Er Google lovlig i norsk skole?

Det finnes mange varianter av dette spørsmålet – og den siste tiden har de versert i ulike medier. For å roe ned alvoret som ligger i overskriften – nei, Datatilsynet sjekker ikke om Google er lovlig å bruke i norsk skole. De sjekker ut noen klager fra tre foreldre (en i Sandnes og to i Bergen) og ser om kommunene har gjort rede for og sikret det som må være på plass for å kunne la en databehandler behandle personopplysninger på kommunens vegne ut fra kravet i GDPR. Og for å være med å rydde opp i rotet, så tenker jeg at jeg ville ta opp noen punkter som er gjengangere i møtet med klager og hvordan Datatilsynet etterspør ting. Heng med, hvis du vil :-)

Chromebook + dataspill = ?

Det er ingen hemmelighet lengre. Vi – utdanningsbyråkrat Jørund, forsker Tobias, lærer Aleksander og meg, skoleleder Odin – har skrevet bok sammen om dataspill i skolen. Den kommer ut i begynnelsen av juni på Fagbokforlaget – og vi er sykt stolte! I et av kapitlene i boken skriver vi blant annet om dataspill og Chromebook, og det er ikke lystelig lesing. Det bare å si det først som sist – Chromebook er ikke maskinen du kjøper om du ønsker å spille spill. I praksis er det bare spill du kan kjøre i nettleseren som virker, og det er ikke så mange. Likevel – det er noen muligheter…

Oculus Quest inntar VR-tronen

…i alle fall i min verden. Under juletreet lå det i år en Oculus Quest – og bare bekreftet at jeg er en uhelbredelig nerd. Men hva er det med akkurat denne VR-hjelmen som gjør den så mye bedre enn alle de andre? «Tea for God» og «Half-Life VR» er bare noe av svaret ;-)

Ubedt hjelp når du ikke trenger det

Lærere og foreldre trenger hjelp til å begrense barns skjermbruk, sier Mímir (Rødt) – så derfor trekker Stavanger kommune tilbake satsingen på Chromebooker i 1.-4. trinn i skolen. Hvorfor kan ikke Mímir heller si at dette handler om budsjettet i Stavanger kommune? Stavanger kommune må trekke litt i bremsene i budsjettet for 2020, og det er en helt ryddig og ansvarlig ting å gjøre. Det som ikke er det er å forkle det i noen billige politiske poeng – som på toppen av alt er helt feil fundert.

I disse informasjonsrike tider

Hva kan mangelen på opplysninger fortelle om en person? Praktisk eksempel følger – alle skoler har et system for fravær og anmerkninger. Per har registrert en del fravær og noen anmerkninger, begge med kommentarer. Vi vet derfor noe konkret om Per på dette grunnlaget. Pål derimot har ingenting – ikke fravær og eller ingen anmerkinger, og da heller ingen kommentarer. Forteller ikke dette også noe om Pål? Jo, selvfølgelig gjør det det. Det kommer an på konteksten.