DRM suger – og det virker ikke!

Dette innholdet er 13 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Jeg har en Kindle – og jeg er veldig godt fornøyd med den. Men, som vi sier i Stavanger, «DRM e någe drid».

Digital Rights Management (DRM) er et system for å kode digitale filer slik at de som eier innholdet kan styre hvem som skal ha lov til å dekode det / ha tilgang til informasjonen i filen. I korte trekk – ingen sluttbrukere liker DRM. Det legger begrensninger på hvordan du kan bruke den digitale informasjonen du kjøper. Når jeg kjøper bøker fra Amazon til Kindle er bøkene kodet med DRM slik at jeg bare kan åpne dem i Amazons Kindle-nettbrett/-programmer – og ingen andre. De kan også sette andre begrensninger som f.eks. at du ikke kan ha samme bok tilgjengelig på f.eks. 2 Kindle-lesere. Dette opplevde jeg nettopp med en bok jeg kjøpe – og som jeg gjerne ville ha på iPaden, Kindle 3, telefonen og PCen min. Men nei, da jeg prøve å laste boken ned på telefonen min fikk jeg beskjed om at jeg hadde nådd grensen for hvor mange enheter boken kunne ligge på. Jeg måtte fjerne den fra en av dem før jeg kunne laste den ned på telefonen. FRYKTELIG IRRITERENDE! Jeg har da for svingende kjøpt boken – og jeg må få gjøre hva jeg vil med den! Nei, det er ikke slik det fungerer – og jeg har godtatt det når jeg inngikk avtalen med Amazon :-(

Så… inn kommer programmet Calibre – et program for å organisere ebøker. Det er mulig å laste ned et innstikk til programmet som knekker de fleste DRM-systemer på ebøker. Vips, så er DRMen fjernet fra boken og jeg kan installere den på så mange enheter jeg bare vil – og på andre enheter enn Kindle (Calibre kan konvertere en ebok til alle tenkelige formater).

Jeg regner med at jeg har lov til dette fordi jeg gjør det mulig for meg å lese en bok, jeg har lovlig anskaffet meg, på et annet «avspillingsutstyr». Jeg omsetter ikke eller gjør dette ikke i ervervsøyemed, så jeg regner med at jeg har lov til å være i «besittelse» av innstikket til Calibre. Sjekk ut lov om opphavsrett…

§ 53a. Det er forbudt å omgå effektive tekniske beskyttelsessystemer som rettighetshaver eller den han har gitt samtykke benytter for å kontrollere eksemplarfremstilling eller tilgjengeliggjøring for allmennheten av et vernet verk.

…Bestemmelsen i første ledd skal heller ikke være til hinder for privat brukers tilegnelse av lovlig anskaffet verk på det som i alminnelighet oppfattes som relevant avspillingsutstyr.

§ 53c. Omsetning av, eller besittelse i ervervsøyemed av et hvilket som helst middel hvis eneste formål er å gjøre det lettere ulovlig å fjerne eller omgå tekniske innretninger til beskyttelse av et datamaskinprogram, er forbudt.

Utfordringen med DRM er at det opplever bare irriterende for oss sluttbrukere – og det som regel lett å omgå den. Derfor virker den ikke! Det sier seg selv at DRM på lyd, film og tekst er vanskelig. Poenget med informasjonen er at den bli dekodet til slutt – uansett. Du må høre lyden, se filmen og lese teksten – og da vil det alltid være en anledning til å lage en kopi. Og siden det alltid vil være en kopi et sted på det store Internett… DRM virker ikke.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.