De første timene med MinecraftEdu og RLE

Dette innholdet er 10 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

På tampen av et kort opphold på TrollAktiv, etter unektelig kjekke runder med klatrevegg, løpestreng, pil og bue, kano, (familie)rafting, klatreskog og mineralpark, trykker jeg ned noen tanker om hvordan jeg skal starte skoleåret med MinecraftEdu og RLE.

Bare så det er sagt – jeg kommer fremover til å prøve å holde en slags dagbok / journal over hvordan det går i undervisningstimene, men jeg legger det ikke på forsiden av bloggen. Det kommer til å dukke opp et nytt menypunkt i øverste meny for de som vil følge den daglige dont i klasserommet. Hvis jeg synes innlegget er interessant nok, legger jeg det ut på forsiden.

Jeg skal ha både RLE og naturfag i 8C fra høsten av. Det gir et litt større spillerom i forhold til hvordan jeg legger opp begge fagene. Forrige skoleår hadde jeg bare RLE med 2 t/u, mens jeg nå har tilsammen 5 t/u å trikse med. Dette har jeg tenkt å utnytte til fordel for begge fag. Derfor begynner jeg skoleåret med en god RLE+MinecraftEdu-økt og så får jeg ta noen uker uten RLE, men godt med naturfag i stedet.

Hvorfor Minecraft? Det er en god ide å ta et spill som allerede er morsomt, som har vist at det er underholdende for barn og prøve å finne en måte å ta dette med inn i klasserommet. Det gir også muligheter for undervisningskonsepter du knapt nok kan gjennomføre uten (se mot slutten av innlegget), i tillegg til at elevene i utgangspunktet digger det.

Aum (om noen lurte)
Aum (om noen lurte)

Så… 1. time med klassen, når PCer er delt ut og elevene er i gang, er å forklare gangen i RLE-faget for årene som kommer – etter å ha sagt hei og hvem-er-hvem. Det blir ikke RLE-bok og ikke arbeidsbok (heller ikke en jeg legger opp til digitalt i Google Disk), men det blir Minecraft og religionsfilosofi hver 4. RLE-time etter oppstartsuken. Deretter blir det å dele klassen inn i gruppene Fisken (kristendom), Halvmånen (islam), Lotus-blomsten (buddhisme), Aum (hinduisme) og Happy human (livssynshumanisme). Det er disse gruppene elevene skal forholde seg til i Minecraft.

En liten utfordring blir hvordan husene skal forholde seg til retninger innenfor de ulike religionene. Protestantisk eller katolsk, sunni eller shia, teravada eller mahajana, ortodoks eller moderne? Jeg tror det vil fungere greit om vi begynner generalisert om hver religion, for så å la det utvikle seg naturlig mot mer detaljer og forståelse etter hvert.

Leirplassen
Leirplassen

2.-3. time går med til å installere MinecraftEdu og få startet det første gang. Vi kommer til å ha brukernavn og passord for å få tilgang til MinecraftEdu-tjeneren. Jeg vil ikke ha ubudne gjester inn sånn helt uten videre. Deretter blir det å spille igjennom opplæringsverdenen i MinecraftEdu og dele elevene inn i respektive hus på slutten. Så går vi igjennom de få reglene jeg kommer til å sette i spillet – med en oppfordring om at de godt kan lage egne for huset sitt.

Etter mange år som lærer ser jeg at jeg fremdeles har en utrolig tro på alt jeg skal rekke på 45 minutter. Selv med 90 minutter til denne runden er jeg redd jeg kan bomme litt :-)

I 4. time (eller kanskje det blir 5.) vil jeg presentere den vanlige arbeidsmåten i MinecraftEdu i RLE. Jeg gir en oppgave elevene skal løse og de skal skrive en journal/logg fra arbeidet de gjør. Vi derfor opprette journal-dokumentet i Google Disk, som hver enkelt elev deler med meg (fungerer også som Google Disk-trening/-opplæring for elevene).

Kommende samlingsplass
Kommende samlingsplass

Den første arbeidsoppgaven er å bygge en samlingsplass i MinecraftEdu, rett ved husene. De får ikke lov til å bruke creative-modus (der de har alle byggematerialer tilgjengelig uten å måtte samle dem først), så de må ut og hogge ved i skog og stein i fjell for å lage auditoriet/trappen hvor vi kan samles. Lekse til neste time blir å gjøre samlingsplassen ferdig! Jeg må huske å oppfordre elevene til å samarbeidet om oppgavene. Kanskje noen skal samle inn tre og stein, mens andre bygger. De må huske å legge igjen overskytende materiale i felleskistene i leiren. Må også minne elevene på å skrive logg om arbeidet. Hva gjorde du? Skjedde det noe spesielt som er verdt å nevne spesielt?

