«Google eier alt du legger inn på Drive» – FUT!

Dette innholdet er 12 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.

FUD («Fear, uncertainty and doubt») er et uttrykk som viser til omtaler av andres produkter på en måte som skaper frykt, usikkerhet og tvil (FUT :-) – og dette uttrykket passer godt på kommentarer som «Google eier alt du legger inn på Drive» o.l. som har versert på Twitter og andre medier i det siste.

Jeg kunne kalt dette innlegget «Odin leser høyt fra Terms of Service», fordi nå kommer en enkel og grei forklaring på at Google slett ikke eier alt du legger inn på Drive.

Mye av FUTet knytter seg til dette avsnittet fra Googles generelle Terms of Service (som gjelder alle Googles tjenester):

When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content.

Det er selvfølgelig dumt om du går glipp av avsnittet før, som rydder opp i det meste om hvem som eier hva:

Some of our Services allow you to submit content. You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours.

Dette blir enda tydeligere om du ser på Terms of Service for Google Apps, som da har forrang foran de generelle vilkårene (min utheving):

Google claims no ownership or control over any Content submitted, posted or displayed by you on or through Google services. You or a third party licensor, as appropriate, retain all patent, trademark and copyright to any Content you submit, post or display on or through Google services and you are responsible for protecting those rights, as appropriate. By submitting, posting or displaying Content on or through Google services which are intended to be available to the members of the public, you grant Google a worldwide, non-exclusive, royalty-free license to reproduce, adapt, modify, publish and distribute such Content on Google services for the purpose of displaying, distributing and promoting Google services.

Pussig nok er Microsofts Service agreement for Microsoft Live nesten identisk med Googles:

Except for material that we license to you, we don’t claim ownership of the content you provide on the service. Your content remains your content. We also don’t control, verify, or endorse the content that you and others make available on the service.

You control who may access your content. If you share content in public areas of the service or in shared areas available to others you’ve chosen, then you agree that anyone you’ve shared content with may use that content. When you give others access to your content on the service, you grant them free, nonexclusive permission to use, reproduce, distribute, display, transmit, and communicate to the public the content solely in connection with the service and other products and services made available by Microsoft. If you don’t want others to have those rights, don’t use the service to share your content.

You understand that Microsoft may need, and you hereby grant Microsoft the right, to use, modify, adapt, reproduce, distribute, and display content posted on the service solely to the extent necessary to provide the service.

Det er denne måte nesten alle «Terms of service» for brukerinnhold er skrevet. Første avsnitt klarer opp i hvem som eier innholdet, mens det neste avsnittet beskriver hva som kan gjøres med innholdet allikevel – hvis du deler innhold med andre.

Begge sier tydelig at alt du laster opp til deres tjenester vil være eid av deg. Begge sier også (litt mindre) tydelig at ved å bruke tjenestene gir du firmaene en lisens til å bruke innholdet slik de ser det tjenelig «solely to the extent necessary to provide the service» for Microsoft eller «for the limited purpose of operating, promoting, and improving our Services, and to develop new ones» for Google.

Bare for å gjøre det helt klart – du eier innholdet, men du gir Google og Microsoft lov til å bruke innholdet ditt med det for øye å gi deg tilgang til og drifte tjenestene (SkyDrive, Drive o.l.). Og hvis du lurte på hva dette egentlig  betyr, så handler om at Google og Microsoft må få lov av deg til f.eks. lage kopier av det du laster opp, lager miniatyrbilder av store bilder (endring), konverterer fra DOC til Google Docs osv. Som en ser er amerikanere nokså opptatt av opphavsrett og vil sikre seg om at de ikke gjør noe ulovlig når de lager miniatyrbilder eller lager flere visningsutgaver av filmen du lastet opp :-)

Og er Dropbox bedre? Nei – de har akkurat samme opplegg i sin ToS. De har også noen setninger om at:

You retain full ownership to your stuff. We don’t claim any ownership to any of it.

…og…

You give us the permissions we need to do those things solely to provide the Services.

Dropbox fikk pes for dette for en stund siden og har siden forsøkt å popularisere ToS-en sin med et enklere og mer forklarende språk, men innholdsmessig er det liten forskjell mellom dem når alt kommer til alt (faktisk viser Dropbox i bloggen sin til Googles ToS for Google Docs, for å understreke at alle gjør det :-).

iCloud da? Apples ToS for iCloud er mer innholdsrik i forhold til alle mulige forbehold Apple tar i forhold til tjenesten (du kan ikke bruke iCloud som backup!), men når en kommer til delen om hvem som eier innhold (laaangt nede på siden under «Innhold innsendt eller gjort tilgjengelig av deg på Tjenesten») er det akkurat det samme:

Med unntak av materiale vi lisensierer til deg, påberoper ikke Apple eierskap til det materiale og/eller Innhold du sender inn eller gjør tilgjengelig på Tjenesten. Ved å sende inn eller poste slikt Innhold på områder av Tjenesten som er offentlig tilgjengelig eller tilgjengelig for andre brukere som du har samtykket å dele slikt Innhold med, tildeler du imidlertid Apple en verdensomspennende, royalty-fri, ikke-eksklusiv lisens til å bruke, distribuere, gjenskape, modifisere, tilpasse, publisere, oversette, offentlig utføre og offentlig vise slikt Innhold på Tjenesten utelukkende med det formål slikt Innhold var sendt inn for eller gjort tilgjengelig for, uten å kompensere deg eller være forpliktet ovenfor deg.

Så… er Google mye verre enn alle de andre? Nei – de er alle like, og de sier alle at det er du som er eieren av det du laster opp.

Alt ender opp med om du stoler på dem du overlater dataene dine til…


Publisert

i

,

av

Kommentarer

Ett kommentar til “«Google eier alt du legger inn på Drive» – FUT!”

  1. […] har skolene en utfordring. Mens Odin Nøsen og andre forkjempere mener Google er svaret for skolene, mener jeg at løsninger som ligger […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.