Surface Pro 4

Dette innholdet er 8 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

IMG_20160228_135018Det er ikke bare Chromebooker som svirrer i hodet hos undertegnede. Jeg er glad i de fleste typer OS og maskiner, og for første gang blir en Surface-maskin en av arbeidsmaskinene fremover. Helt nøyaktig er det er Surface Pro 4 med Core m3-CPU, 4GB minne og 128GB SSD inkl. et Type Cover-tastatur for tilsammen kr 8 636,- eks. mva. Bare så det er sagt – jeg har bare fiklet med andre sine Surface-maskiner og i butikker i flyktige øyeblikk, så jeg har ingen særlig kjennskap til maskinen annet enn det jeg har lest.

Maskinen kom på helt på tampen av arbeidsdagen forrige fredag og hjemme var det middag og noe husvask. Husvask og ny maskin er dårlig blanding for oss nerder, men som du kommer til å se – det er mulig å kombinere dette når det er en ny Windows 10-maskin vi snakker om ;-)

Vel pakket opp er inntrykket av maskinen positivt. Tiltalende ytre som virker solid, men er likevel ikke massiv og tung. Tastatur og strøm er koblet til, og det er igang med førstegangs oppstart av maskinen. Etter noen sekunder kommer det noen korte spørsmål om språk og nettverk – og kobling av penn, som gikk raskt og smertefritt. Så kommer det en runde der den gjør noen førstegangsoppstartsinstallasjonsgreier og sjekk av kritiske oppdateringer. Det tar noen minutter, mens jeg støvsuger i stuen. Midt i dette kommer det en runde med spørsmål om brukernavn o.l. og om maskinen er en privat- eller bedriftsmaskin (den er levert med Windows 10 Pro), før den går inn i runden med førstegangspålogging av bruker – som også tar noen minutter. Jeg vasker over soverom, kjøkken og gang med våtmopp. Så til slutt kan jeg begynne å bruke maskinen – og det er nå det begynner å demre gamle minner om irritasjon av noe Microsoft burde fikset for lenge siden.

windows-10-upgradeAkkurat når jeg skriver dette jobber maskinen med å oppdatere til neste utgave av Win10, noe som tar flere timer. Jeg skriver nå på en chromebook mens jeg venter de alt for lange timene på at Win10 skal bli ferdig med sitt. Det burde være en offisiell advarsel før du startet en slik oppdatering. Du er uten maskin i mange timer når jobben begynner.

Dette er på en måte greit nok for meg som bruker. Jeg vet hvordan Windows virker og jeg liker Windows 10 godt – og jeg vet at det er sånn Win10 er. Det er et onde jeg kan leve med. Samtidig vet jeg at dette hadde vært en helt håpløs sitasjon hvis jeg hadde stått foran 9.-klassen min på 20 elever og alle elevene skulle jobbe seg igjennom samme oppstartsrunde i tillegg til oppdatering av Win10. Det er her Chromebook kommer inn som en reddende engel. Fra du pakker den ut av pakken går det 7 sekunder før den har bootet. Du må bare koble den til et trådløst nettverk, logge deg på og så er du i gang. Vi snakker om mindre enn ett minutt – ikke mange minutter (eller timer).

Dette er, i min verden, fremdeles noe Microsoft burde gjøre noe med. Faktisk er Windows det OSet som har den minst elegante løsningen for å oppdatere seg selv. iOS laster ned rimelig raskt, men kan bruke litt tid på omstart. OSX og Linux gjør alt i bakgrunnen og trenger sjelden en omstart for å fortsette. Og det er bare Win10 som «straffer» deg med å ikke kunne bruke maskinen på en godt stund, om du skulle være så uheldig å kjøre en omstart når det ligger en oppdatering på lur. Hvem har ikke opplevd at elever er uten maskin fordi maskinen plutselig bestemmer seg for at  skal den oppdatere ett eller annet i alt for mange minutter. Eller enda verre – når du skal vise/presentere noe og i det du skrur på maskinen for å koble den til prosjektør begynner den oppdateringsdansen. Du kan selvfølgelig skru av alle disse automatiserte oppdateringene, men det er litt arbeid (spesielt for de som ikke vet hvor de skal kikke).

For all del – det er mye jeg liker med Pro4 også. Det er bare så lett å irritere seg over disse Win10-oppdateringsgreiene, som virkelig kunne vært bedre. Skjermen er bra, Type Cover er forbausende bra og berøringsflaten på tastaturet kan konkurrere mot Mac (synes nå jeg). En ting som faktisk tok meg litt på sengen er at tastaturet har bakgrunnsbelysning! Pennen er både nyttig og gøy, hvis du først skal tegne eller skrive noe på skjermen.

Maskinen er rask nok i massevis (nesten 50% raskere enn Acer C740 i praksis), har ingen viftelyd og batteritiden er OK (men langt fra bra). I praksis tenker jeg på dette som en bærbar PC som kan brukes som et nettbrett – ikke nettbrett som også kan være en bærbar PC.

Kan du lese teksten på skjermen?
Kan du lese teksten på skjermen?

Det er en ting Win10 sliter med på små skjermer med høy oppløsning – og det er størrelsen på skrift. Skriften kan bli så alt for liten, fordi det er mange program som ikke er laget for liten skjerm/høy oppløsning. Det er ikke Win10 sin feil. Det er utviklere som ikke bruker de standardene som ligger i Win10, men det får Win10 til å se dårlig ut (og gjør det vanskelig å bruke).

