Forsiden til ai.randabergskolen.no

ai.randabergskolen.no er satt i drift

Da er nettstedet ai.randabergskolen.no offisielt satt i drift! Her får alle, både lærere og elever, i Randabergskolen tilgang til ulike kunstige intelligenser, som de kan bruke i undervisningen. Målet er at AI skal være lett tilgjengelig på en positiv måte i skolehverdagen.

Nettsiden er åpen for alle som vil besøke den, og der finner du ulike beskrivelser om hvorfor vi gjør dette, hva AI er, hvordan vi har løst personvernutfordringene knyttet til AI og tips til elever og lærere. Selve AI-ene ligger bak en FEIDE-mur som bare lærere og elever i Randabergskolen slipper forbi.

Ta gjerne turen innom for å lese om tjenesten vi har laget for lærere og elever!

I går hadde vi en arbeidsøkt med lærerne i kommunen, hvor målet var at de skulle bli kjent med nettstedet og hvordan best bruke ChatGPT i undervisning fra 1. klasse til 10. klasse. Der brukt vi et arbeidsark som loset lærerne gjennom en del viktige funksjoner, og du kan få kikke på det dokumentet også: Arbeidsdokument for AI-arbeidsøkt


<Teknisk prat>

Mange har vist interesse i hvordan vi har satt opp denne tjenesten, og det er faktisk ikke så vanskelig. Det tok 25 minutter å sette opp det tekniske, og siden har jeg pusset på hvordan siden skal se ut, hva som skal stå det og innstillingene på de ulike AI-ene du finner på siden. Og her kommer oppskriften for de som ønsker den…

Man tager en stykk WordPress-installasjon, som er gratis.

Legg til noen utvidelser:

Alle utvidelsene er gratis, men du bør kjøpe Pro-utgaven av AI Engine for å få mer funksjonalitet, samtidig som du støtter et virkelig godt gjort utviklingsarbeid.

Det finnes også en open source chatbot, Chatbot UI, som er meget bra, men denne er ikke integrert i WordPress og må settes opp utenfor WordPress.

Så må du inn til https://platform.openai.com/ og oppretter en konto. Der må du legge inn kredittkort og lage en API-nøkkel du kan legge inn i AI Engine-utvidelsen.

Viktig! OpenAI har noen foreløpig absolutte grenser for hvor mye du kan bruke ChatGPT v4. Grensen for ChatGPT 3.5 er i utgangspunktet 3 500 bestillinger i minuttet og 90 000 tokens/stavelser i minuttet. Dette betyr at om en kommune har for mange som skal bruke tjenesten må den deles opp over flere kontoer, noe som kompliserer ting en del. Det er en helt grei avgrensning for Randabergskolen, men vil være for begrenset for Stavangerskolen eller Osloskolen. Det er mulig å søke OpenAI og Microsoft om å få øke disse grensene på GPT-3.5, men ikke GPT-4 enda. Det kan hende at Microsoft Norge er lokalt mer imøtekommende i forhold til GPT-4, men da må en ta direkte kontakt med dem.

Oppdatering 12. mai 2023 – Jeg har nylig snakket med Microsoft Norge. De er åpne for å gi de grensene som en organisasjon trenger. Jeg skal få snakket med dem de nærmeste dagene og håper det blir en enkel ordning for andre som har lyst til å få en utgave av AI i Randabergskolen opp og gå i egen kommune.

Til slutt må du, eller FEIDE-ansvarlig i kommunen, inn i administrasjonspanelet i FEIDE og opprette din egen tjeneste du trenger å logge deg på. Dette er en passe teknisk prosess og den beskriver jeg ikke her. Det er gode forklaringer på FEIDE-siden om hvordan du setter dette opp, og aktuelle opplysninger må legges inn i OAuth-utvidelsen i WordPress for å få FEIDE-påloggingen til å virke. Denne delen er den mest kompliserte, så du må kanskje spørre noen om hjelp.

Og da er du ferdig. Resten av jobben handler om å utforme nettstedet, lage aktuelle chatbot-er i AI Engine, legge dem ut på sider og velge hvem som skal ha tilgang til hva. Det er denne delen som tar tid!

Jeg har også laget en behandlingsrapport med DPIA for å vise hvorfor vi ikke behandler personopplysninger i tjenesten. Dette dokumentet finner du på denne lenken.

Jeg er selvfølgelig behjelpelig hvis noen har spørsmål, fordi dette er jeg jo stolt av å ha fått opp og gå. Tilbakemeldinger mottas med takk, fordi ting kan bare bli bedre.

</Teknisk prat>

Kommentarer

4 kommentarer til “ai.randabergskolen.no er satt i drift”

 1. Torger Åge Sinnes avatar

  Som alltid rører du deg rundt i randsona av det som skjer av utvikling på det digitale i skuleverket. God arbeid, Odin!

 2. Jeanette avatar
  Jeanette

  Dette er så kult! Og jeg har veldig lyst til å lære meg å lage slik til skolen (kommunen) min også. Jeg setter i gang, og prøver.

 3. Harald Pettersen avatar
  Harald Pettersen

  Har nettopp begynt å snuse på dette, og det ser kjempekult ut! Synd at det kommer bak FEIDE nå, akkurat når jeg har oppdaga det…

 4. Truls Pedersen avatar
  Truls Pedersen

  Fantastisk bra Odin og takk for zip-filen.
  Oppskriften din fungerte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.