Til 5. time satser jeg på at samlingsplassen er ferdig (jeg som sagt en ukuelig optimist på elevenes vegne). Da er det på tide med et klassebilde av 8C på samlingsplassen :-)

Så må vi bruke resten av timen på å forklare Mythos, Etos og Kultus (MEK), som også blir lekse til neste time – Hva er MEK? Det blir en test neste time. Dette må alle vite hva er. Og det er…

Mythos – eller myter, er fortellingene til religionen. Det kan være fortellingen(e) om hva de tror på eller trosbekjennelsen. Uttrykket «myte» betyr ikke falsk eller at det er funnet på. I sin egentlige betydning referer “myte” til fortellingen, eller en samling fortellinger, som brukes til å forklare en bestemt gruppes syn på verden.

Etos – er beskrivelsen av hva som er rett og hva som er galt. Det er de levereglene som gjelder for denne religionen.

Kultus – er de ritualer, tradisjoner og seremonier religionen har og bruker.

6. time braker løs med en test for å se om elevene klarer å huske hva MEK er. Det kommer til å være så sentralt at dette bare må være på plass fra starten av. Jeg må se om jeg får gjort det i Minecraft på en eller annen måte, hvis ikke blir det et spørreskjema i Google Disk :-)

Det videre arbeidet i RLE kommer til handle om at den enkelte gruppe finner ut mest mulig om MEK til gruppens religion. Dette er ikke noe som skjer i løpet av det første halve året! Dette er en langsgående prosjekt. Elevene skal kunne forklare for de andre hva MEK handler om i sin egen religion. Planen er foreløpig at den enkelte gruppe skal lage en prøve/test som å sjekke at de andre har fått det med seg. De andre skal få lov til å gi tilbakemelding om de synes det var en bra prøve.

Så har jeg en del ting vi nok kommer til å gjøre i RLE-timene (og ikke alt handler om Minecraft :-)…

  • Første bare samle inn informasjon for hver av bokstavene i MEK, så (etter år) se hvordan de henger sammen.
  • MEK i Minecraft. Utsmykke huset etter religionens MEK. Velge klesdrakt etter MEK (jeg må se om jeg finner en enkel måte å gjøre dette på i MinecraftEdu). Se hvordan MEK får utslag i hvordan de arbeider med de andre husene når de må samarbeide.
  • Lage ett (eller tre) dokument(er) / presentasjon med ulike lysbilder – ett for hver av MEKene. Dette dokumentet utvides etter hvert som elevene i huset lærer mer / finner ut mer. Deles i utgangspunktet ikke med de andre husene, men med lærer.
  • Forklare MEK for de andre husene. Et hus om gangen og gjerne bare deler av MEK – eller alle delene for å se hvordan ting henger sammen eller utviklerseg.
  • Bytte et hellig hus / kirke i Minecraft. Vise og forklare bygget til de andre husene. Knytte det til MEK med hvordan M og E knyttes til bygget og hvilke K utføres der. Jeg leter litt rundt i Minecraft-verdenen for finne gode steder hvor hver gruppe kan bygge sitt «samfunn». De må teleportere seg dit. Da får de godt med plass til å utfolde seg. Jeg må tenke litt på om gruppen som skal bygge skal få creative-modus aktivert eller bare få nødvendig materiale av meg. Tror nok det blir creative, men da må vi lage regler om at det ikke er lov å samle seg opp lager av materialer mens de er i creative-modus.
  • Så en kanskje stygg oppgave (jeg tar selvfølgelig backup hver dag i utgangspunktet!). I løpet av kvelden sniker en terrorist seg inn og sprenger ett av husene (eller enda bedre – det hellige huset som en gruppe har laget selv!). Observere og notere ned reaksjonene til elevene og snakke om dem i klassen. Hva følte de når de oppdaget at det de hadde laget var rasert? Trekke det inn i en diskusjon omkring situasjonen i midtøsten (som sikkert holder på da også) eller i diskusjoner rundt hva som skjer om når det som er hellig ødelegges med vilje. Heldigvis er dette «bare» en digital verden, så jeg tilbakefører selvfølgelig verden fra backup… :-) Håper ikke elevene leser bloggen min – det er dumt om de vet at dette kommer til å skje.

Dette blir kult…


Publisert

i

, ,

av

Stikkord:

Kommentarer

2 kommentarer til “De første timene med MinecraftEdu og RLE”

  1. Sven Olaf avatar
    Sven Olaf

    Utrolig spennende Odin

    1. Odin avatar

      Takker! Jeg ser jeg glemte å skrive utfyllende om hvorfor denne måten å jobbe på i akkurat RLE er veldig rett ut i fra fagets intensjoner. Det får bli tema for et kommende innlegg. Jeg vil se om jeg klarer å formulere tanker rundt hvordan kombinasjonen Minecraft og RLE er god for RLE-faget. Kanskje det blir å tvære ting litt ut, men jeg skal i alle fall se om det gir mening :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.