Så det er også et spørsmål om pris. For den billigste Pro4-modellen med tastatur (som jeg har) kunne jeg kjøpt 3½ Acer Chromebook C738 – som også har 4GB minne, berøringsskjerm og kan brukes som et litt forstørret nettbrett.

Ja, du får mer med Pro4 enn C738, men om du trenger det ekstra Pro4 har handler om hvordan du bruker maskinen. At Pro4 har kraftigere CPU er alltid kjekt, men det er en avveining i forhold til batteritid. Den har mer lagringsplass, som Chromebook ikke trenger. Penn er gjør berøring veldig presist, men C738 har en helt kurrant berøringsskjerm. Høyoppløselig skjerm er fint, men hva hjelper det når det ikke fungerer så godt i Win10 som det burde. Jeg liker at Pro4 har 3:2-forhold på skjermen og håper at også de mer vanlige bærbare maskinene tar etter denne. Du kan selvfølgelig kjøre alle programmer du kan tenke på i Win10. I min skoleverden handler det stort sett om spill og kraftige/avanserte applikasjoner – det er ikke det vi bruker mest og da kan vi finne andre løsninger enn at alle elever skal ha en dyr (og god) maskin.

Så hva skal jeg med denne maskinen? Jobben med ny skole og BIM-modellene trenger et visningsprogram som ikke finnes til Chrome. Skulle jeg ha bruk for Office 2016, så blir det denne maskinen. Det er også greit å ha en maskin til å teste ut og vise spill til bruk i skolen. Google Apps virker også godt på den ;-)


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

5 kommentarer til “Surface Pro 4”

 1. Jørn Andersen avatar
  Jørn Andersen

  Spennende. Jeg prøvde virkelig å bli venn med en Surface 3, men det gikk ikke. Solgte den forrige helg.

  Gjør meg en tjeneste og prøv en ting. Skriv på skjerm tastaturet og se om du for feil. Føler det går greit på Android og iOs, men her blir der bare feil.

  Lykke til.

  1. Odin avatar

   Jeg har tatt meg en runde på skjemtastaturet og det funger godt i landskapsmodus. Da kan jeg skrive slik jeg pleier, som en en slags variant av selvlært touch. I portrettmodus er det verre. Da bommer jeg en del, om jeg ikke slår over til å skrive med to fingre. Jeg liker i utgangspunktet ikke skjermtastatur som annet enn en nødløsning. I landskapsmodus forsvinner en stor del av skjermen til tastaturet, og det lille som er igjen gjør manøvrering og skriving ikke særlig behagelig.

   Det er selvfølgelig mulig å skrive inn tekst med penn – og det er nesten bedre enn skjermtastatur, fordi da bruker du bare en liten linje nederst på skjermen til å skrive på. Så det beste er Type Cover, som er veldig behagelig – men du betaler jo ekstra for det.

   Jeg er heller ikke sikker på om dette blir mitt daglige IKT-verktøy. Til det er Chromebookene alt for effektive i en travel hverdag, og jeg trenger så sjelden noe mer enn det som virker bra på den.

   I praksis ser jeg at batteriet holder i 4-5 timer med min bruk (som stort sett er arbeid i nettleser) og det er i underkant av det jeg trenger for å overleve en hel arbeidsdag. Jeg er blitt en sånn type som liker å dra med meg strømforsyning i vesken, fordi jeg ikke trenger det (med Chromebook)…

 2. Jørn Andersen avatar
  Jørn Andersen

  Det er alt for dårlig batteristyring. Mine erfaringer er de sammen. Jeg følte at dersom jeg ikke aktivt slo av eller bad om å bli satt i dvalemodus, så forsvant all juice uten min kontroll.

  Det neste du kan sjekke er «kommandekontrollen». Her er det jo W10 som svikter og ikke S3, men jeg syntes det bare er mas. Kommer opp flere ganger. Jeg er klar over jeg bekrefter at jeg vil ha noe av dette, men det hadde jo vært ok å ikke få 3 plinger samtidig om avtaler mm. Litt samkjøring er bra!

 3. Gunnar Andersen avatar
  Gunnar Andersen

  Jeg har hatt Surface Pro 3 i over et år, og synes konseptet er veldig bra. Jeg opplever pennen med de to knappene som et fantastisk redskap (for eksempel i kombinasjon med OneNote), men som kjent kan en stor styrke også bli en stor svakhet. For jeg har dessverre altfor ofte opplevd at pennen faller ut eller fungerer suboptimalt, og da blir egentlig bare Surface’en en veldig dyr laptop. Så etter flere reparasjoner med helt uakseptabelt lang behandlingstid hos Elkjøp, har jeg nå krevd heving av kjøpet. Håper du er heldigere med din Surface Pro 4.

 4. ARne Olav Nygard avatar
  ARne Olav Nygard

  Diggar Surface Pro 3’en min, men det store løftet kom då eg kjøpte Pro 4-coveret. Då byrja trackpad å funke som det skal på ei slik maskin. Likar denne tette integreringa, at noen har tenkt akkurat den løysinga for meg. Det er morosamt ein periode i livet å søke weben rundt etter drivarar, men når du blir stor og får deadlines, er det ikkje fullt så kjekt ;) Men, ei bra maskin, eg ventar til 5’en kjem før eg oppdaterer og håper på betre batterilevetid ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.