Etter 3 uker med Asus Transformer Book T100

Dette innholdet er 11 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.
Finn en feil.

I 3 uker har Asus Transformer Book T100 vært arbeidsmaskinen min hjemme, i møter, på skolen og ellers når jeg ikke sitter foran maskinen på kontoret. Alt i alt er dette en utrolig kjekk maskin til det jeg har brukt den til, og jeg har etter det første inntrykket endt opp med et bedre bilde av styrker og svakheter til denne maskinen.

Tastaturet er, som jeg skrev, hult og lager en del lyd når du skriver, men selve skriveopplevelsen er bra. Tastaturet er mye bedre å skrive på enn Acer W510. Det er god motstand i tastene og det er presist og behagelig. Til tross for at det er lite er det slett ikke verst å skrive mye på, og jeg bommer sjelden (noe jeg gjør litt oftere på W510).

Batterimessig holder maskinen hva den lover (rundt 8-9 timer), men du verden så lett det er å bli bortskjemt med batteritiden på W510. T100 har ikke noe batteri i tastaturdockingen til å forlenge batteritiden, og jeg savnet det en del i starten. Nå er jeg mer vant til at batteriindikatoren sniker seg ned i 10%-feltet mot kvelden etter dager med møter, men jeg har enda ikke opplevd at jeg har vært nødt til å lade maskinen før jeg legger meg. Men – jeg har ikke forsøkt å lade mobiltelefonen med T100, noe jeg gjorde med W510 :-)

Det er et par ting jeg har gjort for å gjøre livet litt bedre på maskinen. Jeg har skrudd av funksjonene på trackpaden som gikk på kantberøring – altså der du begynner bevegelsen utenfor trackpaden og beveger deg inn på den. Den funksjonen førte i praksis til en masse feilbevegelser på paden, og alt var mye bedre når den ble skrudd av. Dessuten fant jeg ut at denne typen bevegelser var (og er) lettere å gjøre på skjerm.

Trackpaden er liten og kunne vært mer presis, men den fungerer som nevnt bedre enn Acer og alt i alt greit nok (men ikke noe å skrive hjem om). Det er likevel en ting med trackpaden jeg enda er usikker på, og det er den fysiske byggekvaliteten. Den virker ikke solid (i motsetning til tastaturet). Når jeg trykker på trackpaden for å høyre- eller venstreklikke føles det som jeg trykker paden lengre og lengre ned i tastaturdockingen. Jeg lurer rett og slett på om jeg kommer til å trykke den i stykker lenge før det er gått 3 år – som jeg har bestemt må være forventet levetid på disse maskinene i skolen. Det er bare praktisk bruk over lengre tid som vil vise dette.

Hastigheten til maskinen er jeg godt fornøyd med. Der Acer W510 er en smule treg er T100 temmelig spretten. Nå har jeg ikke gjort noe stort og tungt videoredigeringsarbeid på maskinen og har ingen forventninger om at den spenner i fra her – men jeg er imponert over hastigheten ved generell bruk og på de fleste spillene jeg har installert. T100 er en maskin som godt kan brukes til spill i skolen.

Og apropos spill – jeg har docket T100 til 23″ skjerm med 1920×1080 oppløsning og med eksternt tastatur og mus. Det fungerte fint og jeg kunne til og med spille «The Stanley Parable», Minecraft og Portal2 fint i denne oppløsningen. Skjermen i maskinen er liten (og kanskje tastaturet også) til daglig bruk for lærere, men siden det er praktisk enkelt å koble opp stor skjerm og eksternt tastatur/mus kan maskinen fungere som en allround-maskin for lærere.

Og en liten sidenotis om spill i skolen – jeg har lagt inn en forespørsel på «Steam for schools» for å få tilgang til Portal 2 for utdanning og Universe. Siden Minecraft også fungerer greit på W510 tenker jeg litt på å bestille MinecraftEdu til klasse 8A. Det er mye her jeg har lyst å prøve ut. Jeg får skrive et eget blogginnlegg om dette om ikke så lenge.

Men – det er ikke å komme forbi at det mangler en viktig ting på denne maskinen til bruk i skole – kamera! Det er som sagt bare et webkamera på samme side som skjermen (frontkamera), og ingenting på siden som vender vekk fra brukeren (bakkamera). Da forsvinner i praksis alle muligheter for å bruke nettbrettet som videokamera og fotoapparat. Bilder av utstyrsoppsett i naturfag, bildeloggen av prosessen i kunst og håndverk, matbildene fra mat og helse, videoinstruksjonen fra kroppsøving – ingenting av dette får du gjort med denne maskinen. Det er et stort minus – et digert minus. Jeg drømmer om at Asus lager T110 (med bakkamera) i løpet av februar 2014, men det er ingen rykter som tilsier det enda.

Og helt til slutt – det er fremdeles utrolig kult at du kan lade maskinen med en helt vanlig USB-kabel/-lader. Heller ikke glem den på mange måter latterlige prislappen og at du får med MS Office 2013 på kjøpet.

Alt i alt er dette en utrolig maskin for skole (og om du trenger en reise-/møtemaskin), selv om den mangler bakkamera.

PS! Og Asus, tenk på hvor perfekt dette maskinen hadde blitt med et bakkamera!


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

4 kommentarer til “Etter 3 uker med Asus Transformer Book T100”

 1. Kjetil avatar
  Kjetil

  Hvordan er den i Google Disk? W510 er relativt treg her. Hvordan opplever du denne til sammenligning i Google Disk?

  1. Odin avatar

   W510 er, opplevd sett, en tregere desktopmaskin enn en vanlig bærbar. Er en godt vant med en Core i5/7-CPU vil W510 være et steg ned. T100 er mer «normal». Teknisk er den mye tregere enn en Core-CPU, men i vanlig bruk er den en nokså normal desktopmaskin. Selvfølgelig er Google Apps en smule tregere på denne maskinen enn på en 2 kjerners 1,7GHz Core i5/7 – det skulle bare mangle. Det er også derfor at T100 har en batteritid på 8-9 timer med helt normal bruk med surfing og skriving. Det er ingen maskiner i prisklassen 3000+mva som er i nærheten av å kunne konkurrere her. Selv kvalitetsmaskinger med nye Haswell i5 sliter med å kommer over 7 timer – og de maskinene koster minst 6000+mva. Alternativet er da iPad, men det er ingen PC :-)

   Jeg er kresen, men klarer fint å jobbe med T100 i Google Apps. Det største savnet er større skjerm og bedre mus – og det er nokså enkelt å løse.

 2. Mia avatar
  Mia

  Hei,

  leste din anmeldelse før jeg gikk til innkjøpt av denne artige saken!
  Nå lurer jeg på hvordan jeg kan skru av funksjonene på trackpaden som gikk på kantberøring? For som du sier er dette utrolig irriterende! :)
  Veldig takknemlig for svar :)

  1. Odin avatar

   Du må inn i kontrollpanelet (i desktop-modus) – bare søk etter kontrollpanel og det er det første treffet. Alt etter hvordan du har satt opp kontrollpanelet ditt må du kanskje først klikke på «Maskinvare og lyd» før du finner «ASUS Smart Gestures» og dobbelklikker det. Da får du opp alt som har med styreflaten å gjøre – og det du er interessert i finner du under overskriften «Kantbevegelse». Skru av alt du finner der ;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.