Skolesjefer er herved utfordret

Dette innholdet er 13 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.
(ikke en skoleleder)
(ikke en skoleleder)

I går hadde vi den årlige sommersamlingen for skolelederne i kommunen – og skolesjefen hadde en overraskelse på lur. Jeg hadde fått i oppdrag å vise presentasjonen jeg hadde for formannskapet i Randaberg, og jeg justerte presentasjonen litt i forhold til målgruppen. Denne gangen sluttet den ikke med en utfordringen om å prioritere penger til IKT til skolen. Nå var det skoleledernes holdninger til IKT som ble utfordret. For å få poenget tydelig frem trødde jeg godt til med påstander som…

 • Generasjonsskille skoleledere ↔ lærere ↔ elever.
 • Skoleledere hverken kan eller vil snakke elevenes digitale dialekt.
 • Vanskelig å se behovet eller nytten (eller gleden!).
 • Ikke en del av ens egen hverdag / I beste fall et verktøy på jobben / I verste fall noe som gjør arbeidsdagen vanskelig.
 • Skolelederne sentrale i satsingen på IKT i skolen.
 • Skoleledere trenger egen praktisk erfaring av hvordan elevenes digitale hverdag er…

Da jeg kom til det siste punktet utbrøt en av undervisningsinspektørene spontant – «Jammen, da må vi jo få et sånt nettbrett!» (som jeg hadde snakket om tidligere i presentasjonen). «Ja, det må dere», sa jeg – og delte ut en Asus Eee Pad Transformer til alle som satt der! :-)

Det ble plutselig julestemning i et sommerlig møterom med masse skoleledere. Jeg hadde tenkt at jeg der og da skulle ta et bilde av en masse overraskede skoleledere og legge det ut her, men stemning ble så oppglødd at det fikk jeg ikke tid til. Utdelingen av TFen satt som et skudd! Faktisk trodde noen av de andre på møtet at utbruddet fra inspektøren var planlagt (noe det ikke var :-).

I slutten av mai presenterte jeg ideen for skolesjefen. Hun syntes det var en god ide – og etter litt frem og tilbake om hva og hvem gikk hun for den. Jeg tror at dette er et godt (og billig) bidrag i den digitale kompetansehevingen av skolelederne! Nå er skolelederne i Randaberg kommune utfordret til å bruke nettbrettet sitt – så får vi se om de «oppdager» gleden og nytten ved en ny digital hverdag.

Så, til alle skolesjefer der ute – ta utfordringen og gi skolelederne dine muligheten til å utvikle en positiv digital hverdag!


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

3 kommentarer til “Skolesjefer er herved utfordret”

 1. Ole Ekroll avatar

  God ide og intentressant innlegg…hvor mange skoleledere har dere? Gjorde du noe mer med brettene enn å levere dem ned, installterte du noen apper eller ba dem om å gjøre det? Ingen føringer ellers? Uansett, et veldig godt initiativ:-)

  1. Odin avatar

   Vi er tilsammen 14 skoleledere inkl. skolekontoret med skolesjef og to konsulenter (og så fikk Utdanningsforbundet også en). Før vi delte ut brettene ladet vi dem, oppdaterte firmware, installerte dem med en Google App-konto knyttet til den enkelte bruker som skulle få brettet, installerte en knippe med gratis apper, noe musikk og noen korte filmer. De eneste føringene vi la var at dette var noe de skulle bruke slik man bruker nettbrett – og om de ikke gjorde det så tilfalt brettet skolen til den enkelte. Jeg forklarte dem enkelt noe av forskjellene mellom nettbrett og PCer generelt og snakkes også litt om hva de måtte gjøre / passe på om de ønsket å kjøpe noen programmer på Android Market. Vi tilbød også opplæring til de som ønsket det – enten nå før fellesferien eller før skolen begynner for fullt til høsten – men jeg regner faktisk med at de fleste finner frem av seg selv… etterhvert.

   Det skulle også være en forsmak på et (litt hemmelig) pilotprosjekt vi setter igang på skolen fra høsten av…

 2. Ole Ekroll avatar

  Gudd løkk… skal bli spennende å følge med på hvordan det utvikler seg både med rektorene og det andre du nevnte ;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.