Kategori: Didaktikk

  • Hva er egentlig problemet?

    Hva er egentlig problemet?

    Det ropes høyt av mange lærere at Myndighetene (med stor M) må komme med reguleringer av KI, og jeg regner med de som roper tenker på språkmodeller i skolen. Lærerne er blitt helt handlingslammet, og velger å lene seg tilbake og si at problemet ikke er deres og det må løses av andre – men…

    Les mer…

  • Praktisk tips om språkmodeller i skolen

    Praktisk tips om språkmodeller i skolen

    I det følgende får du ingen fasit om hvordan du gjør store språkmodeller bra i skolen, men du skal få noen tips jeg har plukket opp i arbeidet med «AI i Randabergskolen». Dagens tips er 1) den sykt enkle måten å sette opp en løsning for din skole, 2) hvordan få GPT-modellene til OpenAI til…

    Les mer…

  • Hva vi ikke skal bruke språkmodeller til i skolen

    Hva vi ikke skal bruke språkmodeller til i skolen

    På årets NKUL var det noen få utstillere som hadde begynt å leke med kunstig intelligens og skole. Rettere sagt, ChatGPT og skole. Noen var enda på planleggingsstadiet, og det var Learnlab som hadde kommet lengst i implementeringen av en stor språkmodell i løsningen sin. Jeg skal bare si det med en gang – jeg…

    Les mer…

  • Ubedt hjelp når du ikke trenger det

    Ubedt hjelp når du ikke trenger det

    Lærere og foreldre trenger hjelp til å begrense barns skjermbruk, sier Mímir (Rødt) – så derfor trekker Stavanger kommune tilbake satsingen på Chromebooker i 1.-4. trinn i skolen. Hvorfor kan ikke Mímir heller si at dette handler om budsjettet i Stavanger kommune? Stavanger kommune må trekke litt i bremsene i budsjettet for 2020, og det…

    Les mer…

  • Om digitalt medborgerskap og dataspill (…og undervisning)

    Om digitalt medborgerskap og dataspill (…og undervisning)

    Og der var jeg ferdig med en halvannen times forelesning om digitalt medborgerskap og dataspill… og undervisning. Det var Høgskolen på Vestlandet som hadde invitert meg med til å snakke med førsteårsstudentene på lærerutdanningen ved HVL. Møtte opp på HVL Stord og forelesningen ble overført til Sogndal og Bergen – og nådde ut til rundt…

    Les mer…

  • Å se forbi alt det kjekke

    Å se forbi alt det kjekke

    Dette innholdet er 5 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.Vel blåst, Revheim skole – og rektor Eirik Jåtten! Det står respekt av å ha dratt i land det dere har klart med den nye spillpedagogen og det nye spillrommet. For de som ikke har fått…

    Les mer…

  • Hva er profesjonsfaglig digital kompetanse?

    Hva er profesjonsfaglig digital kompetanse?

    Dette innholdet er 5 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.Profesjonsfaglig digital kompetanse (PfDK) er et populært ord i skolen for tiden. Det er jobbet mye og lenge med å finne et godt svar på hva PfDK er og hvordan lærere skal få det. Udir har…

    Les mer…

  • Elever konsumerer ikke gode fortellinger – de opplever dem!

    Elever konsumerer ikke gode fortellinger – de opplever dem!

    Dette innholdet er 5 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.Overskriften er resultatet av å ha tenkt en del på forskjellen mellom AR og VR – og så gjøre noen C-momenter i assosiasjoner. Det gir god mening for meg, men jeg ser at det kan være…

    Les mer…

  • Er det egentlig nødvendig med en butikktur i VR?

    Er det egentlig nødvendig med en butikktur i VR?

    Dette innholdet er 6 år gammelt, så det kan godt hende at ting er utdatert i vår hastige digitale hverdag.Her forleden ble jeg tipset om en artikkel i Aftenposten om bruk av VR i matematikkundervisningen, som vist nok kan «løfte svake gutter i matte«. Jeg kom raskt på at dette har jeg hørt om tidligere…

    Les mer…

  • Hva kan vi bruke VR til i skolen?

    Hva kan vi bruke VR til i skolen?

    Hva kan VR tilføre undervisningen i skolen? Hvor kan VR gjøre noe helt annet enn andre virkemidler eller metoder vi kan ta i bruk i skolen?

    Les mer…