakt med en leverandør for å få tak i dem – du finner dem sjelden på nettbutikker. Men Dustin har rett – Acer skal fortsette produksjonen litt til, fordi det har være mange negative reaksjoner på beskjeden at den skal ut av produksjon – men ja, den synger på siste verset. Foreløpig ser det ut til at Acer C738 er en slags arvtaker, men Acer holder enda munnen tett igjen ift maskinene som kommer i Q2.

   Så ja, Acer C738 er en maskin det er verdt å prøve. Ellers kan du sikte etter alt som har 4GB minne, 11″ skjerm og N3xxx-CPU av Intel – hvis det er en skolemaskin du kjøper. Ikke kjøp maskiner med 2840 eller 2940 CPU! Selv om det lages nye Chromebooker med disse CPUene, så er det gamle og trege greier i forhold til de nye.

   Ta en kikk i CPU-test-listen jeg lenker til i artikkelen. Det er en forbausende god liste over Chromebooker som har vært og er ute på markedet.

   1. Gunnar Andersen avatar
    Gunnar Andersen

    Takk for raskt og godt svar! Har du erfaringer med NVIDIA Tegra K1-prosessor?

    1. Odin avatar

     Nja. Vi har hatt en ikke-Intel-maskin innom kontorene og den forsvant raskt ut igjen :-)

     Alt annet enn Intel er tregt, i forhold til Intel. ARM-cpuene i Chromebook klarer ikke å måle seg mot hastigheten til Intel og de har ikke noe merkbart bedre batteritid heller – så da er det ikke mye vits i dem…

 2. Evert Dean avatar
  Evert Dean

  Du anbefaler å ta kontakt med en leverandør for å få kjøpt en C738 (R11). Kan du foreslå en leverandør for meg som du vet kan skaffe den?

  1. Odin avatar

   Hei! Jeg vet at Dustin, Atea og MPX kan skaffe denne maskinen. Den er ikke i ordinært salg på nettbutikker, men de skaffer den når du kontakter dem.

 3. Asgeir avatar
  Asgeir

  Hei – og takk for en interessant side for oss som jobber i skole =)

  Driver og sjekker ulike CBer vi skal ha i småskolen (1.-4.). For Ipad-generasjonen er jo berøringsskjerm kjekt.. Men vi vil jo gjerne også at byggekvalitet/robusthet skal være ok..

  Hvilken modell landet dere på i Randaberg for 16/17?

  1. Odin avatar

   Takk for at liker bloggen – alltid kjekt når noen har glede og nytte av tankene jeg trykker ned på tastaturet.

   Vi landet på Acer C740, som ikke har touch. Det var flere grunner til dette, som i korte trekk var – pris, soliditet (plastikk- kontra glassskjerm) og hastighet på CPU. Alternativet vårt var Acer C738 (eller R11, som den også kalles) som har touch. Det er også en solid maskin, hvor vi har en godkjent drop-test fra Acer fra 40 cm. Hvis vi ikke hadde valgt C740 tidligere i år, hadde vi gått for Acer C738. Det er i praksis ikke mulig å få tak i C740 lengre, siden den har gått ut av produksjon, så jeg hadde valgt C738. Det er veldig greit med berøringsskjerm nå som alle Android-apper ruller ut til Chromebook.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.