Er ikke loven lik for alle?

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

Datatilsynet behandler nå svaret fra Narvik kommune. I en artikkel på digi.no sier IT-sjef i Narvik kommune på spørsmål fra digi.no:

– Hva gjør dere hvis Datatilsynet kommer frem til at kommunen bryter loven?
– Det må vi ta opp til drøfting der og da. Jeg vil ikke spekulere i det. Mitt håp er at flere kommuner og offentlige virksomheter tar i bruk lignende tjenester. Hvis det er et sug i markedet etter dette må vi finne en måte å regulere det på.

Så tenkte jeg – gjelder ikke personopplysningloven for alle i Norge? I praksis betyr det at alle firma i Norge som bruker Google Apps bryter loven om Narvik kommune bryter den. Da får f.eks. Nordisk film/Egmont, Schibsted Media Group (TV2) og en rekke andre store bedrifter problemer – i den grad de er underlagt norsk lov. Dette er store installasjoner hos bedrifter som ikke ønsker at informasjon skal komme på avveier – og de har valgt Google Apps. De lagrer stort sett samme type opplysninger som det Narvik kommune har tenkt å lagre i Google Apps. Bryter Narvik kommune loven gjør nok disse firmaene det også.

Ikke rart at Datatilsynet har lyst til å tenke litt på dette.

PS! Noen må gjerne korrigere meg om det er slik at personopplysningsloven ikke gjelder for private firma, men det høres helt rart ut om så skulle være tilfelle.


Publisert

i

,

av

Kommentarer

3 kommentarer til “Er ikke loven lik for alle?”

 1. Odin avatar

  Datatilsynet ble intervjuet av digi.no den 3. oktober – og bekrefter mistanken min om at saken om Narvik kommune og Google Apps ikke bake gjelder offentlig sektor (til slutt i artikkelen).

  http://www.digi.no/879410/dette-vil-ikke-datatilsynet-%ABrushe%BB

 2. Magne Gisvold avatar

  Hei,

  veldig sein respons følger!

  denne problemstillinga ble plutselig aktuell for meg – har du hørt/lest noe mer om dette siden den gangen?

  Og uansett: det måtte vel være mulig å lage et system der man bruker Gdocs for «vanlige» dokumenter, mens de som håndterer sensitive personopplysninger gjør det på internt system?

  (Og/eller: Google burde også lagt opp til muligheten til _bare_ å lagre dokumentene lokalt, på egen server.)

  1. Odin avatar

   Nei, svaret fra Datatilsynet lar seg enda vente på. Jeg tar det for gitt at personsensitive opplysniner aldri kommer til å få lov til å ligge på Google Docs. Det sier seg selv mer eller mindre ut i fra loven. Og ja, det er mulig å lage systemer der en bruker Google Docs til «vanlig» dokumenter og har de andre i sikker sone e.l. Samtidig skal en være obs på at brukere er en uryddig gjeng når det gjelder hva som skal ligge hvor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.