Kindle Paperwhite

Da er Kindle Paperwhite i hus og jeg har prøvd JetCarrier for første gang. Jeg ikke vente til den siste utgaven av Kindle ble tilgjengelig for kunder utenfor USA, så jeg opprettet en konto hos JetCarrier og bestilte Kindle Paperwhite via denne. Da tror Amazon at du holder til i USA og sender varen til dem (men de er nok veldig klar over hvem som bor på JetCarrier sin adresse :-). De sender den så videre til meg i Norge, mot et slett ikke ubehagelig mellomlegg. Det ble kr. 680,- for lesebrettet og kr. 345,- i tillegg for mva og frakt (helt hjem til meg). Kan anbefales for de utålmodige…

Så var det Kindle Paperwhite. Det er allerede skrevet flere gode omtaler av Amazons siste lesebrett på The Verge, Engadget og Wired. Jeg har ikke tenkt prøve å overgå dem i finesse eller detaljer (eller bildekvalitet), men heller lene meg på dem og si at jeg stort sett er helt enig i alt det gode de skriver om Paperwhite.

Selv gikk jeg for reklameutegaven denne gangen (som er $20 billigere). De to forrige Kindlene mine var uten reklame. Etter å ha lest meg opp på hva en reklameutgave av Kindle innebærer, ville jeg prøve hvordan det var i praksis. Jeg får reklame på skjermen når jeg skrur den av og det er ingen reklame når jeg leser bøker. Jeg synes at det kanskje er litt mange bokforslag fra Amazon på startskjermen (som du får uansett reklameutgave eller ikke – tror jeg), men den kommer unektelig med gode forslag til bøker jeg vil lese…

Fungerer alt det nye så bra som alle vil ha det til? Ja. Bakgrunnslyset fungerer diskret og godt. Skjermoppløsningen er bedre – og det synes gjennom bedre kontrast og tydeligere tekst. Lesebrettet er raskt og batteritiden er helt i en egen klasse (selv med bakgrunnslys på). Jeg har ikke prøvd ut X-Ray-funksjonen i noen utstrekning enda, men det er litt kult å få all slags supersyn over en boks ulike karakterer.

Til høyre ser du alle mine tre Kindle lesebrett – Kindle Keyboard, Kindle Touch og Kindle Paperwhite. Kindle Keyboard var mitt første lesebrett og jeg ble imponert over epapiret. Det ble enda bedre med Kindle Touch (om mer klumpete enn forgjengeren), fordi jeg synes berøringsskjermen fungerte mye bedre enn tastaturet. Jeg mener det er mulig å surfe med dette lesebrettet pga. berøringsskjermen – selv om den er treg i forhold til et hvilket som helst nettbrett. Kindle Paperwhite topper alt og med bedre oppløsning fungerer surfing (og lesing) enda bedre – og den er slankere enn Kindle Touch.

Det eneste jeg savner med Paperwhite er at den ikke har lyd ut. I motsetning til de forrige lesebrettene er derfor lydbøker og musikk er ikke tilgjengelig. Uansett – jeg har funnet ut at jeg ikke liker amerikanske lydbøker. Det er noe med måten amerikanere leser på jeg ikke blir fortrolig med… eller så har jeg bare funnet de ordentlig sære lydbøkene.

Oppdatering (samme dag)
Jeg irriterte meg plutselig over bokforslagene på startskjermen og logget meg på Amazon for å fjerne reklamen (kalt «Special offer» :-). Lettere frustrert måtte jeg ta kontakt med Amazon-support «Live chat», fordi jeg fant ingen mulighet til å fjerne reklamen – heller ikke når jeg fulgte instruksjonene på Amazons egne supportsider. «Rick» kunne raskt hjelpe meg og fjernet mitt «subscription» til «special offer», og det uten at jeg måtte betale $20. Grunnen til at jeg ikke kunne fjerne reklamen var at hele reklameordningen egentlig ikke var aktivert for min konto siden jeg har hjemmeadresse i Norge – og reklamegreiene bare er tilgjengelig for de som bor i USA. Unektelig god service på Amazon – og det er vel meningen at de vil det skal være også :-)

Forsvant bokforslagene? Nei, men reklamen på skjermspareren og en reklamelinje nederst på startskjermen forsvant (du ser den på bildet øverst til venstre).