Hopp til innholdet

Til ære for IT-ansvarlig på Harestad skole (nerde-prat :-)

Dette innholdet er 11 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Er det viktig å ha gode og gjennomtenkte navn på tjenerne? Ja. Det gjør det lett skille filtjener nr. 1 fra filtjener nr. 2. Det gir et større eierforhold – og et snev av personlighet – til maskinen. Det er også vanskelig å skifte navn, fordi du har brukt navnet for å identifisere denne tjeneren på en rekke andre maskiner. Så når du først har bestemt deg bør det være bra :-)

Det er greit å finne en serie med navn, slik at du har en del å ta av etter hvert som tjenerparken vokser (og det kommer den til å gjøre!). Navnene bør være korte, lette å huske (og lette å skrive) og ha en morsom vri – eller i det minste være litt originale (nerdete). I IT-verden er det også fyfy med noe annet enn ASCII-tegn (altså ikke æøå) og en bør holde seg under 8 tegn (om du skulle treffe på et virkelig gammelt program :-) – så klassiske norske navneserier kan være vanskelige.

Med dette utgangspunktet prøvde vi å finne en passende navneserie for tjenerne på Harestad skole i 2002. Vi avskrev den norrøne guderekken med en gang pga. undertegnedes navn – det ville være fryktelig lite originalt. Navn fra Ringenes Herre var heller ikke så originalt den gangen, i og med at det første filmen kom året før.

Jeg husker ikke alle seriene vi tenkte på (det er 10 år siden :-), men jeg husker godt at vi endte opp med de tolv stamfedrene/stammene i Israel! Ingen æøå og alle var under 8 bokstaver. Dessuten var de lette å huske og vi kunne ikke komme på at noen andre hadde gjort det samme. Dessuten er det morsomme referanser i Bibelen (1. Mos. 49) til hvem de 12 stamfedrene var…

ruben (den førstefødte)
…var selvfølgelig den første og mest sentrale linux-tjeneren vi satte opp. Den gjorde alt – var filtjener, dhcpd, brannmur, NIS osv – selv om mange oppgaver raskt ble overført til andre tjenere, så var det den første – og den er i drift enda med sentrale tjenester! :-)

gad (blir angrepet av røverflokker, men angriper selv og forfølger dem)
…er selvfølgelig brannmuren vår.

naftali (taler fagre ord)
…er webtjeneren for skolene.

juda ( – deg priser dine brødre)
…er sikkerhetskopitjeneren.

sebulon (bor ved havets kyst)
…og dette er perlen vår – skrivertjeneren. Og gjett hvilke navn vi har funnet til de 23 skriverne vi har på skolen? Øyer i Middelhavet, selvfølgelig! Vi hoppet over lesbos – da hadde vi virkelig yppet til bråk :-)

benjamin (er en jagende ulv)
…var en periode en windows 2000-server, men konverterte til filtjener nummer 2 etter en tid.

Resten av navnene josef (er ustabil og derfor ute av drift for tiden – og skulle kanskje være kalt saul), dan (IOP-tjener), simeon (filtjener nummer 1), levi (hjemmekontor og LAM), asjer (LTSP-tjener) og jissakar (virtuell test-tjener) utfører forskjellige tjenester i systemet vårt.

Dessverre er det bare 12 stammer i Israel og vi har flere enn 12 tjenere. Så etter at adam og eva kom som to tjenere for virtuelle tjenere, gikk vi løs på kvinnenavn i Bibelen. rakel, lea, sara, marta, miriam, debora, ester og hanna gjør god tjeneste sammen med stamfedre. Men selv ikke det var nok, så når vi innførte DRBL-systemet dukket obed og boas opp – rett og slett fordi det var så kule navn fra GT :-)

Vil noen ha et tips til navnerekke (som vi ikke har brukt) så ta en kikk på kongenavnene i Israel (nordriket) og Juda (sørriket) i perioden 926-722 f.Kr. – eller hva med dommerne? Det er litt kulere enn rolleskikkelsene i Matrix, Star Wars eller produktnavn fra IKEA… :-)

Vi har ikke vært så originale når det kommer til svitsjene våre. Hovedsvitsjen på tjenerrommet heter bare “hovedsvitsjen” og de andre omtales bare med IP-adressen eller “den midterste svitsjen i E-bygget”. Utrolig kjedelig! Vi må gjøre noe med det. Ingen av oss husker om 10.0.1.9 står i C-bygget eller B-bygget… men, så var det det da – ingen liker en svitsj med personlighet :-)

Du får det ikke morsommere enn du gjør det selv…

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.