Det er lenge siden jeg har skrevet et innlegg her på bloggen i pur glede over noe som plutselig ble tilgjengelig, og som jeg ikke regnet med – eller hadde fått med meg.
Det er jo ikke noe nytt at du i praksis ikke kan spille spill på en Chromebook. Joda, spill i nettleser virker og det finnes streamingløsninger, men du «gamer» ikke på en Chromebook. Chromebook er bare en veldig god maskinvareløsning for skytjenester, som etter hvert også har tilbudt en integrert linux-løsning og i det siste også en Windows-løsning. Men «gaming», nei.
Så oppdaget jeg noe med en tilfeldighet. Jeg kjøpte inn en Chromebook Plus, fordi jeg trengte en litt kraftig Chromebook med mer minne og lagring – og litt ekstra CPU-kraft. Jeg trodde at Chromebook Plus bare var et nytt navn på de litt kraftigere Chromebookene, men oppdaget at Google hadde større planer med denne «brandingen» enn det. Hvis du gikk inn på Chromebook Plus-lenken over så du kanskje at de faktisk selger en gaming-Chromebook, som jeg var klar over men ikke skjønte poenget med – ut over at noen kanskje ville kjøre Windows på den (av en eller annen grunn).
Etter et par dager var jeg innom Steam sin hjemmeside på denne Chromebooken, og klikket på «Install Steam» fordi jeg ville se om jeg kunne laste ned linux-utgaven til linux-delen på denne Chromebooken. Men det jeg så var dette…

Var ikke det Chrome-ikonet?! Steam for Chromebook (beta)?! Hva skjer om jeg klikker på den? Laster den bare ned et slags skall eller utvidelse for strømmetjenesten til Steam? Men nei, den lastet ned en egen Steam-installerer for Chromebook, startet den og installerte en fullverdig Steam-klient. Jeg logget på med Steam-kontoen min, og fikk tilgang til alle spillene mine. Til forskjell for den vanlige Steam-klienten kan jeg velge å se hvilke spill som virker (godt) på en Chromebook, fordi Steam på Chromebook er et resultat av Steams megahit Steam Deck. Steam Deck er et spillkonsoll som kjører linux, og hvor Steam har laget gode lag for emulering slik at Windows-spill kjører uten problemer på linux og Steam Deck. Og til deg som ikke har prøvd en Stem Deck – prøv den hvis du kan!
Så jeg klikket på noen spill i biblioteket mitt og de ble installert på Chromebooken, og de virket. Det skal sies at spill med mye grafikk og full-HD ikke var så veldig spennende, men de fungerte godt om jeg satte oppløsningen til 1280×800 (som er Steam Deck sin standard oppløsning). Dette er enda en beta hos Google, så ting blir bare bedre fremover.
Likte jeg det jeg så? Ja. Koste jeg meg en god stund med å spille Steam-spill på Chromebooken? Jah. Øynet jeg et nytt håp for bruk av dataspill i undervisning? Ja. Det er ikke til å stikke under den stolen, hvor det allerede er så mye annet, at distribusjon av dataspill på enheter er en av de store utfordringene for bruk av spill i undervisning. Google forenklet hele prosessen med å gi elever tilgang til digitale løsninger og enheter i utdanningssektoren gjennom Chromebooken. Chromebooken er kjapp, god og billig, og skalerer uten problem. Har de gjort det igjen for dataspill i undervisning også?
Men hvor lenge var Adam i paradis? Dette virker bare på Chromebook-enheter med minimum Intel i3 / Ryzen 3, 8GB minne og 128GB lagring, og det er ikke det elevene har (enda). Alle Chromebook Plus-enheter støtter dette og i dag koster de 50% mer enn de Chromebookene vi kjøper til elevene, og det er en del. Plus-enhetene er heller ikke laget like solide som Chromebookene vi kjøper til elever, som tåler å bli kastet i bakken. Samtidig sier det noe om hvilke muligheter som kommer for oss som er glad i å bruke spill i undervisning. Det er mye enklere å holde orden på et klassesett med gaming-Chromebooker enn gaming-Windows-maskiner på et data- eller spillrom på skolen. Og billigere.
Og dette betyr enda en ting. Det er mulig å sette opp disse Chromebookene, som har Steam, med løsningen Steam PC Café program. Her kan du opprette en rekke underkontoer fra en hovedkonto, og hvor hovedkontoen kan kjøpe inn spill til reduserte priser som kan brukes av underkontoene – på Steam-enheter i det lokale nettverket. Jeg tror ikke det finnes enklere distribuering av dataspill i utdanning enn dette.
Alt handler ikke om KI…
PS! Når jeg i etterkant har googlet litt, ser jeg at dette er noe jeg burde visst. Dette har vært en «nyhet» siden slutten av 2022. Så fordømt være deg, KI, og måtte du for alltid mangle CPU-kraft for å ha ledet meg vekk fra den smale sti.
Legg igjen en kommentar