Ruller ut MinecraftEdu hos elevene igjen

Dette innholdet er 6 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.
Minecraftverden før timen begynte

Etter forrige episode i podcasten «Spillpedagogene: En podcast om spill og digital kultur» (hvis MinecraftEdu var et tema på slutten) tenkte jeg at det var en stund siden jeg hadde brukt MinecraftEdu i undervisning. Elevene mine i 9A KRLE har sluppet lett unna eksperimentlærer Odin dette skoleåret, så nå var det på tide å røske opp litt metodevalget. Fra forrige kull hadde jeg en minecraft-verden full av KRLE-arbeid og det skulle være mulig å utvide denne med tema «Kristendom», som elevene mine skulle begynne på.

Så da ble Chromebooker til 9A satt i «developer mode» og et Ubuntu-bilde med MinecraftEdu (java-utgaven) ble installert hos alle elevene. Første jobb var å jobbe seg gjennom øvelsesdelen av denne verdenen for å komme frem til leirplassen der tilgangen til alle religionene er. En ekstra takk til IT-ansvarlig David på Harestad skole for vikarjobben den dagen!

Uken etter var alle elever på plass på samlingsplassen og arbeidsoppgaver ble forklart og grupper skulle lages. Jeg hadde fire oppgaver/grupper – 1) bygge Stavanger Domkirke så detaljert som mulig (jeg hadde laget et omriss), 2) bygge en historiesti med viktige hendelser i kristendommen 1500 til d.d., 3) bygge tre bibler med hvert sitt syn på seg selv :-) og 4) bygge tre stasjoner som forklarer ethos, mythos og kultur for kristendommen. Til alle oppgavene skal det lages instruktive figurer og tekstbokser/-skilter, slik at besøkende i denne verdenen vil kunne både se og lese ting om kristendommen.

…og alle ville bygge Domkirken… Etter en rask rådslaging med klassen var vi enige om at 20 elever kan ikke bygge Domkirken. Det klarer vi ikke å organisere på en fornuftig måte. Kompromisset ble at alle grupper fikk bygge en kirke og at den inneholdt det som skulle være med i oppgavene jeg hadde laget. Så da blir det en kirke med en historiesti osv.

Etter 45 minutter (hvor en del ble brukt til forklaring av oppgave, kompromisser og inndeling i grupper) så det slik ut…

Popp time og godt arbeid. Og i dag morges så det slik ut…

I dag kl. 09:40, når jeg hentet ut noen bilder til bloggen, oppdaget jeg at store deler av klassen jobbet i Minecraft-verdenen. De var visst ferdige med arbeidsoppgavene i naturfag… (vet ikke om lærer i timen var klar over det). De er visst inne igjen nå i begynnelsen av 4. time i samfunnsfag. Har visst laget et undervisningsopplegg som forstyrrer andre undervisningsopplegg.

Et hemmelig rom

Og… siden elever har en tendens til å være elever – så det er noen som allerede har laget en hemmelig gang fra Domkirken til et alter(?) godt gjemt under jorden.

Blir spennende å se hvor langt de kommer til neste KRLE-time, da jeg nok må passe på at de får inn resten av oppgaven de skal løse også.


Publisert

i

av

Kommentarer

4 kommentarer til “Ruller ut MinecraftEdu hos elevene igjen”

 1. magnushs avatar
  magnushs

  Herlig, Minecraft lever! Og et ekstra halleluja til kjetteren som har bygget et hemmelig underjordisk alter :)

  1. Odin avatar

   Ja, Minecraft er bra – og det er synd at Microsoft har tatt over MinecraftEdu og i praksis ødelagt det. Den nye utgaven er slett ikke bedre enn den «originale». Det hjelper heller ikke at den bare virker i Win10 og med et Office365 for Edu-abonnement – og koster alt for mye per bruker per måned.

 2. Ole Terje Sukka avatar
  Ole Terje Sukka

  Hei. Vi vurderer å prøve Minecraft på 5.trinn. Vi har Chromebooks. Ser at du fekk innstallert det på din skule. Kva er kostnaden og korleis går ein fram for å få til det? Vi er ganske blanke på dette feltet, men er lærevillige og interessert i å prøve meir spel inn i skulen.

  Elles veldig kjekk blogg å lese. Du er dedikert og flink!

  Mvh Ole Terje Sukka,

  1. Odin avatar

   Hei – og takk! Alltid hyggelig når noen synes det er kjekt å lese strøtankene mine :-).

   Ellers må jeg dessverre informere om at MinecraftEdu ikke finnes lengre, så det er ikke mulig å kjøpe lisenser til dette. Microsoft kjøpte opp Minecraft, la ned dette prosjektet og laget Minecraft Education. Men – denne nye utgaven finnes bare til Windows 10 og du må ha Office365Edu-lisenser (og betale for personlige brukere til den nye utgaven). Så det er bare oss med tidligere lisenser som kan bruke det – og vi må gjøre en del triks i ludo med Chromebookene for å få det til, så det er ikke akkurat noe alle hverken kan eller bør gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.